15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportRectificare: cu surprize și posibil neconstituțională

Rectificare: cu surprize și posibil neconstituțională

Ordonanța simplă prin care Guvernul a rectificat bugetul de stat pe 2015 ar contraveni Legii fundamentale, deoarece stabilește derogări de la legi organice. În plus, față de varianta pusă în dezbatere de Ministerul de Finanțe, Cabinetul Ponta a operat modificări în ședința de marți.

Liberalii spun că Executivul a încălcat Constituția prin adoptarea Ordonanței nr. 20/2015, deoarece printr-un act normativ cu caracter ordinar au fost stabilite derogări de la mai multe acte normative, inclusiv legi organice. „Legea fundamentală interzice Guvernului, prin articolul 115, să emită ordonanţe în domenii care fac obiectul legilor organice“, argumentează PNL, care cere Executivului să-și întrerupă vacanța pentru a corecta actul normativ adoptat marțea trecută.

Ordonanța privind rectificarea bugetului de stat pe 2015 stabilește derogări de la Legea finanțelor publice (nr. 500/2002), Legea responsabilității fiscal-bugetare (nr. 69/2010) și Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2015 (nr. 182/2014). Dintre acestea, prima este lege organică și, ca atare, orice derogare stabilită de la ea ar fi trebuit să se facă printr-o „lege de nivel cel puțin egal cu cel al reglementării de bază“. Adică, tot printr-o lege organică, nu printr-o ordonanță.

Ciorbea, avocatul Guvernului

O dată cu plecarea premierului Victor Ponta în concediu, întreg Guvernul a intrat într-un fel de vacanță. Interimar a fost lăsat – prin delegarea atribuțiilor, nu prin decret prezidențial – vicepremierul Gabriel Oprea, dar acesta nu poate convoca o ședință de Guvern. Prin urmare, chiar dacă ar exista voință politică din partea coaliției la putere, prima ședință de Guvern ar putea avea loc pe data de 11 august, dat fiind că premierul e în concediu până pe 9 august.

În eventualitatea, foarte probabilă, în care coaliția va ignora solicitarea opoziției, un cuvânt de spus în clarificarea situației îl poate avea Victor Ciorbea. Potrivit Legii fundamentale, după adoptarea unei ordonanțe (simplă sau de urgență) și până în momentul aprobării ei de către Parlament, doar Avocatul Poporului poate cere Curții Constituționale să verifice dacă actul normativ respectă sau nu Constituția.

Doar că, după cum s-a văzut în multe situații de la instalarea sa în funcție, Ciorbea a fost mai degrabă avocatul Guvernului decât Avocatul Poporului.

Modificări pe parcurs

Față de varianta creionată de Ministerul Finanțelor Publice și pusă în dezbatere publică pe 24 iulie, în ședința de Guvern din 28 iulie au fost operate mai multe modificări în textul ordonanței. Veniturile au fost majorate într-o măsură mai mică, dar au explodat cheltuielile. Nici premierul Ponta, nici ministrul de Finanțe nu au oferit explicații asupra motivelor care i-au determinat ca într-un interval de doar patru zile să opereze modificări substanțiale.

Iată câteva dintre amendamentele aduse ordonanței privind rectificarea bugetară:

  •   Veniturile au fost majorate cu 210,3 milioane lei în loc de 287,1 milioane lei.
  •   Cheltuielile au fost majorate cu 1.700,1 milioane lei în loc de 1.121,7 milioane lei.
  •   Deficitul a fost majorat cu 1.489,8 milioane lei față de 834,6 milioane.
  •   Un plus de 3.600 milioane lei la Ministerul Dezvoltării pentru credite de angajament (programe aferente Politicii de Coeziune a UE, programe aferente Politicilor Comune Agricolă și Pescuit, programe finanțate din fonduri externe nerambursabile post­aderare, respectiv Programul Național de Dezvoltare Locală).
  •   Suma de 3.898 mii lei a fost alocată pentru plata indemnizațiilor membrilor Academiei Oamenilor de Știință.
  •   Ministerul Dezvoltării a mai primit un plus de 300.000 mii lei pentru drumuri județene și comunale.
  •   Suma de 30.639 mii lei a fost alocată pentru „finanțarea cheltuielilor învățământului particular sau confesional acreditat“.
  •   A fost suplimentată lista de posturi pentru personalul clerical pentru care statul asigură sprijin lunar la salarizare, astfel: un post de episcop, un post de vicar general, patru posturi de consilier patriarhal, un post de secretar general, două posturi de consilier eparhial, un post de secretar eparhial și un post de preot.

  Misiunile diplomatice ale României din străinătate au primit voie să achiziționeze autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 și cu preț mai mare de 18.000 euro (inclusiv TVA).   

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă