10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportRazboi total intre PNL si PD

Razboi total intre PNL si PD

“In prezent nu sunt intrunite conditiile necesare fuziunii”, este concluzia prezentata de premierul Calin Popescu Tariceanu dupa Delegatia Permanenta a PNL, desfasurata recent la Brasov.
Motivul invocat: “caracterul conflictual al relatiilor presedintelui Basescu cu PNL, contradictiile de fond intre viziunile constitutionale ale PNL si PD, ca si numeroasele dispute din interiorul Aliantei, la nivel central si local”.
Potrivit declaratiei adoptate de Delegatia Permanenta a partidului, PNL poate accepta fuziunea doar daca democratii le-ar accepta doctrina, participand astfel la “constituirea unui mare partid liberal”. PNL a pus, de fapt, pe masa PD conditii greu de acceptat pentru o eventuala fuziune. Printre principiile care compun viziunea constitutionala a PNL se numara definirea Parlamentului ca principala institutie politica a tarii; controlul parlamentar efectiv si integral asupra serviciilor de informatii, desfiintarea CSAT “structura de inspiratie sovietica” si preluarea atributiilor sale de catre Guvern. De asemenea, liberalii se gandesc si la alegerea presedintelui de catre Parlament, iar seful statului sa aiba un rol “reprezentativ”.
Intrebati de ziaristi pe ce anume se bazeaza reprosurile la adresa partenerilor, liderii PNL au sustinut ca PD ar fi incalcat de mai multe ori protocolul Aliantei. PNL considera totusi obligatorie functionarea Aliantei. “Intindem din nou o mana partenerilor nostri, intr-un spirit de onestitate, de fair-play, pe care il solicitam si din partea lor”, a spus Tariceanu.
Documentul a fost adoptat cu 58 de voturi pentru si sase impotriva, de catre Delegatia Permanenta, din care fac parte membrii conducerii centrale si presedintii de filiale. O singura voce, dintre cei 50 de vorbitori, s-a pronuntat pentru fuziune fara conditii. “PNL si-a schimbat de mai multe ori liderul, cred ca sunt cel de-al cincilea presedinte al partidului, dar partidul traieste si a dovedit ca nu este un partid de lider. Ma veti intreba daca este o aluzie, s-ar putea sa fie”, a declarat Tariceanu sambata la scoala de iarna a Tineretului Liberal. El le-a explicat tinerilor liberali ca PNL a initiat propunerea fuziunii, iar acum, “in loc sa punem caramida peste caramida in vederea realizarii acestui proiect in cadrul Aliantei, apar neintelegeri”.
Atacurile la adresa PD au continuat. Liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a criticat sambata faptul ca sotia democratului Cezar Preda conduce activitatea Agentiei Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC). In cadrul unui discurs despre reforma administratiei locale, Orban a prezentat acest caz ca pe unul nefericit. “Intarirea capacitatii administratiei se face promovand sotiile colegilor nostri”, a afirmat ironic Orban, care a precizat ca spera ca aceasta institutie birocratica sa fie desfiintata.
Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a somat si ieri PD sa ii excluda din partid pe Elena Udrea si pe consilierii locali de la sectorul 2 care au votat impreuna cu PSD alegerea viceprimarului democrat Dan Cezar Ionescu. Orban sustine ca PD a incalcat prevederile Protocolului Aliantei PNL-PD la nivelul Bucurestiului, fapt care "ar putea avea consecinte politice din cele mai grave”. In opinia liberalului, din cauza ca Elena Udrea a fost inscrisa in PNL, democratii au incalcat articolul 1.1.8. al protocolului comun, care prevede ca "partidele membre ale Aliantei nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor doua partide”, a declarat Orban. Un alt fapt reclamat de presedintele PNL Bucuresti a fost "alegerea de catre consilierii PD, cot la cot cu consilierii PSD, a viceprimarului sectorului 2, in persoana lui Dan Cezar Ionescu”. Orban a afirmat ca prin aceasta actiune PD ar fi incalcat Protocolul de functionare al Aliantei, care stipuleaza ca "este interzisa negocierea cu PSD pentru formarea majoritatilor”.

Cele mai citite

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Rareș Hopincă: Decizia PSD – PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei este “raţională” şi “matură”

Decizia PSD - PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, este "raţională" şi "matură", a declarat, marţi, Rareş...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă