15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportRaluca Turcan - jignita, Valeriu Turcan - demis

Raluca Turcan – jignita, Valeriu Turcan – demis

Voci izolate din cadrul conducerii PNL il critica pe Ludovic Orban pentru declaratiile referitoare la trioul Turcan-Udrea-Mantale si, in aceste conditii, este putin probabil ca liderul liberalilor bucuresteni sa fie sanctionat. Oficial, subiectul va fi discutat joi, pentru ca atunci se va intruni Comitetul Executiv din care face parte si Orban.

Raluca Turcan a participat ieri la sedinta Biroului Permanent Central al PNL (din care Orban nu face parte), prilej cu care le-a explicat colegilor ca se simte nedreptatita pentru ca, dincolo de lupta politica, are si familie si, alaturi de ea, sotul si parintii au fost afectati de acest scandal. Turcan a vorbit si despre faptul ca declaratiile lui Orban au venit intr-un moment in care Tariceanu i-a solicitat sotului sau, Valeriu Turcan, sa-si dea demisia din fruntea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Raluca Turcan a cerut presedintelui PNL si conducerii liberale sa adopte o pozitie de respingere a unor asemenea opinii suburbane. Presedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus s-a declarat solidar cu Raluca Turcan. O atitudine similara a avut si vicepresedintele Gheorghe Flutur. Un alt vicepresedinte al partidului, Puiu Hasotti, a comentat ca declaratia lui Orban a fost “nefericita”, dar – ca un “veritabil” barbat politic – a adaugat ca, intr-un fel, Raluca Turcan “a meritat-o”, pentru ca in mai multe interventii nu a sprijinit PNL.
Potrivit unora dintre participantii la dezbatere, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, i-ar fi replicat persoanei jignite incalificabil de un coleg de partid: “Vezi, Raluca, ce inseamna libertatea de expresie in partid prost inteleasa?”. Dupa care Tariceanu a spus ca este nemultumit de activitatea lui Valeriu Turcan, dar ca discutia cu acesta ar fi fost… confidentiala si oricum s-a purtat pe la “jumatatea lui martie”.
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a atras atentia ca trebuie gasita o solutie, pentru ca “declaratia lui Orban nu ne caracterizeaza”. El a cerut ca Orban sa-si clarifice pozitia, pentru ca seful PNL Bucuresti a spus ca afirmatiile sale ar fi fost scoase din context, ca a fost taiata o fraza. “Fie lamureste lucrurile ca nu a declarat asa ceva, fie isi cere scuze”, a propus Motreanu. In cele din urma, s-a decis ca, daca Orban nu lamureste situatia, cazul sa fie discutat la sedinta de joi a Comitetului Executiv.

Orban da explicatii

Ieri, Ludovic Orban n-a facut nici un pas inapoi. A zis doar ca le va spune celor trei ca ii pare rau “nu pentru sensul celor spuse, ci pentru modul in care s-a interpretat”. Seful liberalilor bucuresteni a sustinut ca, in discursul sau, cele doua fraze – cererea ca femeile liberale sa nu urmeze exemplul celor trei si cea referitoare la trecerea prin patul politicienilor – nu au fost legate. “Eu am tinut un discurs referitor la incurajarea femeilor pentru a-si realiza cariera politica pe baza propriilor forte. Referirea la exemplul celor trei si cea la trecerea prin patul politicienilor nu aveau legatura”, a spus el, crezand ca fraiereste pe toata lumea cu aceasta gaselnita.

Nu va fi sanctionat

In aceste conditii, pare putin probabil ca Orban sa primeasca vreo sanctiune la Comitetul Executiv de joi. Unii dintre liberali sustin ca Orban, practic, prin felul in care s-a exprimat, si-ar fi cerut scuze. Altii spun ca nici presedintele Traian Basescu nu si-ar fi cerut scuze cand a spus despre seful Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, ca este inapt medical in urma constatarii unui handicap.

Turcan cere implicarea lui Tariceanu

La finalul sedintei, Tariceanu a declarat presei ca subiectul nu a fost pe agenda conducerii liberale pentru ca… Orban nu a fost de fata. Raluca Turcan si-a exprimat nemultumirea: “Chiar presedintele partidului a spus ca fiecare are dreptul sa se exprime public. Inteleg ca asta este pozitia oficiala”, a criticat ea “solutia” gasita de premierul care a evitat sa-l sanctioneze pe fantele de mahala.
“As fi asteptat o minima solidaritate, in sensul de a dezaproba aceste declaratii”, a afirmat Turcan. Ea este convinsa ca Orban nu a facut respectivele declaratii de capul sau: “Daca el asa intelege sa faca politica este treaba lui si a conducerii PNL. Eu m-am adresat astazi conducerii partidului si in special presedintelui, pentru ca stiu ca Orban a primit dreptul si a primit unda verde sa faca declaratii in numele partidului”. Ea a avut si o explicatie pentru aceasta: “Eu nu cred in coincidente. Primul-ministru a solicitat demisia sotului meu, el a spus ca refuza si isi asuma sa fie dat afara. Iar, in clipa urmatoare, iese Orban cu astfel de declaratii”. Turcan a reamintit ca, si in alte ocazii, Orban a dat glas unor puncte de vedere pe care conducerea partidului nu le putea exprima oficial. In aceste conditii, Raluca Turcan isi rezerva dreptul de a actiona pe cont propriu, afirmand ca se va gandi daca il va da in judecata pe Orban.



Mona Musca, Mioara Mantale si Elena Udrea acuza lipsa bunului-simt in politica

Dupa sedinta Biroului Permanent Central, Mona Musca a declarat ca afirmatia suburbana a lui Orban, ramasa nesanctionata, o face sa se simta rusinata ca face parte dintr-un partid in care membrii sai au libertatea de a se exprima in acest fel. Ea este de parere ca s-a adus un prejudiciu imens PNL, ca toate femeile din Romania se simt jignite, si a avertizat ca libertatea de exprimare trebuie insotita de responsabilitate. “Atat conducerea PNL, cat si colegii din grupul de la Camera Deputatilor din care Raluca Turcan face parte ar trebui sa sanctioneze in mod special acele declaratii lipsite de bun-simt”, a avertizat Mona Musca.
Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, este hotarata sa analizeze la modul serios posibilitatea de a-l da pe Orban in judecata, in speranta ca astfel de atacuri sa se opreasca. Mantale crede ca liberalul le-a jignit pe toate romancele capabile sa promoveze, a cerut eliminarea discriminarilor, si nu incurajarea lor. Mantale considera ca “scuzele lui Orban nu acopera prejudiciul de imagine creat”. Elena Udrea a spus ca nici macar nu se mira ca atacurile s-au produs din partea unui reprezentant al grupului Patriciu despre care, de-a lungul vremii, ea a dezvaluit opiniei publice “detalii” ce se doreau a fi ascunse.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă