13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPrioritatile PLD, plasate de PD si PNL intre "necesitate" si "populism"

Prioritatile PLD, plasate de PD si PNL intre “necesitate” si “populism”

Partidul Liberal Democrat lanseaza astazi spre dezbatere propriul Program de dezvoltare a Romaniei in perioada postaderare, “luandu-i fata” astfel premierului Calin Popescu Tariceanu, care a propus consultari pe 17 ianuarie, la Palatul Victoria. Unele dintre prioritatile pe care PLD considera ca ar trebui atinse in viitorul apropiat si mai indepartat nu sunt impartasite nici macar de democrati. De exemplu, organizarea unui Parlament unicameral, ca optiune prioritara. Alte idei, in schimb, precum introducerea votului uninominal, se bucura atat de sustinerea PD, cat si a PNL.
In strategia postaderare a PLD, un capitol separat este dedicat “Reconstructiei institutionale a Romaniei si consolidarii statului de drept”. Peledistii sustin necesitatea organizarii unei dezbateri pe tema republica parlamentara sau republica prezidentiala, la care sa participe nu doar politicieni, ci si reprezentanti ai societatii civile si experti in politologie si drept constitutional.
In privinta organizarii Legislativului, solutia propusa de PLD este transanta: structura unicamerala a Parlamentului. In sprijinul acestei idei sunt invocate eficientizarea activitatii parlamentare si eliminarea “sistemului nejustificat de bicameralism egalitar”. In scopul cresterii rolului Legislativului si a responsabilitatii alesilor, PLD mai propune introducerea votului uninominal, la pachet cu obligatia fiecarui partid de a-si anunta si candidatul pentru postul de premier. O alta modificare importanta doresc peledistii sa o aduca mecanismului de dizolvare a Parlamentului.

Norica Nicolai (PNL): “Aberant”

Senatorul Norica Nicolai, candidat la postul de vicepresedinte al PNL, ne-a marturisit ca nu a citit strategia peledista. Intrebata cum apreciaza ideea unui Parlament unicameral, a raspuns transant: “Categoric, nu!” “Am sustinut intotdeauna Parlamentul bicameral, dar cu niste competente delimitate. Parlamentul unicameral este specific tarilor din lumea a treia”, ne-a spus senatorul. Este aberant!”, ne-a mai declarat senatorul PNL.

Ioan Oltean (PD): “Populism!”

Deputatul PD Ioan Oltean ne-a declarat ca partidul sau sustine “categoric” votul uninominal si restructurarea Guvernului, dar considera “populista” ideea unui Parlament unicameral. “Sigur este o idee care prinde la populatie. Nu sunt nici primii, nici ultimii care propun. In momentul actual, este insa imposibil. Trebuie schimbata Constitutia. Daca se vota asa in 1990-1991 era excelent. Acum, este doar o idee populista”, ne-a declarat Oltean. Democratul este in dezacord cu peledistii si in ceea ce priveste posibilitatea dizolvarii Parlamentului de catre Executiv. “Suntem intr-o republica semiprezidentiala si fiecare putere are rolul ei. Nu cred ca Guvernul ar trebui sa aiba aceasta atributie”, ne-a spus deputatul PD.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă