25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportDecizie controversată la Senat: PSD forțează procedurile pentru a-și impune omul la...

Decizie controversată la Senat: PSD forțează procedurile pentru a-și impune omul la ICR. Creatoarea de modă Liliana Țuroiu, apropiata Gabrielei Firea și originară din Teleorman, este favorită pentru această funcție

PSD și ALDE au schimbat retroactiv termenul de depunere a candidaturilor pentru șefia Institutului Cultural Român (ICR).

Procedura pentru stabilirea conducerii ICR a început cu stângul în Senat. Inițial, conducerea Senatului a fixat data de 20 martie drept termen pentru depunerea candidaturilor pentru funcțiile vacante (președinte, doi vicepreședinți, membri în consiliul de conducere). PNL s-a încadrat în acest termen, în schimb, PSD a depus abia pe 22 martie candidatura Lilianei Țuroiu, creatoare de modă, pentru șefia ICR.

Încălcarea termenului a făcut obiectul unei contestații a PNL, discutată la ședința Biroului Permanent al Senatului din 27 martie. În aceeași ședință, însă, Șerban Nicolae (PSD) a depus, în calitate de lider de grup, o solicitare de amânare a termenului cu 15 zile.

Termen schimbat retroactiv

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a intervenit în favoarea PSD. „La Camera Deputaților, Grupul PNL a depus o solicitare pentru prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru funcțiile din instituțiile care sunt în subordinea Parlamentului. Dacă aprobăm la Biroul Permanent reunit pentru instituțiile cu pricina, eu zic că putem să luăm în considerare și solicitarea Grupului PSD, da? ”, a comentat Tăriceanu, potrivit stenogramei Biroului Permanent. Paralela făcută de președintele Senatului este însă incorectă – amânarea nominalizărilor pentru BNR și ASF s-a făcut în lipsa unor propuneri concrete. De exemplu, pentru BNR nu fusese depus niciun CV la Comisia de buget.

„Comitetul director este format din președinte și cei doi vicepreședinți, care au cu totul alt statut în această instituție. OK. Bine. Deci ni s-a solicitat tot de către Biroul Permanent să depunem candidaturi până pe data de 20. Dacă vă uitați un pic peste candidaturile depuse, veți remarca faptul că la data de 20 erau suficiente candidaturi depuse pentru a se completa acest comitet director, adică președinte și doi vicepreședinți, erau mai mult de trei candidaturi depuse pentru președinte și doi vicepreședinți”, a explicat liderul Gupului PNL, Mario Oprea. „Domnule președinte, vreau să fac o observație care este, nu știu cum s-o interpretați, logică sau legică, astăzi suntem în 27 martie și noi aprobăm ceva care a expirat în 20 martie, cum ar veni retroactiv, și nu mi se pare corect”, a atras atenția Marcel Vela (PNL).

În ciuda acestui argument, majoritatea PSD–ALDE a respins contestația PNL și decis prelungirea termenului de depunere a candidaturilor cu două săptămâni.

Cine este candidata PSD

Creatoarea de modă Liliana Țuroiu este  lector universitar la Facultatea de Arte Decorative și Design a Universității Naționale de Artă București și președinte al Asociației de Mode și Design din România. În luna februarie, ea a fost prezentă la Carnavalul de la Veneția cu expoziția de costume și fotografie „Zestrea”, din partea Primăriei Capitalei și cu sprijinul ICR. Pe lângă relația bună cu Gabriela Firea, Țuroiu este originară din Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea. Presa a publicat informații neconfirmate potrivit cărora Țuroiu ar fi fina fostului lider PDL Adriean Videanu.

Și PNL, și USR au făcut propuneri pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte. Liberalii îi propun pe Radu Carp, secretar executiv al partidului, și Irina Cornișteanu, director al ICR Viena, pentru funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte al ICR, iar USR a anunțat că îi va propune pe managerii culturali Cosmin Manolescu și Cristina Modreanu. Candidații vor fi audiați de către Comisia de cultură și cea de politică externă  a Senatului, după care nominalizările vor fi supuse votului plenului Senatului  și se aprobă cu votul majorității senatorilor prezenți. 

Susținere pentru Boroianu

Mai mulți oameni de cultură au semnat o scrisoare deschisă de susținere a lui Radu Boroianu pentru a rămâne la conducerea ICR în luna martie. Mai exact, profesorul și filosoful Basarab Nicolescu, scriitorii Matei Vișniec, Dumitru Țepeneag, Dinu Flămând și oamenii de teatru George Banu și Constantin Chiriac.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă