7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportȘeful ANAF, la întâlnirea cu Sorin Grindeanu: Măsura reducerii sporului de stres...

Șeful ANAF, la întâlnirea cu Sorin Grindeanu: Măsura reducerii sporului de stres a angajaților ANAF este una strict temporară

UPDATE 16.00:  În legătură cu schimbările de la ANAF, Sorin Grindeanu a precizat că în acest an, în luna februarie, încasările au fost mai mari față de cele din februarie 2016, potrivit Radio România Actualități.

El a mai spus că șefii de la ANAF au venit cu 14 modificări care urmează să fie implementate până pe data de 15 aprilie.

“În februarie 2017 încasările la buget au fost mai mari decât în februarie 2016. Am avut două întâlniri cu șeful ANAF, am discutat chestiuni care țin de o îmbunătățire a activității ANAF. Săptămâna aceasta intră în dezbatere publică proiectul Legii prevenției. De prea multe ori ANAF, ITM, ANSVSA au uitat de îndrumarea contribuabililor. Scopul statului nu e să dea amenzi repetate care să ducă la închiderea unor afaceri. Legea prevenției va clarifica componența de îndrumare.

Conducerea ANAF a venit azi cu 14 măsuri, toate urmează să fie implementate până în 15 aprilie astfel că, dincolo de colectare, să fie o nouă abordare. Toate cele 14 măsuri vor fi comunicate public și vor duce la o îmbunătățire a activității ANAF. Colectarea mai slabă pe anumite componente (prelucrarea lemnului, industria tutunului) s-au văzut din septembrie anul trecut și au avut efecte și la începutul acestui an. Trebuie îndreptate și cred că prin măsurile ANAF vor fi comunicate. ANAF e o instituție-cheie și voi avea din două în două săptămâni cu ei”, a precizat Sorin Grindeanu.


UPDATE 13.20:  Sorin Grindeanu a precizat că la întâlnirea cu reprezentanții MFP și ANAF, s-au analizat propunerile acestora pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabilii persoane fizice și juridice. Un subiect important discutat între șeful ANAF șeful Executivului a fost acordarea sporului pentru risc și suprasolicitare personalului din cadrul ANAF, a cărei reducere, președintele ANAF a precizat că este una strict temporală.

Printr-un comunicat de presă remis redacției România Liberă, Sorin Grindeanu precizează că sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017:

– Consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale;

– Îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale, în cazul în care nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele. Această soluție permite acordarea unor facilități cum ar fi anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării;

– Extinderea Serviciului “Spațiul Privat Virtual“ la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică;

– Flexibilizarea modalității de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executați silit, astfel încât suma blocată să nu depășească datoria către ANAF;

– Inițierea de acțiuni de control în domeniul comerțului on-line;

– Intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidențele contabile facturi false.

 

De asemenea, în perspectivă, este avută în vedere îmbunătățirea relației dintre Fisc și contribuabili, prin aplicarea reglementărilor ce vor fi incluse în noua lege a prevenției, proiect aflat acum într-o etapă avansată de elaborare în cadrul unui grup de lucru interministerial.Scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

Un alt subiect discutat la întâlnirea de lucru de astăzi a vizat situația acordării sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică personalului antifraudă din cadrul ANAF. Președintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, a comunicat premierului că măsura reducerii acestui spor este una strict temporară.

Șeful Executivului a precizat că susține activitatea angajaților ANAF și la rectificarea bugetară vor fi alocate fondurile necesare pentru reluarea plății acestui spor la nivelul de 25% din salariul de încadrare.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa și președintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan.


Premierul Sorin Grindeanu se va întâlni din nou, marți, cu reprezentanți au ANAF pentru a discuta un plan de restructurare a Agenției. Această decizie a fost luată după ce șeful Executivului s-a arătat nemulțumit de nivelul scăzut al încasărilor la buget pe primele două luni ale anului, arată Radio România Actualități.

La discuțiile de marți va participa și ministrul finanțelor, Viorel Ștefan. La aceasta întâlnire se vor analiza o serie de măsuri propuse de conducerea ANAF, prin care să fie îmbunătățit procesul de colectare a veniturilor, în contextul în care programul de guvernare prevede creșteri salariale.

Şi absorbţia insuficientă a fondurilor europene este, marţi, pe agenda prim ministrului care va avea o discuţie cu membrii cabinetului său pe această temă.

Reprezentanții ANAF precizează, într-un comunicat de presă remis redacției, că doresc să se mențină sporul de 5% din salariul de bază, pentru inspectorii Fiscului, precum și menținerea sporului acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%.

„În construcția bugetară pentru anul 2017 nu s-au  alocat fonduri care să susțină acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuția anului 2016. În ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea  menținerii acestui spor în cuantum de 5 % din salariul de bază, pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%. Mentionăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce privește modificarea procentului sporului de risc i suprasolictare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, informează ANAF. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă