5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportPresedintele nu doarme, el face presiuni

Presedintele nu doarme, el face presiuni

Traian Basescu a reinnoit marti seara in cadrul unei emisiuni televizate la postul national de televiziune promisiunea de a nu fi un presedinte care sa doarma la Palatul Cotroceni. “Presedintele are rolul lui, care vine din Constitutie. Eu voi face continuu presiuni pe Guvern sa respecte promisiunile electorale pentru ca este posibil sa fie respectate”, a afirmat Basescu, aratand ca el creeaza “acea presiune publica, foarte prost primita de presa, care o considera ca amestec, pentru ca nu vreau ca la final de mandat sa mi se reproseze ca am uitat de promisiunile din campanie”.

Seful statului a avertizat ca nu va promulga bugetul de stat pe anul 2006 in cazul in care acesta nu va promova promisiunile Aliantei facute in campania electorala. Basescu a aratat ca, potrivit legii fundamentale, poate trimite doar o data bugetul la Parlament. “Daca Parlamentul il voteaza din nou, trebuie sa-l promulg, pentru ca asta este Constitutia. Dar nu voi fi un presedinte care nu se va manifesta fata de buget”, a punctat seful statului. El a afirmat ca a discutat cu reprezentantii Guvernului inainte sa se adopte bugetul de catre Executiv.
Presedintele Basescu este nemultumit cu ceea ce s-a facut pana in prezent in lupta impotriva marii coruptii, solicitand institutiilor statului sa-si faca treaba “si, acolo unde pot, sa faca schimbari”. Basescu a asigurat ca nu va inceta sa faca presiuni publice pe institutii pentru ca marile dosare de coruptie sa fie finalizate. El este increzator ca se vor clarifica toate acuzatiile de coruptie explicand ca, atunci cand l-a nominalizat pe Adrian Nastase ca fiind pe lista marilor corupti, s-a referit la ceea ce a vazut in presa. “Stiu ca unele dosare au fost nelucrate foarte mult timp, desi existau sesizari. S-a inceput sa se lucreze din februarie anul acesta. Nu dau termene pentru ca astfel de dosare se lucreaza greu”, a conchis seful statului.

Baronii locali pot fi schimbati: “Daca indeplinesc conditiile”

Basescu respinge schimbarea Legii administratiei publice locale. El a atras atentia ca exista o propunere care se utilizeaza ca “amenintare” potrivit careia “daca nu schimbam sefii celor doua Camere, va executam in teritoriu. Este un santaj care nu-mi place”. Referindu-se la experienta sa ca primar al Capitalei, Basescu a marturisit ca nu ar vrea ca vreunui primar sa i se intample ce i s-a intamplat lui timp de patru ani in relatia cu PSD. “Daca vom continua acest precedent, la urmatoarele alegeri, cand este posibila, din nou, rotatia la putere, vom culege ce-am semanat”, sustine seful statului. Basescu apreciaza ca presedintii de CJ pot fi schimbati daca se indeplinesc conditiile. El a subliniat ca, in cazul in care se va modifica legislatia in domeniul administratiei publice locale, va trebui modificat si regulamentul de functionare a CJ, iar situatia actuala din Parlament s-ar putea transfera in administratia locala.
Basescu a afirmat ca nu-l sperie reactia liberalilor in privinta declaratiilor sale referitoare la schimbarea presedintii consiliilor judetene. El a calificat reactia liberalilor ca fiind “tipica” in relatia cu el. “Nici nu ma incranceneaza, ci o privesc cu un zambet”, afirma Basescu. Cat despre relatia sa cu democratii, Basescu a replicat zambind ca nici nu mai trebuie sa vorbeasca cu acestia intrucat ii anticipeaza intentiile. Daca liberalii ii starnesc un zambet, Basescu spune ca relatia sa cu premierul este absolut normala: “Este o relatie amicala, in mod cert. Nu am avut niciodata discutii pe ton ridicat sau dispute la nivel mic. Avem discutii pe programul de guvernare. Mai avem usoare discutii referitoare la respectarea promisiunilor din campanie, dar sunt convins ca le putem rezolva”.

Intoarcerea la popor

Presedintele Basescu isi asuma riscul organizarii unui referendum pe tema reformarii clasei politice. “Riscul presedintelui, in cazul unui referendum, este ca populatia sa nu se prezinte la urne. Daca populatia nu este de acord ca tema din referendum nu este de interes, nu se va prezenta. Eu sunt dispus sa-mi asum acest risc, si o voi face”, a declarat Basescu adaugand ca nu impune o solutie, dorind sa discute cu reprezentantii clasei politice solutii de reformare a Parlamentului. Presedintele doreste si modificarea Legii referendumului motivand ca prin prevederile sale se incalca Constitutia, prin limitarea dreptului presedintelui de a convoca poporul la referendum, acesta fiind unul din atributele sale constitutionale.

Noile regulamente, la Curtea Constitutionala

“In Parlament trebuie sa se inteleaga intre ei. Acum, cred ca trebuie sa se gaseasca o iesire. De ce ne este frica de Curtea Constitutionala?” a intrebat Traian Basescu referindu-se la faptul ca noile regulamente ale Senatului si Camerei Deputatilor pot fi analizate de judecatorii Curtii, inainte ca actuala putere sa-i schimbe pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Presedintele considera absolut firesc sa se astepte intai o decizie a Curtii, daca exista sesizari, si apoi sa se aplice noul regulament. Seful statului a anuntat ca se va adresa Parlamentului pe teme de interes general la “momentul potrivit”. Basescu si-a exprimat convingerea ca in aceste zile parlamentarii vor gasi o formula de a adopta noile regulamente astfel incat cele doua Camere sa poata lucra in conditii normale.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...
Ultima oră
Pe aceeași temă