Romania intra in sistemul de aparare al UE

Intalnirea ministrilor UE in cadrul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Generale (CAGRE) a lasat in urma o agenda cu multe necunoscute. In primul rand, nu s-a fixat o data certa pentru o eventuala recomandare a Comisiei Europene privind ...

Share

Rl online 0 comentarii

15.11.2006 - 00:00
Intalnirea ministrilor UE in cadrul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Generale (CAGRE) a lasat in urma o agenda cu multe necunoscute.
In primul rand, nu s-a fixat o data certa pentru o eventuala recomandare a Comisiei Europene privind suspendarea negocierilor de aderare cu Turcia.
Un alt punct ramas in suspensie este reinnoirea Tratatului de Parteneriat si Cooperare cu Rusia (PCA) dupa ce Polonia si-a exprimat luni dreptul de veto. Nici in domeniul culturii ministrii statelor membre nu s-au pus de acord si au respins propunerea de compromis a presedintiei finlandeze privind modificarea directivei Televiziunii fara frontiere.
In schimb, in domeniul politicii europene de securitate si aparare, intalnirea ministrilor Apararii a avut rezultate mult mai concrete, cel putin in privinta capacitatilor militare ale Uniunii Europene. Astfel, noul corp militar, numit Grup de Lupta, va fi operational de la 1 ianuarie si va fi compus din doua segmente care vor putea actiona simultan. 1.500 de militari in fiecare dintre cele doua grupuri vor fi pusi sub comanda multinationala sau a unei singure natiuni. Grupul de Lupta va putea fi initiat in decurs de 5 zile si va putea fi mentinut pe o perioada de 30 de zile, pana la o luna. Oferta Romaniei se rezuma la logistica, ofiteri de Stat-Major si un pluton de decontaminare chimica, radioactiva si bacteriologica. Toate efectivele militare ale statelor membre provin din sursele comune destinate si pentru NATO. Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a declarat: "Pana in septembrie 2007 vor fi operationale doua brigazi romanesti la standarde NATO, care vor putea actiona si in cadrul Politicii europene de securitate si aparare".
Tot luni seara, in cadrul Consiliului de Ministri, Romania, Grecia, Bulgaria si Cipru au semnat Acordul Tehnic de constituire a Grupului Tactic de Lupta al UE. Oferta Romaniei din acest moment pentru acest corp militar, diferit de "Grupul de Lupta", se ridica la doua batalioane de militari. La acest moment, Romania are trupe angajate in Irak (600 de militari), in Afganistan (847) si in Kosovo (144). De asemenea, in Bosnia-Hertegovina mai exista un pluton de transport, unul de politie militara si componente de informatii (80 de militari).
Discutiile Consiliului de Afaceri Generale si Relatii Generale (CAGRE) au prefigurat intalnirea sefilor de stat si de guvern din 14-15 decembrie, in cadrul Consiliului European de iarna, care se va desfasura sub presedintia finlandeza.

Citește totul despre:

Comentarii