12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportReacţia ministrului Justiţiei cu privire la demisia procurorului general Tiberiu Niţu

Reacţia ministrului Justiţiei cu privire la demisia procurorului general Tiberiu Niţu

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat, marţi, că decizia procurorului general Tiberiu Niţu de a demisiona este “un gest corect, de asumare a responsabilităţii şi de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public”, informează Agerpres.

Mai mult, ministrul a transmis că va declanşa procedurile pentru numirea unui nou procuror al României.

Sursa citată precizează că, potrivit art. 15 alin. 4 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor aprobat prin Ordinul 2632/C din 30 iulie 2014, atribuţiile procurorului general sunt exercitate de prim adjunctul acestuia. 

Tiberiu NIȚU, procurorul general al României, a demisionat, marţi, în urma scandalului folosirii coloanelor oficiale, deși legea nu-i permitea.  Președintele țării, Klaus Iohannis, a acceptat demisia lui Nițu. Mandatul lui Nițu expira în luna mai, anul acesta, cu posibilitatea primirii unui nou mandat. 

Citeşte şi: Procurorul general al României a DEMISIONAT! Președintele țării i-a acceptat demisia

“Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, precizează Niţu într-un comunicat transmis presei. 

El arată că săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente importante din punct de vedere al activităţii Ministerului Public: publicarea Raportului MCV şi lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii în calitatea sa de procuror general. 

“Cu referire la cel de-al doilea eveniment, constând în lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv ‘folosirea coloanei oficiale fără drept’, doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015: nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege; mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie; stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei; măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare; în întreaga mea carieră de magistrat, precum şi în funcţia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii şi a normelor deontologice”, declară Tiberiu Niţu. 

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a precizat că va prelua interimatul la conducerea Parchetului General, după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general. 

Citeşte şi:  Iohannis a acceptat demisia lui Nițu

Demisia procurorului general vine după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. În dosarul deschis de DNA pe numele lui Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, se arată că procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie – noiembrie 2015. 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă