14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPSD va depune motiune de cenzura

PSD va depune motiune de cenzura

» La capatul unei zile intregi de discutii in cadrul Comitetului Executiv, liderii PSD, mai putin Ion Iliescu care s-a abtinut, au decis ca luni sa depuna motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu II.

» Actualul Executiv are mari sanse sa fie demis saptamana viitoare, ca urmare a negocierilor intre Mircea Geoana, presedintele Traian Basescu si liderii PD.

Liderii PSD au facut marti noapte turul restaurantelor din Bucuresti, participand la negocieri incrucisate cu PD, cu Traian Basescu, cu liberalii si intre ei. Decisiva a fost intalnirea dintre Mircea Geoana, insotit de cativa vicepresedinti PSD, si presedintele Basescu, seful statului discutand tot marti seara si cu liderii PD. Potrivit unor surse participante la discutii, Traian Basescu ar fi spus ca el nu ar vrea sa impuna personal o formula sau alta, dar ca este in principiu de acord cu un parteneriat intre PSD si PD, pe restul de mandat ramas pana la alegeri si pentru mandatul urmator. Conform acestui parteneriat, PSD ar trebui sa sustina in Parlament un guvern PD-PLD pe baza unui protocol prin care democratii sa se oblige sa puna in aplicare propunerile social-democratilor cuprinse in proiectul "Romania sociala". Iar dupa alegeri, PSD ar putea desemna un prim-ministru, seful statului atragandu-i lui Geoana atentia, ca avertisment subtil, ca el nu este obligat de Constitutie sa numeasca un prim-ministru de la partidul care castiga alegerile. Au fost luate in calcul si doua variante de organizare a alegerilor parlamentare – prima cu alegeri parlamentare si locale in iunie 2008 si a doua cu alegeri parlamentare si prezidentiale organizate simultan in 2009. Surse din Administratia Prezidentiala ne-au declarat ca discutiile de marti seara au fost "de principiu" si ca nu s-a incheiat nici un angajament intre participanti. Dupa discutiile cu seful statului pesedistii au plecat la sedinta Biroului permanent al partidului convocata aproape de miezul noptii la restaurantul Doina. sedinta s-a transformat insa in petrecere, liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, neevitand sa-si ascunda euforia provocata de victorie – PSD tocmai ii retrasese sprijinul lui Tariceanu. La aceasta intalnire nu a fost chemat si Ion Iliescu care, de acasa, incerca sa afle cu ajutorul telefonului ce a stabilit Geoana cu Basescu. In acelasi timp, la un alt restaurant, Viorel Hrebenciuc si presedintele executiv al PSD Bacau, Gabriel Vlase, incercau pe ultima suta de metri sa-i convinga pe liberali sa poarte negocieri pentru a obtine anularea motiunii de cenzura si supravietuirea Guvernului. Insa, contactat telefonic, premierul Tariceanu a refuzat categoric orice intalnire cu PSD, singurii lideri ai PNL care au acceptat sa discute cu Hrebenciuc fiind Puiu Hasotti si Radu Stroe. si acestia au spus ca prefera ca PNL sa treaca in Opozitie decat sa accepte cooptarea PSD la guvernare.
Ieri-dimineata, inaintea sedintei Comitetului Executiv convocat dupa pranz, Mircea Geoana i-a chemat la hotel Confort pe vicepresedintii PSD si pe sefii de filiale pentru a se asigura ca acestia vor sprijini noul sau proiect politic. Insa Geoana a evitat sa prezinte acest proiect, fiindu-i teama ca o alianta cu PD ar fi in acest moment respinsa de partid. Asa ca le-a cerut pesedistilor sa voteze mai intai motiunea de cenzura si "dupa aceea sa clarificam ce facem". sefii de organizatii l-au intrebat ce anume a discutat cu Traian Basescu, insa Geoana a refuzat sa le povesteasca, pesedistii fiind nevoiti sa afle "pe surse" de la colegii mai guralivi care fusesera la negocieri. Doar vicepresedintele Dan Nica a expus varianta aliantei cu PD, spunand ca PSD trebuie sa sustina instalarea unui guvern democrat, "ca sa-l erodam pe Basescu".

NEGOCIERI
Dupa adoptarea motiunii

de cenzura pe care intentioneaza s-o depuna luni, PSD ar putea sa sustina un guvern PD-PLD pe baza unui protocol scris. Negocierile s-au purtat frenetic in noaptea de marti spre miercuri, intalniri ce s-au derulat de la Casa David la Casa Doina, Cotroceni ori Parlament. O singura mare concluzie: PSD nu mai sustine PNL.

CALCULE
» Excluderea lui Ion Iliescu
In sedinta CEx aflata in desfasurare la ora inchiderii editiei o parte a liderilor PSD i-au atras atentia lui Mircea Geoana sa nu aiba incredere in promisiunile lui Basescu deoarece odata motiunea de cenzura adoptata acesta ar putea provoca alegeri anticipate. Pe de alta parte, s-a aratat ca voturile in favoarea motiunii de cenzura sunt "la limita". PSD alaturi de PD si PLD au 241 de voturi, doar cu 8 peste necesarul pentru adoptarea motiunii de cenzura. Geoana facea deja pregatiri pentru ca votul in Parlament sa se faca cu bilele la vedere si sub amenintarea cu excluderea din PSD a celor care vor vota impotriva.
La sedinta CEx, singurii care s-au abtinut la vot au fost Ion Iliescu si Viorel Pupeza. Daca se va concretiza amenintarea filialei sectorului 1, prin votul sau de ieri Iliescu si-a semnat propria excludere din PSD.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă