16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPrefectii au jurat ca pastreaza secretul profesional

Prefectii au jurat ca pastreaza secretul profesional

“Jur sa respect Constitutia si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa indeplinesc constiincios indatoririle ce-mi revin in functia publica in care am fost numit, sa pastrez secretul profesional si sa respect normele de conduita profesionala si civica.” Acest juramant s-a auzit ieri de 39 de ori in Palatul Victoria. In Sala Parchetelor, 39 de prefecti – deveniti inalti functionari publici (apolitici) inainte de Craciun – au stat la coada pentru a jura pe Biblie ca-si vor face treaba cum se cuvine, in job-urile pe viata din Guvern. Vizibil emotionati, unii dintre prefecti au fost cat pe ce sa jure pe carnetele de notite sau pe foile cu juramantul, iar altii au uitat sa-si puna parafa pe propria numire in post. Pana la urma, ceremonia a decurs rapid si satisfacator. Numitii pe viata si-au infrant emotiile, au trecut proba de foc si au fost imortalizati in poza de grup cu premierul. Ei nu vor putea fi schimbati din functie de viitoarele guverne decat daca fac ilegalitati.
Rezumand ceea ce s-a intamplat, de 39 de ori s-a promis la Guvern pastrarea secretului, in timp ce la mult-dorita transparenta ceruta de UE nu s-a facut nici o referire explicita in juramant.

UE cere deschidere si transparenta

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, prezent la ceremonia de la Palatul Victoria, a mentionat principiile europene care guverneaza domeniul administratiei publice – increderea, deschiderea si transparenta, eficienta si eficacitatea si lipsa culorii politice -, aratand ca acestea trebuie introduse si in Romania, pentru reusita aderarii. Scheele a declarat ca este o onoare pentru el, ca strain, sa participe la depunerea juramantului de catre prefectii romani, dar a tinut sa precizeze ca aderarea la UE nu depinde de structura administrativa a tarii si nici de faptul ca prefectii sunt apolitici sau nu. Oficialul european le-a spus noilor prefecti, deveniti inalti functionari publici, ca modul in care isi vor indeplini rolul va fi urmarit nu atat de UE, cat mai ales de cetateni si de mass-media.

Obligatii

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, le-a reamintit proaspetilor numiti ca nu mai pot face parte din viata politica si le-a cerut sa aiba discernamant si sa actioneze in transparenta si legalitate, ca reprezentanti ai Guvernului in judete. Blaga le-a multumit pentru colaborarea avuta in timpul inundatiilor si in cazurile de gripa aviara si le-a solicitat eliberarea mai rapida a pasapoartelor, “in doua-trei zile”. “Aveti obligatia sa marcati transformarea administratiei romanesti intr-una de nivel european”, le-a spus si premierul Tariceanu celor 39 de inalti functionari publici. El le-a cerut acestora sa fie aproape de cetatean, sa ii asculte nevoile si sa atraga investitori in beneficiul propriilor judete. “Investitorii creeaza locuri de munca si bunastare”, a explicat seful Guvernului.

Lista prefectilor

Ieri au depus juramantul: Mioara Mantale – Bucuresti, Covaciu Cosmin Adrian – Alba, Stragea Cristian Dimitrie – Arad, Cirstoiu Ion – Arges, Berca Gabriel – Bacau, Borojan Ilie Gavril – Bihor, Szilagyi Ioan – Bistrita-Nasaud, Roman Cristian Constantin – Botosani, Danu Aurelian Leonard – Brasov, Mitroi Nicolae – Braila, Bagiu Cristinel Marian – Buzau, Serban Jenel – Calarasi, Tise Alin – Cluj, Culetu Danut – Constanta, Gyorgy Ervin – Covasna, Giurgea Nicolae – Dolj, Capra Mihai – Galati, Stanisteanu Sergiu Norut – Giurgiu, Popescu-Bejat Stefan-Marian – Gorj, Strujan Constantin – Harghita, Vladu Cristian-Marius – Hunedoara, Cazacu Marinica – Ialomita, Prisacaru Radu Vasile – Iasi, Bondi Gyongyike – Maramures, Madaras Lazar – Mehedinti, Dobre Ciprian Minodor – Mures, Mocanu Toader – Neamt, Popescu Octavian – Olt, Popescu Corneliu – Prahova, Bud Radu – Satu Mare, Todea Andrei-Barbu – Salaj, Ariton Ion – Sibiu, Onofrei Orest – Suceava, Izina Ionel – Teleorman, Draganescu Ovidiu Virgil – Timis, Chirica Lefter – Tulcea, Zaharia Ioan – Vaslui, Handolescu Anuta – Valcea si Oprea Ion – Vrancea.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă