Premierul negociaza cu Mircea Geoana o coalitie pentru un guvern minoritar

Dezvaluirile facute de Theodor Stolojan in legatura cu planul PD de a iesi din Guvern in luna ianuarie precipita inchegarea unei prietenii intre liberalii lui Tariceanu si pesedistii lui Mircea Geoana. Tariceanu si Geoana avusesera o discutie si ...

Share

Adriana Dutulescu 0 comentarii

23.11.2006 - 00:00
Dezvaluirile facute de Theodor Stolojan in legatura cu planul PD de a iesi din Guvern in luna ianuarie precipita inchegarea unei prietenii intre liberalii lui Tariceanu si pesedistii lui Mircea Geoana. Tariceanu si Geoana avusesera o discutie si saptamana trecuta, convenind ca social-democratii sa voteze in Parlament legea bugetului, pentru a preintampina un vot negativ din partea PD si a liberalilor lui Stolojan si Flutur, care sa duca la caderea Guvernului (respingerea legii bugetului echivaleaza cu adoptarea unei motiuni de cenzura). Luni seara, presedintele PSD s-a intalnit si cu Bogdan Olteanu, la Camera Deputatilor, iar marti Mircea Geoana a avut o discutie intre patru ochi cu Dinu Patriciu, discutie in urma careia liderul social-democratilor si-a anuntat colegii ca trebuie sa se pregateasca pentru un prim contact oficial intre PSD si PNL, adica sa se aseze la masa negocierilor.
Potrivit unor surse din conducerea PSD, Geoana va merge la negocieri cu Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Vasile Dancu, iar liberalii vor avea o delegatie condusa chiar de premierul Tariceanu. Liderii PSD vorbesc deja despre negocierea sustinerii unui Guvern minoritar pe care Tariceanu vrea sa-l formeze cu Partidul Conservator si UDMR daca se produce iesirea PD din coalitie. "Evident ca sustinem un Guvern minoritar, altfel se ajunge la anticipate si nu suntem pregatiti pentru asta", a recunoscut ieri unul dintre vicepresedintii PSD. O intrare a social-democratilor la guvernare nu este luata in calcul deocamdata de Mircea Geoana, pe motiv ca nu vrea sa-si erodeze partidul in perioada grea care va urma aderarii la UE. Chiar si oficial pesedistii au lasat sa se inteleaga ca aceste negocieri pot duce la un parteneriat cu liberalii, evitand sa nege o asemenea formula. Intrebat ce va face partidul in cazul in care PD iese din Guvern in ianuarie, dupa cum a declarat Stolojan, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, ne-a spus sec, ieri, ca "PSD nu comenteaza acest lucru".
Premierul Tariceanu cauta sprijin si in apropierea sa, in interiorul Guvernului, la Partidul Conservator si la UDMR, pentru a se asigura ca aceste doua formatiuni nu vor parasi Cabinetul intr-o eventuala criza guvernamentala. Luni, Tariceanu a avut o intrevedere in acest sens cu presedintele UDMR, Marko Bela, care l-a asigurat de tot sprijinul Uniunii. Seful PNL incearca astfel sa realizeze o coalitie guvernamentala si parlamentara indreptata impotriva PD, implinindu-i astfel dorinta lui Dan Voiculescu, cel care in primavara facuse un apel la toate partidele pentru formarea unei "aliante anti-PD".

Citește totul despre:

Comentarii