10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportRemanierea de la Golden Blitz

Remanierea de la Golden Blitz

Dupa indelungi tergiversari cauzate de faptul ca Emil Boc n-ar fi vrut sa-l deranjeze pe presedintele Basescu din concediu pentru o problema nesemnificativa cum ar fi remanierea, remanierea s-a produs, in sfarsit, ieri. PNL schimba trei ministri, PD numai doi. Partidul lui Dan Voiculescu nu schimba pe nimeni, desi democratii pusesera ochii pe Ministerul Economiei, iar UDMR nu are nici ea probleme. PD a taraganat toata saptamana trecuta discutiile pe aceasta tema, incercand sa forteze laolalta cu remanierea si o reimpartire a portofoliilor, dorind cu tot dinadinsul sa obtina Ministerul Economiei, pentru care erau dispusi sa dea la schimb Ministerul Muncii. Duminica seara insa, printr-o discutie care a avut loc la celebrul restaurant Golden Blitz intre presedintele Basescu, premierul Tariceanu si liderii PD si PNL, lucrurile s-au transat, sedintele de ieri ale Aliantei si Coalitiei decurgand fara probleme. Ministrii au depus juramantul aseara la Palatul Cotroceni.

Marie-Rose Mociornita, luata in calcul pentru Integrare

Premierul Tariceanu i-a prezentat lui Basescu varianta sa de remaniere, iar Basescu lui Tariceanu pe a sa, cele doua fiind, evident, in contradictie. Astfel, Tariceanu a spus ca vrea sa il schimbe pe Ionut Popescu de la Finante, presedintele Basescu opunandu-se acestui lucru pe motiv ca Ionut Popescu este “un baiat curat, un bun specialist, care n-a avut curaj sa se bata cu sistemul”. In cele din urma, Tariceanu a invins, noul ministru al Finantelor fiind Sebastian Vladescu, unul dintre prietenii cei mai apropiati ai premierului, fost secretar de stat la Ministerul Finantelor in guvernarea CDR, membru in CA la BCR si Petrom. De asemenea, Tariceanu a mai repurtat o victorie si in ceea ce priveste inlocuirea vicepremierului Gheorghe Seculici, cumatrul lui Traian Basescu. Seculici intrase in conflict cu seful Guvernului din cauza ca era considerat “spionul” Palatului Cotroceni si nu era lasat sa conduca sedintele de guvern in absenta premierului, aceasta sarcina fiindu-i acordata lui Marko Bela. De asemenea, Seculici a dezvaluit faptul ca premierul l-a “ocolit” la semnarea hotararii de guvern privind liberalizarea pietei de energie, hotarare care a fost adoptata fara ca el sa fie de acord. In cele din urma, Seculici a fost schimbat din functie, pe motiv ca are probleme de imagine din cauza afacerilor cu bani publici pe care le desfasoara. In locul sau, pe functia de vicepremier a fost numit Gheorghe Pogea, care – inca o mica victorie pentru Tariceanu! – este unul dintre cei mai vechi parteneri de afaceri ai lui Adriean Videanu, ca director la Marmosim. In ceea ce priveste Ministerul Integrarii, s-a cazut de acord sa fie numita Anca Boagiu, dupa ce s-a discutat si posibilitatea numirii in aceasta functie a lui Marie-Rose Mociornita, insa premierul si presedintele nu stiau daca aceasta are sau nu cetatenie romana. La discutia de la Golden Blitz a mai fost abordat, fara rezultat, si subiectul reimpartirii portofoliilor, astfel incat PD sa primeasca Ministerul Economiei, precum si revocarea din functie a lui Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, ceruta de premier si refuzata de Basescu.

Vladescu – contestat in PNL din prima clipa

Ca urmare a faptului ca jocurile fusesera deja facute, sedintele convocate ieri dimineata la PNL si PD au decurs fara prea mari discutii. La PNL, Tariceanu a prezentat lista celor inlocuiti din partea liberalilor – Mircea Cinteza cu Eugen Nicolaescu, Ionut Popescu cu Sebastian Vladescu si Mona Musca cu Adrian Iorgulescu. Inlocuirea lui Popescu de la Finante cu Sebastian Vladescu i-a atras lui Tariceanu critici aspre in Biroul Permanent al PNL, din cauza relatiei sale de prietenie si afaceri cu acesta. Pe de alta parte, membrii Biroului Permanent i-au reprosat lui Tariceanu ca Vladescu nici macar nu este membru de partid si ca si-ar fi exprimat in diverse cercuri o parere foarte prosta despre activitatea PNL, deci numirea sa e contraproductiva pentru liberali. De mentionat ca dupa sedinta PNL a fost trimis la conferinta de presa sa anunte remanierea chiar unul dintre cei “sacrificati”, Mircea Cinteza.

Ionut Popescu: “Ma gandeam la demisie”

Ionut Popescu, pana ieri ministru de Finante in Guvernul Tariceanu, a declarat ca nu cunoaste vreun motiv care sa fi determinat inlocuirea sa din functie, dar a dezvaluit ca luase deja in calcul varianta demisiei. Mai mult, el ii comunicase si premierului Calin Popescu Tariceanu intentia sa, bazata pe faptul ca Executivul nu i-a aprobat strategia fiscala. “Sincer, ma asteptam la aceasta decizie, dar nu pot spune care au fost criteriile”, a declarat Popescu, adaugand ca va reveni la pozitia de senator. “O sa sustin Guvernul cum am facut-o si din interiorul lui (…) Voi sprijini orice decizie de reforma si voi amenda orice actiune care inseamna o deraiere de la reforma”, a conchis fostul ministru.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă