5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Tudose intervine în conflictul diplomatic dintre România și Ungaria: Nu cred...

Premierul Tudose intervine în conflictul diplomatic dintre România și Ungaria: Nu cred că statul ungar va juca la asemenea nivel, încât să retragă sprijinul privind aderarea la OCDE

Premierul Mihai Tudose a reacționat, miercuri seara, într-un interviu acordat postului Antena 3, că nu crede că „statul ungar va juca la un asemenea nivel” încât să retragă sprijinul României privind aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pe fondul suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. 

„Această inflamare s-a produs cu începerea anului școlar. MAE român a ieșit cu un comunicat, cel ungar a ieșit cu altul. Eu nu cred că statul ungar va juca la asemenea nivel, și că, de fapt, e o interpretare eronată. Vom încerca să spunem exact ceea ce se întâmplă. E o problemă în justiție, dar și o problemă a consiliului local. Întotdeauna, înainte de alegerile din Ungaria, încep mici probleme și la noi. Noi nu le facem nimic celor două milioane de cetățeni maghiari din România, au toate drepturile”, a spus premierul Mihai Tudose, la Antena 3.

În opinia sa, și România poartă o parte din vină pentru menținerea tensiunilor cu Ungaria: „Noi avem vorba aia cu băgatul bățului prin gard. Ei au spus ceva, noi mai spunem ceva”, a mai spus șeful Executivului.

Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat, miercuri, pe ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, în contextul suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș. Totodată, Ungaria a anunțat că va retrage sprijinul României de aderare la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), informează agenția MTI, citată de Agerpres



 

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, într-un comunicat de presă, că are în atenție situația de la Liceul Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, astfel încât să fie găsite soluții.

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță şi buna conviețuire interetnică la nivelul societății române şi care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română”, precizează Ministerul de Externe, într-un comunicat.

Totodată, diplomația română subliniază că „trebuie ţinut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.”.

„Condiţiile înființării şi funcționării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei. Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, mai precizează MAE.

Potrivit diplomației de la București, orice încercare de prezentare a situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureș drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale „este contrară realității, existând numeroase exemple de unități de învățământ la toate nivelurile de educație care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educație în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România.”

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă