Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

VIDEO. UPDATE. Klaus Iohannis: Principalul obiectiv al României în 2015 este ridicarea raportului MCV. Ponta sprijină propunerile președintelui

Președintele Klaus Iohannis a sosit la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acolo unde va prezida ședința de prezentare a bilanțului pe anul 2014 și pentru alegerea noului șef al instituției. Șeful statului nu a făcut declarații înainte de ședință.

Share

Paul Filimon 0 comentarii

Actualizat: 06.01.2015 - 14:19

UPDATE 11.30: Premierul Victor Ponta a transmis că ideea preşedintelui Klaus Iohannis ca procurorul general să fie membru al CSAT, iar CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General să aibă drept de iniţiativă legislativă este corectă şi precizează că va sprijini aceste propuneri.

"Cred că este o idee corectă/ şi iniţiativa legislativă pt CSM ICCJ şi PG - voi sprijini aceste propuneri", spune Ponta, pe Twitter, referindu-se la declaraţia de marţi a preşedintelui Iohannis pe această temă.

***

UPDATE 10.50: Întregul discurs al președintelui Klaus Iohannis poate fi citit AICI. Iată principalele declarații ale acestuia:

Klaus Iohannins: Este obligaţia mea să apar independenţa justiţiei.

Klaus IohanninsUn magistrat este independent atât cât doreşte să fie.

Klaus Iohannins: CSM şi Parchetul General ar trebui să aibă iniţiativă legislativă.

Klaus Iohannins: Instituţiile nu trebuie personalizate

Klaus Iohannins: CSM trebuie să aibă o reacţie rapidă şi să combată atacarea independenţei justiţiei.

Klaus Iohannins: Şi, în lege scrie, că actul de justiţie trebuie să se întâmple într-un timp rezonabil şi nu în numele vreunei divinităţi sau personalităţi.

Klaus Iohannins: În 2015, România se află pentru al optulea an sub MVC.Nu este o speritoare şi sunt convins că experienţa României va fi benefică altor state care vor să adere la Uniunea Europeană. În ultimii am, s-a constat o îmbunătăţire majoră a sistemului judiciar şi sper că în acest an, un obiectiv al justiţiei să fie eliminarea MCV.

***

Președintele Klaus Iohannis a sosit la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acolo unde va prezida ședința de prezentare a bilanțului pe anul 2014 și pentru alegerea noului șef al instituției. Șeful statului nu a făcut declarații înainte de ședință.

Cel mai probabil, șeful statului va participa doar la prezentarea raportului de activitate, acesta neavând drept de vor pentru alegerea noului președinte al CSM.

Cei 19 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii își aleg marți președintele și vicepreședintele. Ședința de alegeri va fi condusă de președintele țării, Klaus Iohannis. Prezența  președintelui țării la ședința de alegere a conducerii CSM nu va influența decizia pe care o va lua instanța de Contencios a Înaltei Curți de Casație și Justiție în 14 ianuarie în dosarul de incompatibilitate a lui Klaus Iohannis, spun specialiștii.

Conducerea CSM se alege anual, la începutul lunii ianuarie. De conducere depinde modul în care CSM sancționează atacurile politicienilor la adresa independeței Justiției.

În anul 2014, președintele Adrian Bordea s-a ferit să sancționeze prin declarații publice atacurile politicienilor la adresa magistraților care i-au pus sub urmărire penală sau i-au condamnat. Cu alte cuvinte, s-a ferit să apere direct independența magistraților, mulțumindu-se să lase apărarea reputației Justiției doar în sarcina Inspecției Judiciare.

Deși Inspecția a dat soluții corecte, acestea nu au mai avut impact public deoarece verificările erau de durată, fiind făcute publice la câteva luni de la lansarea acuzațiilor, când nimeni nu-și mai amintea despre ce era vorba.

În 2014, cele mai afectate de atacurile politicienilor și chiar a unei părți a presei au fost șefa DNA, Laura Codruța Koveși, și judecătoarea Camelia Bogdan, președinta instanței de la Curtea de Apel București care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani închisoare în dosarul “Privatizarea ICA - prejudiciu 60 de milioane de euro”.

Pentru anul 2015 și-au anunțat candidaturile judecătorii Marius Tudose și Alexandru Șerban - pentru funcția de președinte CSM, iar pentru funcția de vicepreședinte și-a depus candidatura doar procurorul Bogdan Gabor.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...