14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportRadulescu a turnat "din obligatie", Mona a turnat "frumos"

Radulescu a turnat “din obligatie”, Mona a turnat “frumos”

Senatorii si deputatii cu dosar de Securitate au inceput sa dea navala la CNSAS. Numai ieri pragul institutiei a fost calcat de cinci parlamentari: Cristian Radulescu – PD, Mona Musca – PNL, Sogor Csaba – UDMR, Radu Terinte – PC, Vladimir Farsirodu – PRM. La iesirea din sediul CNSAS, toti au sustinut ca, desi au dat declaratii si note informative la Securitate, nu au facut politie politica. Cristian Radulescu a recunoscut ca in studentie si-a turnat un coleg arab, care ar fi fost liderul unei importante organizatii teroriste. In cazul Mona Musca, CNSAS a scos la iveala doua note informative ale acesteia semnate cu numele conspirativ “Dana”, dupa ce deputatul PNL s-a jurat ca nu a semnat nici o nota informativa.

De doua-trei ori

Liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a recunoscut ieri ca a turnat la Securitate. Doar verbal, fara angajament si fara sa faca politie politica, zice el. In urma audierii sale de catre membrii Colegiului CNSAS, Radulescu a spus ca, in timpul studentiei, a dat mai multe informari verbale unui ofiter de Securitate legate de un cetatean arab, care ar fi fost seful unei “binecunoscute organizatii teroriste arabe”. Potrivit democratului, respectivul terorist “s-a nimerit pe parcursul catorva luni din anul doi de facultate, in 1976, sa stea in camera” cu el. Si, ca atare, fiind pus in tema de catre securist asupra activitatilor colegului, s-a simtit obligat sa-l toarne. “Este vorba de o obligatie pe care si acum, si atunci o aveam cu totii”, a spus Radulescu, aplicand si el “metoda Musca”. Adica a turnat pentru interesul statului ca, Doamne, fereste, colegul de camera sa nu puna la cale vreun atentat, iar Securitatea sa nu afle de acesta.
Democratul sustine ca s-a intalnit cu ofiterul de Securitate care lucra in domeniul antitero “de vreo doua, trei ori”. In timpul discutiilor, democratul dadea informatii despre studentul arab, cu cine se intalnea acesta, ce se vorbea la respectivele intalniri etc. “Ofeream informatii de genul: se intalneau acesti colegi, stateau de vorba in limba lor, pe care si asa nu o intelegeam…”
Radulescu a refuzat sa spuna numele organizatiei teroriste din care colegul sau facea parte, pe motiv ca acesta “este acum ori un oficial al tarii lui, ori in continuare agent al acestei organizatii teroriste”. Deputatul democrat a tinut sa precizeze ca nu a scris nici o nota informativa, livrandu-i securistului toate informatiile verbal. De aici si convingerea democratului ca informatiile date Securitatii nu pot fi interpretate drept politie politica.
In apararea sa a sarit si Mircea Dinescu, care a precizat ca dosarul lui Radulescu “este un caz de antiterorism clar”.

“Dana” – cu bune intentii

Audiata si ea de Colegiul CNSAS, deputata PNL Mona Musca sare de la o minciuna la alta in privinta colaborarii ei cu fosta Securitate. CNSAS a scos la lumina doua note informative ale Monei, scrise in 1978 si semnate cu numele conspirativ “Dana”, in care aceasta dadea informatii despre doua angajate ale facultatii unde lucra. Pusa in fata probelor, “Dana” a dat o explicatie halucinanta: a uitat ca a semnat respectivele note. “Si pentru mine a fost o mirare. Eu nu am mai tinut minte ca as fi dat atunci asemenea note informative”, a spus Musca. Ea sustine ca turnatoriile sunt de fapt “caracterizari” ale celor doua persoane, dintre care una angajata pe postul de secretara, caracterizari ce contin “numai lucruri frumoase”. “Sunt doua note in care se vorbeste foarte frumos de doua persoane, si-a inceput Musca pledoaria. Sunt semnate cu “Dana”… Sunt lucruri foarte frumoase, care demonstreaza clar nu numai bunele mele intentii, ci si faptele…, o dovada clara nu am facut politie politica”.
Intrebata daca a mai scris si alte note in afara celor doua, dat fiind ca in dosarul sau se facea referire la 15 note, “Dana” a fost din nou lovita brutal de amnezie. Cauza acesteia?… Divortul. “Alte note nu au gasit (functionarii CNSAS – n.r.). Nu stiu ce sa va spun, nu imi mai aduc aminte. Eu eram atunci in divort…, eram asa de concentrata pe problemele personale…” Atat de concentrata incat a uitat brusc ce si cat a turnat la Securitate. Si amnezia continua. “Dana” nu isi mai aminteste nici cine i-a cerut sa scrie notele cu pricina.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă