16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportPSD se agita electoral pe tema imunitatii demnitarilor

PSD se agita electoral pe tema imunitatii demnitarilor

» Multa galagie pe tema electorala aleasa de PSD: fara imunitate. In realitate, nici macar membrii conducerii PSD nu acorda vreo sansa de realizare demersului, tinand pumnii sa n-o ia celelalte partide in seama si s-o voteze cumva.

Sedinta de ieri a biroului Permanent National (BPN) al PSD a fost una dintre cele mai tensionate din ultima perioada. Mircea Geoana a dat piept cu toti contestatarii ideii sale de renuntare totala la imunitate.
Nu s-a facut voia presedintelui PSD, Mircea Geoana, ci din nou a lui Ion Iliescu, transformat, alaturi de Viorel Hrebenciuc, in portavocea pesedistilor nemultumiti. Inaintea sedintei BPN, Ion Iliescu a explicat ca "are si imunitatea logica ei" si ca "mai toate tarile au imunitate".

 

Dupa care a adaugat: "Nu ma grabesc. Trebuie sa ma consult cu specialistii. Sa ne documentam mai intai si sa discutam mai atent". Asa se va si intampla, liderii PSD stabilind ieri ca au nevoie de timp atat pentru discutii, cat si pentru documentare. In final, desi Mircea Geoana a incercat sa para, la capatul unei sedinte cu replici spuse pe un ton ridicat, extrem de sigur pe el, nu s-a decis decat "inceperea demersurilor pentru adoptarea reglementarilor legislative care sa duca la eliminarea imunitatii demnitarilor". Nedecizandu-se decat inceperea demersurilor, deci nefiind supusa la vot direct acceptarea renuntarii la imunitate, s-a lasat loc amanarii procedurale pana dupa alegerile parlamentare, fiind impacati si criticii ideii lui Geoana, care intr-un final au inteles ca, demersul fiind pur electoral si neconstituind decat o baza de plecare a discutiilor, ei nu au de ce sa se teama.

 

Mai ales ca, potrivit Legii fundamentale, revizuirea Constitutiei trebuie aprobata de Parlament cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Numar practic imposibil de acumulat, in conditiile in care PSD si PC nu vor obtine voturile necesare din partea celorlalte partide "pentru a nu-i face capital electoral unui adversar", a explicat ieri senatorul UDMR Eckstein Kovacs. Astfel stand lucrurile, votul s-a dat in unanimitate, unica abtinere inregistrata fiind ignorata de insusi Mircea Geoana, preocupat sa-si cosmetizeze trucul electoral, el insistand ca referendumul s-ar putea organiza chiar cu ocazia parlamentarelor. Pana si Ion Iliescu a votat pentru. Cel care s-a abtinut a fost Constantin Niculescu, liderul PSD Arges. De formularea propunerii se va ocupa un comitet din care ar putea face parte insusi Adrian Nastase (pentru care partidul a facut zid de doua ori in Parlament) si Victor Ponta, Titus Corlatean, Bogdan Niculescu Duvaz si Valer Dorneanu. Geoana a anuntat, optimist, ca PSD a decis redactarea proiectului de lege referitor la revizuirea Constitutiei pentru eliminarea imunitatii pentru faptele penale savarsite de demnitari si prezentarea acestuia chiar saptamana viitoare, dar tot el a recunoscut ca, data fiind "complexitatea" subiectului si marea diversitate existenta in Europa, propunerile PSD vor fi discutate si cu partenerii europeni si nord-atlantici ai partidului. Geoana a promis ca se va discuta inclusiv cu ambasadorul Frantei, tara care detine presedintia UE. Desi ieri s-a decis ca fiecare senator al partidului sa voteze saptamana viitoare potrivit propriei constiinte (la fel vor proceda si liderii PC) in cazurile Codrut seres si Paul Pacuraru, si dupa experienta opririi de doua ori a cursului dosarelor Nastase si Mitrea in Justitie, liderii PSD s-au aratat totusi extrem de preocupati de soarta acestui domeniu, initiind un intreg pachet de masuri. La loc de cinste: solicitarea dezbaterii in Senat a legii de numire a procurorilor-sefi (deci inclusiv al DNA) de catre CSM, nu de catre presedintele Basescu, si o propunere de modificare a legii raspunderii ministeriale "prin care fostii si actualii ministri sa se bucure de un tratament egal atunci cand sunt cercetati" (singura lege care in realitate era necesar a fi modificata, pentru eliminarea imunitatii propusa de Geoana). Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, este extrem de sceptic ca modificarea Constitutiei ar putea reusi: "Presedintele Geoana s-a referit ca, daca este de ridicat total imunitatea, trebuie facuta pentru toata lumea, inclusiv pentru presedintele tarii", a interpretat el decizia de ieri. "Revizuirea Constitutiei este o necesitate, insa este un proces de durata, dificil, care probabil se va realiza in legislatura viitoare", a declarat Nicolae Vacaroiu. Iar Adrian Nastase l-a completat: "Dezbaterea continua, este una dintre teme".

» Nastase nu renunta la imunitate
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a afirmat luni seara ca presedintele Traian Basescu trebuie sa-si dea demisia, nu el, respectiv Basescu sa renunte la imunitatea pe care o are, pentru ca presedintele ar avea "mai multe chestiuni de rezolvat". Nastase spune ca DNA s-a transformat "intr-un monstru", sugerand ca ar fi atacat datorita dorintei sale de a candida la prezidentiale. Nastase a spus clar ca nu va demisiona din Camera Deputatilor si nu va renunta la imunitatea parlamentara. Nicolae Vacaroiu considera si el ca in Romania imunitatea este la nivelul cel mai scazut si trebuie pastrata. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a recunoscut ca actiunea PSD este indreptata impotriva lui Traian Basescu: "Atat timp cat Traian Basescu a distrus flota si are imunitate si se ascunde in spatele imunitatii, cred ca ar trebui schimbata Constitutia". Liderii PSD au decis ieri ca este cazul sa atace din nou cu ideea motiunii de cenzura. Nu se stie inca pe ce tema, dar s-a anuntat intentia de demolare a Guvernului Tariceanu pentru "activitate necorespunzatoare".

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă