Președinția avertizează că Guvernul Grindeanu a acționat unilateral, fără să se consulte cu CSAT pe tema bugetului

Administraţia Prezidenţială avertizează că Guvernul Grindeanu a dorit să elaboreze bugetul de stat în mod unilateral și fără să se coordoneze cu CSAT, informează un comunicat transmis vineri de la Palatul Cotroceni.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.01.2017 - 23:16

Administraţia Prezidenţială avertizează că Guvernul Grindeanu a dorit să elaboreze bugetul de stat în mod unilateral și fără să se coordoneze cu CSAT, informează un comunicat transmis vineri de la Palatul Cotroceni.

"Administraţia Prezidenţială precizează că, în anul 2015, Guvernul a transmis Secretariatului CSAT proiectele de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale pe data 7 decembrie. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit pe data de 10 decembrie 2015 pentru avizare". În schimb, în anul 2017, "Guvernul a decis să acţioneze fără să se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget", susține comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.


Citește și: Lovitură pentru Executivul Grindeanu. Guvernul amână de vineri până marți ședința în care va aproba bugetul de stat. Premierul afirmă că așteaptă avizul CSAT, care se reunește marți

„Am avut o discuţie astăzi cu preşedintele Iohannis. Am sperat spre un parcurs aşa cum a fost anul trecut. Va anunţ că şedinţa CSAT va fi marţi la ora 12,30. Am informat conducerea celor două Camere că imediat după CSAT vom avea o şedinţă de Guvern pentru aprobarea bugetului”, a precizat Sorin Grindeanu în cadrul ședinței de Guvern de vineri.


Comparația cu anul 2015 apare după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuzase pe președintele Iohannis că, spre deosebire de anul 2015, în anul 2017 șeful statului a convocat cu mare întârziere, abia pentru ziua de marți, ședința CSAT în care se va da avizul asupra Legii bugetului de stat.

Guvernul fusese convocat în şedinţă vineri  la ora 13 pentru a aproba proiectului bugetului de stat pe 2017. După cinci ore de așteptare, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că nu se va mai discuta bugetul de stat, întrucât trebuie așteptat avizul CSAT, care va fi acordat abia marți.

Preşedintele Klaus Iohannis deja anunțase că a convocat CSAT pentru marţi, 31 ianuarie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat imediat după aceea că preşedintele Klaus Iohannis dorește să întârzie adoptarea Legii bugetului de stat de către Parlament și intrarea ei în vigoare.

"Orice întârziere a Bugetului de stat nu ajută nimănui. Membrii CSAT erau în București. Toată lumea era pregătită. CSAT se poate convoca în două ore. Avizul CSAT este consultativ, Parlamentul este cel care decide. Dar avizul CSAT trebuie luat, pozitiv sau negativ", a susținut Liviu Dragnea.


Citește și: Liviu Dragnea spune că nu înțelege de ce Iohannis vrea să discute abia marți, în CSAT, proiectul bugetului: Dacă Guvernul ar fi aprobat proiectul, ”cineva ar fi declanșat probabil o procedură”

Liderul PSD a spus că, dacă Guvernul va aproba marți proiectul Legii bugetului de stat, această lege ar putea fi aprobată de Parlament marțea următoare. Dragnea a mai apreciat că scrisoarea trimisă de președintele Iohannis Guvernului reprezintă ” un gest politic” iar președintele ”este intr-o campanie opresiva asupra Guvernului”.


 

Citește totul despre:

Comentarii