23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPremierul Ponta şi-a luat consilier de stat un obişnuit al afacerilor cu...

Premierul Ponta şi-a luat consilier de stat un obişnuit al afacerilor cu statul

Cel mai nou consilier de stat al Cancelariei premierului are o istorie politică şi de afaceri complexă: a dus la urmărirea penală a lui Bebe Ivanovici, a lucrat cu Victor Ponta pe vremea cînd actualul premier era şef al Corpului de control al prim-ministrului Adrian Năstase, s-a ocupat de campania electorală a lui Teodor Stolojan şi a PLD (partiduleţul desprins din PNL şi alipit, apoi, PD-ului), a fost pînă săptămîna trecută secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), “ministerul” condus de Dan Şova. Şi în tot acest timp a avut contracte cu mai multe instituţii de stat, de la Consiliul Judeţean Dîmboviţa pînă la Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Afacerilor Externe.

De vineri, acest personaj, care poartă numele Alexandru Năstase, este subordonatul direct al lui Victor Ponta la Guvern.

Premierul i-a luat secretarul de stat lui Şova

Vineri, 8 noiembrie a.c., Premierul Victor Ponta a semnat două decizii prin care se pricopsea cu un nou consilier de stat. Prima decizie, cu numărul 449, îl elibera pe Alexandru Năstase din funcţia de secretar de stat al DPIIS. Prin decizia 450, Ponta îl numea pe Năstase consilier de stat la Cancelaria premierului. O privire peste CV-ul lui Năstase de pe site-ul DPIIS ne arată că relaţia de colaborarea a lui Ponta cu Alexandru Năstase datează de acum zece ani. Conform CV-ului, Năstase a fost “Director al Direcţiei Economice a Corpului de Control al Guvernului 2003-2004”, dar şi “Director General în cadrul aparatului de lucru al Ministrului delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării Acquis-ului comunitar 2004-2005”. Ambele structuri erau conduse în mandatul Adrian Năstase de către Victor Ponta.

Noul consilier, dividende de 12.000 euro lunar în 2012

Conform ultimei declaraţii de avere depuse de Alexandru Năstase şi publicate pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, proaspătul consilier de stat al premierului este acţionar la două firme: Ad-Hoc Advertising SRL şi Knock Outdoor Media SRL. De la prima, Năstase a obţinut, în 2012, dividende de 117.491 lei. Peste 25.000 de euro, deci, De la Knock Outdoor Media SRL, însă, dividendele pe anul trecut au fost de aproape cinci ori mai mari: 523.350 lei, aşadar aproape 120.000 de euro. Două firme foarte profitabile, deci, în plină criză. Informaţiile publice despre Knock Outdoor Media SRL sînt aproape inexistente.

Implicat într-un dosar penal pe numele lui Bebe Ivanovici

Ad-Hoc Advertising SRL, însă, este o firmă foarte cunoscută. Şi asta încă din 1996, cînd a lucrat pentru Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari, condus pe atunci de Bebe Ivanovici. În acel an, Ivanovici a acordat un contract pentru tipărirea a cîteva mii de certificate de revoluţionar fără licitaţie iar cîştigătorii au subcontractat către Ad-Hoc Advertising SRL. Desigur, preţurile la care Bebe Ivanovici a acordat contractul au fost mai mari decît dacă s-ar fi făcut licitaţie, aşa că Ivanovici a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în 1999. Nici un reprezentant al Ad-Hoc Advertising, însă, nu a fost pus sub acuzare.

Campanie politică pentru Stolojan şi contracte cu statul lui Boc

Alexandru Năstase, însă, a lucrat foarte bine sub orice guvernare. Contractele publice au curs şi în mandatul premierului Tăriceanu, dar şi în cele ale lui Boc. La nivel central, Ad-Hoc Advertising a lucrat foarte bine cu Parchetul General şi cu Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi cu Agenţia de Strategii Guvernamentale şi cu Ministerul Afacerilor Externe. La nivel local, firma lui Năstase a avut o cooperare fructuoasă cu Consiliul Judeţean Dîmboviţa, condus de Florin Popescu, membru PDL. De altfel, în 2007, Ad-Hoc Advertising a lucrat pentru Teodor Stolojan, candidat atunci pentru un loc în Parlamentul European.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă