15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportProcurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, despre dosarul privind arhiva SIPA: N-aş putea să...

Procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, despre dosarul privind arhiva SIPA: N-aş putea să spun dacă a avut cineva acces ilegal la SIPA nici dacă aş avea informaţia

Procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, despre dosarul privind arhiva SIPA, că acesta e în stadiu incipient, nu au fost ridicate documente, precizând că nu poate spune dacă a avut cineva acces ilegal la arhivă nici dacă ar avea informaţia, potrivit Mediafax.

"E în stadiu incipient, abia a fost înregistrat săptămâna aceasta. E un dosar penal, sunt paşii normali într-un dosar penal, se va face planul de anchetă de către procurorul de caz şi se va lua decizia, el fiind suveran pe dosarul pe care îl instrumentează. Până acum nu s-a ridicat niciun document, dosarul e înregistrat de două zile la DIICOT", a declarat Daniel Horodniceanu, întrebat despre dosarul ce vizează arhiva SIPA.

Întrebat dacă accesul la arhiva SIPA a fost verificat şi dacă a avut cineva acces ilegal la arhivă, Horodniceanu a replicat "N-aş putea să vă dau informaţia asta nici dacă aş avea-o".

În ceea ce priveşte sesizarea lui Cristi Danileţ, procurorul şef al DIICOT a precizat că judecătorul a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă competenţa a fost declinată de către Parchetul General la DIICOT, iar în acest moment "este format dosar penal şi procurorul de caz va face cercetări".

Judecătorul Cristi Danileţ a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic, magistratul susţinând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

"În acest articol se menţionează despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informaţiilor clasificate, documente la care am avut acces şi eu în anul 2007 în virtutea funcţiei de consilier al ministrului justiţiei însărcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinaţia documentelor depozitate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă. Fiindcă în articol se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", se arată în sesizarea către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă