10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPresedintii consiliilor judetene nu vor fi schimbati

Presedintii consiliilor judetene nu vor fi schimbati

Responsabilitatea imprumuturilor publice trebuie sa fie garantata cu patrimoniul local, nu sa se trezeasca Guvernul ca are de platit datorii pe care le fac primarii, a avertizat presedintele Romaniei, Traian Basescu. El a participat sambata la o dezbatere cu reprezentantii administratiei publice locale din intreaga tara, ce a avut loc in Poiana Brasov, la hotelul ministrului George Copos. Prilej folosit de seful statului pentru a fi categoric in ceea ce-i priveste pe prefecti, cerandu-le sa nu mai faca politica: “Nu avem de unde lua alti prefecti, dar acestia trebuie neutralizati politic imediat!”.
Dupa criticile la adresa implicarii politicului in cadrul institutiei prefectului, Traian Basescu a propus ca reprezentantii Guvernului in teritoriu sa devina functionari publici in cel mai scurt timp posibil: “De ce sa intarziem sa facem prefectul functionar public neutru din punct de vedere politic? Prefectul nu are dreptul sa mai fie cel care sa interfereze cu deciziile Consiliului Local si sa le modifice. Va trebui insa sa le verifice strict legalitatea!”. In plus, pentru blocarea deciziilor legale prefectul trebuie sa raspunda in fata legii, a spus Basescu. La intalnirea de la Poiana Brasov, presedintele Basescu si prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu au dorit sa salute initiativa ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, in privinta organizarii unei intalniri de lucru unde sa se dezbata chestiuni de principiu privind Legea administratiei locale si Legea finantelor locale. Iar ministrul de Interne i-a asigurat pe cei doi ca de la 1 ianuarie 2006 toti prefectii care doresc sa faca politica vor fi schimbati din functii.
Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a transmis si el alesilor locali: “Mi-a crapat obrazul de rusine cand am fost in Franta si oamenii de afaceri de acolo mi-au reprosat ca anumite lucrari sunt facute de catre firme din apropierea unor consilii judetene”. Imediat dupa discursul premierului, seful statului a parasit Poiana Brasov. La randul sau, primul ministru a acordat cateva audiente intr-un salon al hotelului, apoi a plecat si el.
Inainte sa plece insa Traian Basescu a dorit sa-i asigure pe presedintii consiliilor judetene din tara, intre care se afla si mult mediatizatul Marian Oprisan, ca acestia nu vor fi schimbati din functie pana la sfarsitul mandatului. “Nu sunt de acord cu legea schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene in timpul mandatului. Este toxica”, presedintele punandu-i astfel la punct inclusiv pe membrii Partidului Democrat. “PSD controleaza in teritoriu 70% din serviciile descentralizate. Suntem pusi in situatia de a guverna cu oamenii PSD, care au facut campanie PSD si care au fost cei mai duri critici ai Aliantei. Sunt inspectori scolari si directori de la finante care au candidat pe liste PSD si sunt bine mersi in functii”, argumenta in luna august presedintele PD, Emil Boc, nevoia de schimbare la nivel de consilii judetene. Tot in vara, aliatii faceau planuri in cate judete vor trebui sa duca lupta politica cu baronii locali instalati de PSD, iesindu-le 19 la numar. De aceasta data, ministrul Vasile Blaga a anuntat ca sustine ideea presedintelui. In plus, el a argumentat: “Constitutia Romaniei, din punctul de vedere al juristilor cu care am discutat, nu da dreptul la aceasta ora unui vot uninominal pentru alegerea presedintilor CJ. Nu e vorba de ce vreau sau ce nu vreau, dar avem totusi legea in fata”.
Cei aproape trei sute de invitati, printre care primari, presedinti de consilii judetene, secretari de stat din mai multe ministere, dar si alti ministri care, prin institutiile pe care le reprezinta, au legaturi cu administratia locala, au ramas sa dezbata chestiuni de principiu privind Legea administratiei locale si cea a finantelor locale.
Legea administratiei publice locale ar putea fi modificata prin ordonanta de urgenta, asa cum se discutase inclusiv asta-vara, in cazul in care procedurile de modificare a Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului nu vor fi incheiate rapid, iar reprezentantii administratiei publice prezenti la Brasov au fost anuntati si ei despre reconfirmarea acestei intentii in cadrul unei sedinte a Consiliului National al Coalitiei (CNC) de saptamana trecuta. Reamintim ca aceasta solutie li s-a parut liderilor PSD ca seamana a santaj: scaunele lui Nastase si Vacaroiu la schimb cu pastrarea presedintilor de consilii judetene. Drept care, taberele Geoana si Nastase au trecut la negocieri cu liderii Aliantei. Negocierile au esuat insa deoarece Adrian Nastase crede ca este mult mai important decat Marian Oprisan, de pilda, iar baronii locali nu se dau deoparte in ruptul capului. La Brasov, se pare ca Tariceanu si Basescu au ajuns la un consens atat in privinta mentinerii in functie a presedintilor de Consilii Judetene, cat si asupra inlocuirii prefectilor care fac politica.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă