13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPreședinția avertizează că Guvernul Grindeanu a acționat unilateral, fără să se consulte...

Președinția avertizează că Guvernul Grindeanu a acționat unilateral, fără să se consulte cu CSAT pe tema bugetului

Administraţia Prezidenţială avertizează că Guvernul Grindeanu a dorit să elaboreze bugetul de stat în mod unilateral și fără să se coordoneze cu CSAT, informează un comunicat transmis vineri de la Palatul Cotroceni.

“Administraţia Prezidenţială precizează că, în anul 2015, Guvernul a transmis Secretariatului CSAT proiectele de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale pe data 7 decembrie. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit pe data de 10 decembrie 2015 pentru avizare”. În schimb, în anul 2017, “Guvernul a decis să acţioneze fără să se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget”, susține comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.


Citește și: Lovitură pentru Executivul Grindeanu. Guvernul amână de vineri până marți ședința în care va aproba bugetul de stat. Premierul afirmă că așteaptă avizul CSAT, care se reunește marți

„Am avut o discuţie astăzi cu preşedintele Iohannis. Am sperat spre un parcurs aşa cum a fost anul trecut. Va anunţ că şedinţa CSAT va fi marţi la ora 12,30. Am informat conducerea celor două Camere că imediat după CSAT vom avea o şedinţă de Guvern pentru aprobarea bugetului”, a precizat Sorin Grindeanu în cadrul ședinței de Guvern de vineri.


Comparația cu anul 2015 apare după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuzase pe președintele Iohannis că, spre deosebire de anul 2015, în anul 2017 șeful statului a convocat cu mare întârziere, abia pentru ziua de marți, ședința CSAT în care se va da avizul asupra Legii bugetului de stat.

Guvernul fusese convocat în şedinţă vineri  la ora 13 pentru a aproba proiectului bugetului de stat pe 2017. După cinci ore de așteptare, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că nu se va mai discuta bugetul de stat, întrucât trebuie așteptat avizul CSAT, care va fi acordat abia marți.

Preşedintele Klaus Iohannis deja anunțase că a convocat CSAT pentru marţi, 31 ianuarie.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat imediat după aceea că preşedintele Klaus Iohannis dorește să întârzie adoptarea Legii bugetului de stat de către Parlament și intrarea ei în vigoare.

“Orice întârziere a Bugetului de stat nu ajută nimănui. Membrii CSAT erau în București. Toată lumea era pregătită. CSAT se poate convoca în două ore. Avizul CSAT este consultativ, Parlamentul este cel care decide. Dar avizul CSAT trebuie luat, pozitiv sau negativ”, a susținut Liviu Dragnea.


Citește și: Liviu Dragnea spune că nu înțelege de ce Iohannis vrea să discute abia marți, în CSAT, proiectul bugetului: Dacă Guvernul ar fi aprobat proiectul, ”cineva ar fi declanșat probabil o procedură”

Liderul PSD a spus că, dacă Guvernul va aproba marți proiectul Legii bugetului de stat, această lege ar putea fi aprobată de Parlament marțea următoare. Dragnea a mai apreciat că scrisoarea trimisă de președintele Iohannis Guvernului reprezintă ” un gest politic” iar președintele ”este intr-o campanie opresiva asupra Guvernului”.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia susține că a doborât 50 de drone ucrainene. Doi civili și-au pierdut viața

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că apărarea sa antiaeriană a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii, respingând unul...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă