6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPrivatizarile din industrie fractureaza Alianta

Privatizarile din industrie fractureaza Alianta

Marti, ora 21.00. La sediul Guvernului au sosit presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, precum si ministrul Transporturilor, democratul Radu Berceanu. Ei au intrat peste negociatorii PNL si UDMR care tocmai isi imparteau restul posturilor lasate vacante de conservatori. Cei doi au venit pentru a contesta dorinta liberalilor de a-l trece pe Vosganian fara votul Parlamentului. De fapt, democratii doreau sa rezolve o problema mai arzatoare decat votul pentru Vosganian – controlul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Potrivit unor surse din Alianta, la discutiile de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu se convenise trecerea oficiului din subordinea MEC in cea a AVAS. Practic, un transfer de la un minister, condus de un democrat, la altul – condus de un liberal. Ulterior, democratii ar fi transmis ca nu sunt de acord cu acest transfer. Dupa discutii intense, liberalii si democratii nu au ajuns la niciun compromis. Miza este una uriasa, in portofoliul Oficiului aflandu-se, potrivit afirmatiilor demisionarului Codrut Seres, 100 de companii.

Negocieri si declaratii paralele

Miercuri, ora 10.30. “Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, vine din nou la Guvern pentru o noua runda de negocieri cu reprezentantii PNL. El a sustinut ca nu exista niciun fel de acord intre PNL si PD referitor la faptul ca Varujan Vosganian ar urma sa ocupe postul de ministru de stat detinut de democrati.
Ora 11.45. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, ii atrage atentia presedintelui executiv al PD Adriean Videanu ca ar trebui “sa fie mai respectuos” fata de presedintele Traian Basescu si se arata mirat ca Videanu contesta deciziile sefului statului. Potrivit lui Olteanu, in urma discutiilor dintre presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintii celor Camere ale Parlamentului s-a decis ca Mircea Toader va fi votat de Parlament, in timp ce Dan Motreanu si Varujan Vosganian vor fi desemnati prin decret prezidential.

Vosganian – in Parlament

Ora 14.00. Deputatul Cezar Preda sustine ca s-a cazut de acord cu partenerii liberali ca Varujan Vosganian sa fie supus votului Parlamentului pentru validarea sa in functia de ministru de stat, ca si Mircea Toader, propus de democrati pentru functia de ministru al Economiei si Comertului. Cezar Preda a spus ca, in urma discutiilor purtate la Palatul Victoria, s-a mai hotarat ca postul de ministru de stat ramas vacant odata cu retragerea democratului Gheorghe Pogea sa ramana la dispozitia PD.
Intre timp, dupa o pauza, a inceput a treia repriza de negocieri pentru OPSPI, cheia intregilor discutii. Aliatii nu au reusit sa se inteleaga si au plecat fara sa dea declaratii.

Oficiul, trecut la AVAS in absenta PD

Ora 14.30. Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu recunoaste ca esenta discutiilor este OPSPI: “Avem un acord in acest sens, inca de luni seara, cand ne-am inteles ca OPSPI sa treaca la AVAS. Aceasta modificare a contat in masa negocierilor in urma carora democratii au primit Ministerul Economiei si Comertului. Surpriza mare, marti seara, cei din PD nu au mai respectat intelegerea”. Bogdan Olteanu a mai declarat ca, in situatia in care PD nu va reveni si sa accepte intelegerea de luni seara, OPSPI va trece la AVAS printr-o ordonanta de urgenta.
Ora 16.15. Tariceanu si oamenii sai dau lovitura. Pe ordinea de zi a sedintei Executivului a fost introdusa la ultimul punct o ordonanta de urgenta prin care OPSPI trece din subordinea Ministerului Economiei si Comertului in cea a AVAS, desi aceasta problema facea inca obiectul negocierilor. Tariceanu a prezentat o varianta de mijloc, cu o lista anexa prin care o parte din societati trec la AVAS, iar altele raman la MEC.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a protestat impotriva faptului ca ordonanta a fost introdusa in sedinta fara sa aiba avizele necesare. Documentul pus la mapele ministrilor nu avea niciun aviz, nici cel al Ministerului Justitiei, care este obligatoriu in cazul trecerii unei structuri guvernamentale de la o institutie la alta. Nemultumiti ca ordonanta a fost introdusa in sedinta de Guvern, desi nu se ajunsese inca la o intelegere in acest sens in Alianta, ministrii democrati au spus ca nu sunt mandatati de partid sa aprobe acest lucru si au parasit sedinta Executivului. Dupa ce ministrii PD au parasit sedinta, ordonanta a fost adoptata.

UDMR a castigat Loteria Nationala

In schimb, negocierile dintre PNL si UDMR par sa fi avut o desfasurare mai lina, pana cand au fost intrerupte de cele cu PD. UDMR a obtinut, potrivit unor surse liberale, sefia Loteriei Nationale, functie care anterior fusese detinuta de PC. Dupa ce conservatorii au parasit Executivul, au ramas libere sapte agentii si sase posturi de secretari de stat. Cum PD a cerut doar MEC si nu s-a aratat interesat de agentii, ele au facut obiectul discutiilor PNL-UDMR. Potrivit surselor citate, UDMR ar urma sa primeasca si Agentia pentru IMM-uri. De asemenea, formatiunea condusa de Marko Bela va mai avea un post de secretar de stat la Ministerul Finantelor, unul la Ministerul Economiei si Comertului. UDMR va obtine si un post la Ministerul Administratiei si Internelor daca PD va fi de acord.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă