8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportProcurorul general, Augustin Lazăr: DNA este o structură de elită, în care...

Procurorul general, Augustin Lazăr: DNA este o structură de elită, în care Uniunea Europeană a investit mulți bani. Scandalul e produs de canale media care își doresc oprirea luptei anticorupție

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, marți dimineața, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde se discută cererea Laurei Codruța Kovesi privind revocarea din funcție a doi procurori, că DNA este o structură de elită, în care Uniunea Europeană a investit mulți bani.

„Sugerați dumneavoastră că există scandal în DNA. Scandalul este în jurul DNA. Eu vă asigur că DNA este o structură de elită a Ministerului Public, în care UE a investit bani mulți, cu un corp de elită. DNA își va clarifica, în zilele următoare, toate problemele. Scandalul este produs, și nu dezinteresat, de anumite canale media, care își doresc oprirea luptei anticorupție. Faptul că cineva a greșit, nu înseamnă tensiuni în DNA. Acel cineva va fi găsit și lucrurile se vor clarifica”, a spus Augustin Lazăr.


Citește și:  Cu sau fără Kövesi, DNA trebuie să #reziste | OPINIE

DNA trece, în momentul de față, prin cea mai grea perioadă din 2005 încoace. Atunci a început transformarea instituției dintr-un parchet fără dinți în fața gulerelor albe din politica înaltă într-o veritabilă armă anticorupție. Practic, timp de 12 ani, zidurile acestei veritabile fortificații au fost asediate din exterior de cohorte de politicieni pârâți sau mercenari fără scrupule, care sperau să-i dărâme „zidurile“ și să-i ia pe procurori ostatici. Din fericire, zidurile au rezistat, spre disperarea dușmanilor.


 

În privința testării cu detectorul de minciuni, acesta a arătat că dispozitivul nu este o "regină" a probațiunii, însă poate orienta investigația în direcția corectă.

„Detectorul de minciuni nu reprezintă o 'regină' a probațiunii, dar poate să ajute pe cel care face verificările să determine dintr-un cerc mai larg de suspecți încotro ar trebui să meargă investigația. Vă spun cu certitudine că a multa oară a fost utilizat detectorul de minciuni nu pentru a produce proba 'regină', ci pentru a orienta investigația", a mai spus Lazăr.

Și președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a făcut declarații, marți dimineața.

„Fiecare conducător trebuie să exercite atribuțiile manageriale. Eu nu am fost pusă într-o astfel de situație, dar, dacă aș fi, m-as supune regulilor.”, a spus Mariana Ghena, la intrarea în sediul CSM.

În ceea ce privește plângerile făcute de câțiva procurori din DNA împotriva Laurei Codruța Kovesi, Mariana Ghena a declarat: „Se poate dispune un control. Orice moment ales e justificat de anumite considerente de ordin managerial ale ministrului. Dacă se va întâmpla să avem un raport al IJ, vom hotărî, în funcție de concluziile acestuia. Nu cred că e un scandal ce se întâmplă în justiție. Sunt proceduri declanșate de cei care se consideră nemulțumiți cu privire la un aspect sau altul.”


Citește și:  Ministrul Justiției, Tudorel Toader: Nu s-au mai făcut evaluări la DNA de 10 ani. Auditul l-am solicitat înainte de schimbarea Guvernului. Ancheta își urmează cursul firesc. Inspecția Judiciară a declanșat procedura

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineața, la sediul instituției, că nu a mai fost făcută o evaluare a activității Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din anul 2007. În ceea ce privește presupusele înregistrări în care Laura Codruța Kovesi ar amenința procurorii, el a afirmat că „ar fi regretabil” dacă informațiile din spațiul public sunt adevărate.


Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, în ședința de marți, cererea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de revocare din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, dar și solicitările de încetare a activității formulate de anchetatorii Adrian Țîrlea și Doru Văcaru.

Potrivit ordinii de zi a Secției pentru procurori, pe 4 iulie va fi luată în discuție Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție de avizare a revocării lui Doru Florin Țuluș din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție și Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea de avizare a revocării din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție a Mihaelei Moraru Iorga.


Citește și:  România Curată. Reacția procurorului Doru Țuluș, după ce șefa DNA a cerut revocarea sa din funcție: Nu am făcut eu înregistrările şi nu aş face aşa ceva!

Unul dintre procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru care Laura Codruța Kovesi a cerut revocarea din funcție, susține că i s-ar fi reproșat că ar fi responsabil pentru înregistrările în care procurorul-șef al instituției ar vorbi despre mai multe dosare.


Tot marți, Secția va lua în discuție și Nota Direcției resurse umane și organizare privind cererea formulată de procurorul Adrian Țîrlea de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție și revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și Nota Direcției resurse umane și organizare privind cererea formulată de procurorul Doru Gabi Văcaru de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție și revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

„La data de 29 iunie 2017, procurorul-șef al DNA a transmis Secției de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al Secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate", a precizat DNA, la solicitarea Agerpres. 

Potrivit sursei citate, la aceeași dată, a fost transmisă Secției de procurori a CSM și cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țuluș „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".


Citește și:  VIDEO. Scandal în DNA, după înregistrările în care Kovesi le-ar fi dat ordine procurorilor. Doi procurori, pentru care șefa DNA cere revocarea din funcție, au sesizat Inspecţia Judiciară, pe motiv că li s-ar fi cerut să facă testul poligraf

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) revocarea din funcţie a magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, urmând a se lua în discuţie în şedinţa din 4 iulie. Cererea de revocare vine după înregistrările făcute publice din cadrul unei şedinţe a DNA.


 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...
Ultima oră
Pe aceeași temă