10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportRafuiala liberalilor cu... liberalii

Rafuiala liberalilor cu… liberalii

Propunerea conducerii PNL Bucuresti de excludere a fostilor lideri ai partidului Theodor Stolojan si Valeriu Stoica a impartit apele in principalul partid de guvernamant. De o parte, gruparea Tariceanu este decisa sa continue cu excluderile, vizati fiind deputatii Raluca Turcan si Cristian Boureanu. De cealalta parte, Valeriu Stoica vorbeste deja despre formarea unui mare partid de centru-dreapta, o alianta intre PD si opozantii din PNL.

Potrivit statutului PNL, deciziile in cazul membrilor fara functii in partid, cum sunt la ora actuala Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, se iau de catre organizatiile locale. Statutul prevede ca procedura de excludere: “Pentru membrii fara functii in organismele de conducere locale sau in administratia publica locala, la propunerea oricarui membru al organizatiilor locale, prin hotararea Biroului Permanent Local”. In aceste conditii, propunerea conducerii PNL Bucuresti este o simpla recomandare, fara valoare juridica. Insa, cum presedintii organizatiilor sectoarelor 2 si 5, din care fac parte Stolojan si Stoica, fac parte din Consiliul de Coordonare al Capitalei, ei vor fi membri ai organizatiilor locale care vor propune excluderea. Sunt sanse mari ca in ambele cazuri sa se ajunga la excludere.

Urmeaza Turcan si Boureanu?

Gruparea Tariceanu este decisa sa nu se opreasca aici cu eliminarea “dusmanilor” din propriile randuri. Urmatorii vizati sunt deputatii Raluca Turcan si Cristian Boureanu, care, avand functii, pot fi exclusi doar de catre Delegatia Permanenta. Declaratiile celor doi din ultima vreme sunt monitorizate la sange, pentru a se analiza daca ei contesta deciziile luate prin vot de organismele partidului. Deja a provocat nervozitate ultima declaratie a lui Boureanu referitoare la excluderea lui Stolojan si Stoica. El a afirmat: “Este o decizie fara precedent in politica romaneasca aceea ca un partid sa-si excluda doi fosti presedinti. Asa ceva se poate intampla doar atunci cand cei corigenti ajung la putere si ii exmatriculeaza pe cei silitori”.

Partidul Liberal Democrat sau Patriciu National Liberal?

Indiferent de deciziile gruparii Tariceanu, Stolojan si Stoica sunt hotarati sa lanseze in luna octombrie platforma politica alternativa la actuala conducere a PNL. Theodor Stolojan a explicat ca “platforma nu se adreseaza doar membrilor PNL, ci si simpatizantilor valorilor liberale. Nu putem accepta ca valorile liberale sa fie folosite de un grup de interese din jurul domnului Tariceanu”.
La randul sau, un alt fost presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a calificat drept “rusinoasa” propunerea de excludere a doi fosti presedinti liberali, care au reusit in perioada mandatelor lor sa ridice cota electorala a partidului de la 1% la 20%. “Cei care au luat aceasta decizie se exclud ei insisi din sfera practicilor liberale. Printr-o decizie politica nu ni se poate lua calitatea de liberali”, a specificat Valeriu Stoica, sustinand ca liberalii de la baza partidului nu impartasesc decizia luata de conducerea organizatiei bucurestene a PNL.
Fostul presedinte al PNL a mentionat ca, impreuna cu Theodor Stolojan, va continua sustinerea strategiei de elaborare a unei platforme bazate pe “adevaratele idei si valori liberale” si de care partidul are nevoie. Totodata, Valeriu Stoica si-a reafirmat optiunea de a ramane in cadrul Aliantei D.A. si de a continua eforturile pentru unificarea fortelor politice de dreapta intr-un mare partid, in care curentul liberal sa reprezinte unul dintre pilonii principali. Potrivit unor surse liberale, denumirea pe care ar urma sa o poarte aceasta formatiune este Partidul Liberal Democrat. Ieri insa, Valeriu Stoica a mai declarat: “Nu cred ca exista legitimitatea necesara pentru a se lua o asemenea masura de excludere impotriva noastra. Este si motivul pentru care nu am sa contest aceasta decizie. Cred ca excluderea nu este din PNL, ci din Patriciu National Liberal”

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă