16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPSD are o "ingrijorare": aderarea, in pericol?

PSD are o “ingrijorare”: aderarea, in pericol?

Intrat in antologia politicii cu celebra lista a celor doi-trei sefi de gazete, doi-trei sefi de partide care au colaborat cu Securitatea, pesedistul Adrian Severin a aruncat ieri din nou pe piata o “bomba” sustinand ca “in anumite cercuri occidentale s-a luat decizia ca aderarea Romaniei la UE sa fie amanata pana in 2008”. Credea probabil ca, in naivitatea lor, studentii de la ASE macar l-ar putea crede. Contactat telefonic, Adrian Severin nu a reusit sa specifice care sunt acele “cercuri”, dar a insistat ca exista pericolul renegocierii tratatului de aderare. Si a lansat noi baloane de sapun.
– Domnule Severin, care sunt acele cercuri despre care spuneti ca au luat hotararea sa amane aderarea Romaniei pana in 2008?
– Vreau mai intai sa subliniez ca nu este o decizie a UE, dar am sentimentul si chiar informatii ca unii s-au decis si se opun aderarii Romaniei si Bulgariei. E vorba de grupuri care nu sunt cercuri omogene, sa zicem un partid anume sau o tara anume, sunt cercuri mixte legate de guverne.
– Dar de unde sunt acesti “unii” despre care vorbiti? De unde sunt?
– Nu e numai Germania, in general aproape toate tarile de limba germana au aceasta atitudine. Declaratiile recente ale fostului presedinte al Germaniei si ale ambasadorului Germaniei la Bucuresti au fost un semnal. Exista un curent de opinie care spune ca tratatul de aderare este prost negociat din punctul de vedere al Uniunii si ei zic asa, ca nu mai este timp sa fie ratificat tratatul in parlamentele nationale pana la Raportul de tara din octombrie, deci data aderarii nu mai poate fi ianuarie 2007. Dupa 1 ianuarie 2007 tratatul e caduc si trebuie renegociat.
– Care ar fi motivele pentru care sa fie renegociat tratatul, din moment ce Ollie Rehn si Barroso au venit la Bucuresti si au dat asigurari ca 1 ianuarie 2007 este data aderarii?
– Sunt diverse motive, nu e vorba de o ostilitate fata de Romania, sunt tot felul de calcule politice.

Cioroianu se teme de psihoza aviarei

Senatorul PNL Adrian Cioroianu, coleg la Bruxelles cu Adrian Severin in grupul euroobservatorilor romani, s-a aratat ieri mirat de faptul ca pesedistul a facut declaratiile legate de amanarea legarii “exact acum cand este pauza la Parlamentul European”. Cioroianu a respins asa-zisele informatii facute publice de Severin spunand ca “deocamdata toate marile familii politice sustin data aderarii la 1 ianuarie 2007”. Senatorul PNL a explicat ca si daca situatia Romaniei se discuta in luna octombrie, tarile care trebuie sa ratifice tratatul de aderare au timp sa voteze
In ceea ce priveste posibilitatea renegocierii tratatului, asa cum a anuntat Severin, Cioroianu a explicat ca “este o procedura foarte complicata si nu cred ca cineva si-ar asuma responsabilitatea sa faca acest lucru, deoarece ar fi perceputa ca un esec al Comisiei Europene”. In schimb, Adrian Cioroianu a aratat ca Raportul de tara din luna octombrie ar putea fi afectat de criza gripei aviare: “Unde ma tem eu, este povestea asta cu criza aviara. Aceasta da senzatia ca intre populatie si stat exista o ruptura. Iar implicarea Slovaciei si Ungariei a fost o gafa de proportii. Este intolerabil ce a facut SRI din acel raport, deoarece aceasta poveste a ajuns in toata presa occidentala, pe bancile Parlamentului European”.

Boagiu: “Romania si-a rezolvat problemele”

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, s-a declarat si ea surprinsa ca euroobservatorul PSD Adrian Severin a “intrat in randul euroscepticilor”. Boagiu a amintit ca in Tratatul de aderare se prevede clar data de 1 ianuarie 2007 pentru intrarea Romaniei in UE.
“Romania si-a rezolvat problemele care ar fi dus la amanare. Daca s-ar fi recomandat amanarea, am fi vazut-o in raportul din 16 mai al CE”, a spus Boagiu, care a ajuns mult dupa Adrian Severin, din cauza blocarii traficului in centrul Capitalei.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă