14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportReacţia premierului Cioloş în scandalul de la Opera Naţională

Reacţia premierului Cioloş în scandalul de la Opera Naţională

Premierul Dacian Cioloş i-a transmis, joi, balerinei Alina Cojocaru că Opera Română are nevoie de artişti şi spectacole de valoare şi că speră ca situaţia de la Operă şi îşi găsească rezolvarea în urma dialogului avut cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. 

"Zilele trecute mi-aţi adresat un mesaj public în legătură cu situaţia tensionată de la Opera. Vreau să vă răspund în tonul sincer şi direct în care a decurs discuţia noastră şi până acum. Cred că Opera Naţională are nevoie de artişti şi de spectacole de valoare. Sunt sigur că putem să ne respectăm valorile, aşa cum putem să respectăm un artist sau un act artistic remarcabil, fie că vine din România sau din altă parte. Performanţa trebuie apreciată indiferent de unde vine. Suntem mândri când performerii români sunt recunoscuţi în afară şi de aceea respectăm orice performanţă şi în ţara noastră, obţinută de orice artist. E datoria noastră ca administratori să facem aceste lucruri posibile", se arată într-un mesaj al premierului postat pe Facebook şi adresat balerinei Alina Cojocaru. 

Potrivit Şeful Guvernului atrage atenţia totodată că, "dincolo de orice puncte de vedere administrative diferite, discursul xenofob nu-şi are locul într-o Românie care se doreşte deschisă spre lume". 

Cioloş precizează că, în urma dialogului de vineri cu ministrul Alexandrescu, "care va continua în zilele următoare", va fi găsită o soluţie pentru situaţia de la Operă. "De asemenea, cred şi că fiecare dintre noi poate genera schimbarea. Ca agronom ştiu că pentru ca o sămânţă a schimbării să încolţească, pământul trebuie bine pregătit, afânat, udat, câteodată poate chiar cu lacrimi. Noi alegem însă dacă acele lacrimi pot fi de regret sau de speranţă", concluzionează premierul. 

Balerina Alina Cojocaru a publicat miercuri pe contul său de Twitter "un ultim mesaj" adresat premierului Dacian Cioloş în care afirmă că România nu este pregătită pentru ce au oferit ea şi Johan Kobborg, coordonatorul baletului operei, timp de doi ani, prin activitatea desfăşurată la Opera Naţională Bucureşti. 

"Din păcate, am realizat că această ţară a noastră nu este pregătită pentru ceea ce Johan şi eu am oferit în aceşti doi ani şi voiam să continuăm. Am ştiut că o să fie greu, dar am sperat că inspirând curaj, creativitate, pasiune şi onestie, atât în inimile unor micuţi balerini, cât şi ale tinerelor talente ale ţării (celor care au ales să se întoarcă în ţară de când este Johan la conducere), o să fie un început, o nouă generaţie de artişti români. Atât români, cât şi străini. (…) Am sperat să fie o ruptură din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră", a scris Alina Cojocaru. 

Balerina a precizat că şi-a dorit ca această schimbare să fie resimţită de generaţiile viitoare. "Dar se pare că am greşit, puţini sunt pregătiţi să vadă şi să accepte că există oameni ca Johan – fără interes propriu, ci dimpotrivă", a afirmat Alina Cojocaru. 

ONB s-a confruntat cu momente tensionate după ce Johan Kobborg, coordonatorul baletului operei, şi-a anunţat demisia. Marţi, balerinii de la ONB, alături de Alina Cojocaru, au manifestat în favoarea coregrafului danez. O zi mai târziu, artişti ai Operei au participat la un miting de susţinere a actualei conduceri: Vlad Conta (director interimar ONB) şi Tiberiu Soare (director adjunct). 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă