15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportNegocierile dintre PSD și UDMR au picat. Proiectul privind instituirea zilei de...

Negocierile dintre PSD și UDMR au picat. Proiectul privind instituirea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare, retras de pe ordinea de zi a plenului, la propunerea PSD. Reacția Uniunii

 Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România a fost retras de pe ordinea de zi a plenului Senatului, a anunțat senatorul UDMR Cseke Attila, potrivit Agerpres.

 

„S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului expirat de o lună, o lună și jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce privește legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare și unde nu a fost un vot împotrivă în comisii, și la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers", a spus Cseke Attila.



 

Întrebat ce s-a întâmplat de luni până marți, parlamentarul UDMR a răspuns: „Nu știu ce s-a întâmplat, întrebați-i pe colegi. Eu pot să vă spun legat de 15 martie. (…) Este o lege aproape identică, numai data și câteva noțiuni sunt diferite față de alte două legi care sunt în vigoare de mai mulți ani în România și care consacră ca și zi de sărbătoare ziua comunității tătare și ziua comunității rrome".

Senatorul UDMR a anunțat totodată că protocolul parlamentar dintre coaliția majoritară și UDMR va fi evaluat la finalul sesiunii parlamentare. „Conform protocolului, la sfârșit de fiecare sesiune parlamentară este evaluarea protocolului, în mod evident", a afirmat Cseke Attila.

Întrebat dacă acest protocol este în pericol, parlamentarul UDMR a replicat: „O să decidă grupurile parlamentare".

UDMR nu va vota moţiune de cezură împotriva Guvenului

UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat marţi senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în „cearta internă” a social democraţilor.

Luni după-amiază, PSD a făcut primele gesturi concrete în favoarea UDMR; urgentând dezbaterea parlamentară a unor proiecte susținute de Uniune. 15 martie a fost declarată sărbătoarea comunităţii maghiare din România și va fi zi liberă, potrivit deciziei Comisiei de administrație a Senatului. Votul a fost dat ieri, în timp ce președintele UDMR Kelemen Hunor se afla într-o a doua întâlnire cu liderii PSD. De asemenea, trei comisii comisii parlamentare din Camera Deputaților au fost convocate de urgență pentru a da un raport pentru proiectul de lege depus de UDMR, prin care se scade pragul pentru care se poate folosi limba maternă într-o localiatate –  de la 20%, cât este în prezent, la 10%.


Citește și:  Traian Băsescu: Sunt revoltat. Faptul că pe Tăriceanu și Dragnea i-a dus capul ă statueze ziua de 15 martie este ca și cum îți iei propria istorie și o arunci într-o budă. Asta au făcut acești ticăloși

Fostul președinte al României și liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, i-a acuzat, marți, pe Călin Popescu Tăriceanu și pe Liviu Dragnea că „vând țara pentru câteva voturi”, în contextul înțelegerii pe care coalția de guvernare PSD-ALDE ar fi făcut-o cu UDMR.


În aceste condiții, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat un prim semnal că parlamentarii minorității maghiare vor susține moțiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu. ”Eu cred că un principiu trebuie să fie clar pentru toată lumea: cei care au fost votaţi şi deţin majoritatea trebuie să aibă şi posibilitatea şi dreptul de a schimba miniştrii, inclusiv, la un moment dat, premierul, dacă doresc”, a spus liderul UDMR. Un semnal clar de sprijin pentru PSD și ALDE care au câștigat alegerile parlamentare din 2016.


Citește și:  Traian Băsescu: Dragnea şi Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR, la moțiunea de cenzură. Măi ticăloşilor din PSD şi ALDE, credeţi că în viaţa voastră veţi mai putea merge la Ţebea? Dar în Ardeal?

Fostul președinte al României și liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, i-a acuzat, marți dimineața, pe liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, că „vând istoria țării pentru voturile UDMR la moțiunea de cenzură”.



Citește și:  Liviu Dragnea, după negocierile de luni cu UDMR: Nu vindem Transilvania

Preşedintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, luni, după negocierile cu UDMR, că PSD nu are intenția să ”vândă” Transilvania.


 

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă