Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Primarii, aleși într-un singur tur

PSD și-a impus voința în cadrul lucrărilor comisiei electorale, care a decis, ieri, că primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot pe liste. Parlamentarii au discutat, ieri, principiile care vor sta la baza legilor electorale, începând discuțiile cu legea alegerilor locale. Principiul potrivit căruia primarii vor fi votaţi prin vot direct într-un singur tur a întrunit majoritatea voturilor, respectiv zece voturi „pentru” - această variantă fiind agreată de coaliţia de guvernare.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 10.02.2015 - 23:55

PSD și-a impus voința în cadrul lucrărilor comisiei electorale, care a decis, ieri, că  primarii urmează a fi aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot pe liste. Parlamentarii au discutat, ieri, principiile care vor sta la baza legilor electorale, începând discuțiile cu legea alegerilor locale.  Principiul potrivit căruia primarii vor fi votaţi prin vot direct într-un singur tur a întrunit majoritatea voturilor, respectiv zece voturi „pentru” - această variantă fiind agreată de coaliţia de guvernare.

Varianta susţinută de PNL, potrivit căreia primarii ar trebui să fie aleşi în două tururi, a întrunit doar cinci voturi „pentru”. Primarii sunt aleși și în prezent într-un singur tur, iar PSD s-a opus modificării acestei reguli, care avantajează partidul de guvernământ. Social-democrații dețin majoritatea primarilor, iar edilii aflați deja în funcții sunt favoriți pentru a câștiga din primul tur.

Principiul potrivit căruia consilierii locali şi judeţeni vor fi aleşi prin vot proporţional, pe listă, a întrunit unanimitatea opţiunilor, respectiv 15 voturi. În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de CJ nu s-a agreat o propunere, în condiţiile în care coaliţia de guvernare a susţinut varianta alegerii într-un singur tur, iar PNL varianta alegerii în două tururi, în timp ce UDMR s-a abţinut. Comisia decis, de asemenea, ca numărul parlamentarilor care vor fi aleşi în viitoarea legislatură să fie unul fix, dar mai mic decât cel din actuala legislatură.   

Citește totul despre:

Comentarii

loading...