Reacția MAE, după ce Ungaria a retras sprijinul României privind aderarea la OCDE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, vineri seara, că statul român se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE, după ce Ungaria a retras sprijinul României privind aderarea la această organizație.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 08.09.2017 - 23:57

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, vineri seara, că statul român se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE, după ce Ungaria a retras sprijinul României privind aderarea la această organizație, informează Agerpres.

„Astăzi, 8 septembrie 2017, a avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizației, la care România nu a participat, nefiind stat membru al organizației. Cu această ocazie, s-au purtat discuții cu privire la lista posibililor candidați, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017", a precizat diplomația de la București. 

Ungaria și-a retras, vineri, sprijinul privind aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit diplomației de la Budapesta, informează MTI.


De ce a izbucnit conflictul

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus într-o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu „un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România".

Aproximativ 2.500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş, pentru a protesta faţă de o decizie a instanţei prin care hotărârea ISJ Mureş privind înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş a fost anulată. Astfel, autoritățile ungare au anunțat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacția statului vecin „contravine mesajelor de deschidere recente".


 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...