12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPresedintele Camerei a blocat votul in Biroul Permanent

Presedintele Camerei a blocat votul in Biroul Permanent

Adrian Nastase a facut, ieri, tot posibilul pentru a bloca dezbaterea noului Regulament al Camerei Deputatilor pe baza caruia poate fi schimbat din functie. A mers pana acolo incat s-a folosit de atributia de a supune sau nu la vot anumite decizii in sedinta Biroului Permanent.
La ora 8.00, membrii Biroului Permanent al Camerei s-au intrunit pentru a discuta daca sa introduca sau nu pe ordinea de zi proiectul de Regulament. A urmat o cearta de nu mai putin de cinci ore si jumatate in jurul a doua subiecte: daca votul din Comisia juridica de vineri a fost legal si daca mai este sau nu necesara o hartie de la Comisia pentru Regulament. Membrii Biroului Permanent au discutat variantele PSD si cea a Aliantei despre modul in care s-au desfasurat vineri lucrarile Comisiei juridice. Vineri, parlamentarii Aliantei votasera in Comi-sia juridica in favoarea constitutionalitatii Regulamentului, ceea ce facea posibila dezbaterea in plen. PSD a contestat acest vot, dar ieri nu s-a putut lua o decizie clara pentru ca din Regulamentul in vigoare nu reiese clar cine ar trebui sa judece aceste situatii. Pana la urma, dupa discutii indelungate, aliatii au cerut supunerea la vot a introducerii Regulamentului pe ordinea de zi. Adrian Nastase a refuzat pur si simplu sa faca acest lucru, dupa cum a explicat ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. La finalul sedintei, candidatul liberalilor pentru postul lui Adrian Nastase a afirmat ca presedintele Camerei a invocat faptul ca avizul Comisiei juridice ar fi trebuit discutat de Comisia pentru Regulament. Pentru a trage de timp, presedintele Camerei a afirmat ca ar cam trebui un raport suplimentar al Comisiei pentru Regulament.
De altfel, la finalul Biroului Permanent, Adrian Nastase a comentat cu satisfactie ca s-a discutat despre “genialul raport” al Comisiei juridice. Dupa care a explicat ca a urmat o “discutie lunga” bazata pe materialul trimis de Comisia de Regulament. Practic, Nastase s-a folosit de portitele lasate de Sergiu Andon (PC), presedintele Comisiei juridice, si de pesedistul Ioan Bivolaru (PSD), presedintele Comisiei pentru Regulament. In timpul sedintei Biroului Permanent, restul deputatilor au somat, pentru ca nu aveau ordinea de zi.

Sergiu Andon – avocatul PSD

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon (PC), a continuat sa tina partea PSD. El a afirmat, dupa audierea sa la Biroul Permanent, ca includerea discutiilor asupra Regulamentului pe ordinea de zi a sedintei comisiei din data de 16 septembrie a fost abuziva si neregulamentara. “Daca nu iesea toata tevatura de vineri, 16 septembrie, luni comisia incepea dezbaterea si intr-o zi-doua probabil ca ar fi facut totul, lucrand zi-noapte ca sa o termine”, a spus Andon. “Trebuie sa fiu moderatorul si garantul drepturilor fiecarui deputat din comisie, fie el si minoritar. Nu pot sa le incalc de dragul unui angajament al coalitiei”, a sustinut Sergiu Andon.

Pesedistii – maestrii blocajului parlamentar

Pana la urma, s-a decis reluarea sedintei Biroului Permanent la ora 14.30. Intre timp, Comisia pentru Regulament a discutat raportul suplimentar. Dupa inca o ora si jumatate, s-a hotarat ca subiectul sa fie transat in plen. Practic, dupa ore in sir de certuri, singura concluzie: Regulamentul va fi discutat de catre plenul care trebuie sa decida daca votul de la Comisia juridica a fost legal.
Ieri, in jurul orei 16.00, in sedinta plenului subiectul principal era… tragerea de timp. PSD a propus sa fie plen doar ieri, dupa care deputatii sa plece in teritoriu sa se ocupe de inundatii. La ora 16.45, Miron Mitrea a explicat de ce nu incepe sedinta: secretariatul Comisiei pentru Regulament nu distribuise raportul suplimentar, iar deputatii nu primisera inca noua ordine de zi din partea staff-ului Biroului Permanent. Dupa care deputatii PSD au inceput sa reclame, individual, faptul ca nu au primit ordinea de zi. La ora 17.00, dupa noua ore de la inceperea programului, nu se discutase nici un articol al Regulamentului. Dupa distribuirea ordinii de zi, pesedistul Constantin Nita a propus sa se reia ordinea de zi de luni (fara Regulament).

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă