15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportPSD ii face cadou lui Tariceanu Comunitatea de Informatii

PSD ii face cadou lui Tariceanu Comunitatea de Informatii

In urma cu aproape o luna, toata lumea privea la “meciul” dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu pe tema infiintarii Comunitatii de Informatii si, mai ales, a subordonarii acesteia. In vreme ce sefului statului i-ar fi placut sa aiba de spus, asa cum se intampla si in alte tari, cuvantul decisiv, pesedistii, peremistii si liberalii militau pentru varianta in care “fraiele” revin prim-ministrului in functie, adica lui Tariceanu. Au avut loc atunci schimburi de replici taioase, dar liberalii n-au ezitat sa-si tradeze partenerii de Coalitie si sa mearga pe mana PSD, asa cum au facut-o si in “disputa” privind numirea directorilor la SRTv si SRR. Apoi lucrurile s-au calmat. Doar in aparenta insa. In perioada ce a urmat, in vreme ce atentia tuturor era captata de jocul premierului de-a demisia, pesedistii si-au dovedit “atasamentul” fata de PNL, depunand un proiect de lege, transmis spre dezbatere comisiilor parlamentare pe… 19 iulie. Exact ziua cand Tariceanu, dupa vizita la Bruxelles, si-a anuntat hotararea de a nu mai demisiona, chiar daca anterior spusese ca decizia sa e “irevocabila”.

Din dorinta ca viitoarea Comunitate de Informatii (CI), care va reuni toate serviciile secrete, sa nu fie subordonata presedintelui, pesedistii i-au intins mana premierului Tariceanu. Potrivit proiectului “made by PSD”, organizarea si coordonarea CI sunt realizate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Subordonarea nu se face insa oricum, ci prin intermediul unui Comitet de coordonare al Comunitatii de Informatii, condus de vicepresedintele CSAT, adica de premierul in functie, in speta Calin Popescu Tariceanu. Din Comitetul de coordonare vor face parte, potrivit proiectului pesedist, consilierul prezidential pentru securitate nationala, consilierul de stat al prim-ministrului pentru securitate nationala, precum si sefii serviciilor de informatii, militare si, respectiv, departamentale. Deci presedintele primeste in locul conducerii CI doar dreptul de a avea un consilier prezidential in Comitetul de coordonare.
Comunitatea de Informatii va fi alcatuita din SRI, SIE, SPP, STS, serviciile de informatii militare si serviciile de informatii departamentale organizate in cadrul ministerelor.
Premierul Tariceanu va avea indirect un cuvant de spus prin intermediul consilierului sau de stat pe probleme de securitate nationala si asupra Oficiului National de Planificare si Evaluare a Informatiilor. Potrivit proiectului, acest oficiu va reprezenta structura executiva permanenta a Comunitatii de Informatii. Atributiile, modul de organizare si functionare ale acestuia se vor stabili prin hotarare a CSAT, iar personalul va fi compus din experti detasati din cadrul institutiilor care alcatuiesc CI.
Pentru realizarea Strategiei Securitatii Nationale – adoptate de Parlament – Executivul va putea stabili cerintele de informatii pentru… sustinerea programului de guvernare. Totodata, Executivul va putea, potrivit aceluiasi proiect pesedist, sa solicite informatiile si consilierea necesare realizarii obiectivelor de siguranta nationala specifice domeniilor aflate in raspunderea Guvernului. La asta s-or fi gandit initiatorii cand si-au motivat demersul scriind ca “Executivul este cel mai mare consumator de produse informationale din partea serviciilor si structurilor informative”?
La doar cateva zile distanta de la depunerea proiectului privind Comunitatea de Informatii, aceiasi patru parlamentari PSD au mai depus o initiativa privind organizarea si functionarea SRI. Printre altele, proiectul largeste considerabil paleta de infractiuni considerate ca privind securitatea nationala. Totodata se doreste stabilirea clara a conditiilor in care poate fi eliberat din functie directorul SRI: numai in cazurile de incalcare a juramantului, de incompetenta sau de indeplinire cu rea-credinta a atributiilor ce-i revin. La alte cateva zile distanta, tot Ion Stan, George Maior, Eugen Bejinariu si Gabriel Oprea au mai depus o initiativa legislativa privind autorizarea interceptarii comunicatiilor in activitatile de realizare a securitatii nationale. Proiectul prevede si portita prin care serviciile secrete pot intercepta comunicatiile fara a se considera ca au incalcat legea: atunci cand, printre alte cazuri, experimenteaza, chipurile, noi echipamente sau intreprind actiuni in vederea imbunatatirii performantelor acestora! Tot prin grija PSD, se doreste si “portionarea” interceptarilor realizate, intre SRI, MAI, Ministerul de Justitie, SIE si MApN.
In disputele iscate pe subiectul Comunitatii de Informatii, liberalii s-au situat, fara echivoc, de partea social-democratilor si peremistilor. Tinand cont ca proiectele de lege initiate de parlamentarii PSD ofera pe tava exact ceea ce doreau liberalii – adica subordonarea CI premierului, si nu presedintelui -, sunt sanse extrem de mari ca proiectele sa treaca lejer prin Parlament. PD, care a sustinut deschis de la inceput varianta dorita de Traian Basescu, nu va putea impiedica prin vot adoptarea proiectelor. De altfel, presedintele i-a catalogat pe reprezentantii PNL, atunci cand i-au prezentat, alaturi de PSD si PRM, varianta de proiect care-l favorizeaza pe Tariceanu, drept “tradatori” si “ticalosi”. Pe de alta parte, democratii, prin vocea lui Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, si-au afirmat pozitia: “Noi consideram ca este normal ca respectiva comunitate sa fie in subordinea presedintelui. Asa este constitutional. Presedintele este cel mai legitim, deoarece a fost ales cu un numar mare de voturi. In plus, este apolitic”.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă