RAAPPS: Pe faţada clădirii Rosenthal, monument istoric, s-a intervenit cu vopsea lavabilă fiindcă desenele e tip graffiti nu au putut fi curăţate altfel

Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis, joi, că a intervenit cu vopsea lavabilă pe faţada clădirii Rosenthal fiindcă desenele de tip graffiti nu au putut fi curăţate prin spălare.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 06.04.2017 - 23:46

Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis, joi, că a intervenit cu vopsea lavabilă pe faţada clădirii Rosenthal fiindcă desenele de tip graffiti nu au putut fi curăţate prin spălare. Reprezentanţii RAAPPS precizează că Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control, a solicitat regiei ca, în termen de 48 de ore, coloanele din zona spaţiului comercial să fie curăţate, la solicitarea News.ro.

"Primăria Municipiului Bucureşti - Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a transmis RAAPPS, respectiv Sucursalei pentru Administrarea şi Întreţinerea Fondului Imobiliar (SAIFI), o somaţie prin care a solicitat ca, în termen de 48 de ore, să fie luate măsurile necesare pentru curăţarea faţadei imobilului menţionat, întrucât coloanele din zona spaţiului comercial (aflat în administrarea SAIFI) au fost inscripţionate cu desene de tip graffiti, de către persoane necunoscute. Văzând că desenele nu pot fi îndepărtate prin spălare, personalul ce deserveşte spaţiul respectiv a încercat să le acopere cu vopsea lavabilă”, spun reprezentanţii RAAPPS.

Ei precizează că SAIFI a dispus constituirea unei comisii interne de cercetare disciplinară,  iar după finalizarea cercetării se vor lua măsuri şi se vor aplica sancţiuni celor responsabili.

"În cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), reprezentanţii SAIFI  au contactat un expert autorizat de Ministerul Culturii, care urmează să ofere soluţia tehnică de readucere a spaţiului afectat la forma iniţială. Orice altă intervenţie se va face numai după obţinerea avizului Ministerului Culturii, conform Legii nr. 422/2001 - privind protejarea monumentelor istorice”, mai arată RAAPPS.

Instituţia precizează că deţine, prin SAIFI, 2,07 la sută din imobilul situat în Calea Victoriei nr. 22, respectiv Blocul Rosenthal.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, că nu a solicitat vopsirea sau văruirea clădirilor monument istoric de pe Calea Victoriei, acţiunea fiind un "exces de zel” al Sucursalei pentru Administrarea şi Întreţinerea Fondului Imobiliar (SAIFI).

"Urmare a acestui fapt, cei în cauză vor suporta rigorile legii, iar înlăturarea efectelor acestei iniţiative se va face cu respectarea deplină a legalităţii, după obţinerea tuturor avizelor necesare”, a spus Gabriela Firea.

În ultima săptămână, două clădiri monument istoric de pe Calea Victoriei au fost văruite: clădirea care a adăpostit fosta Legaţie germană şi Casino Victoria, care a fost vopsită în roz, şi Casa Rosenthal, care aparţine Primăriei Capitalei şi ale cărei coloane au fost zugrăvite în alb.

De asemenea, coloanele galeriilor Kretzulescu au fost văruite, săptămâna trecută, într-un galben pal, în încercarea de a acoperi urmele de graffiti, spun reprezentanţii Bisericii.

Aceştia au declarat că, în urmă cu o săptămână, poliţiştii le-au spus că vor fi amendaţi dacă în termen de trei zile nu vor vopsi faţada clădirii Kretzulescu, respectiv coloanele, pe care, chiar şi după văruire, se regăsesc desene graffiti.

Potrivit sursei citate, spaţiul care găzduieşte librăria Humanitas şi magazinul cu obiecte bisericeşti se află în proprietatea Bisericii Kretzulescu, conducerea acesteia ocupându-se ulterior de văruirea coloanelor pentru a nu fi amendaţi.

Citește totul despre:

Comentarii