12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPonta se întâlneşte cu Angela Merkel

Ponta se întâlneşte cu Angela Merkel

Premierul Victor Ponta pleacă, luni, la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Guvernului remis România liberă.

Ponta decoleazp spre Berlin la ora 11:20, iar între 14:00 şi 14:30 se întâlneşte cu Jurgen Fitschen, copreşedinte al Consiliului de Conducere al Deutsche Bank. Între 15:30-17:00 participă la conferinţa “Cooperarea economică româno-germană: Noi perspective”, la sediul Deutsche Bank. Victor Ponta va susţine o prezentare.

În intervalul 17:30-18:50, premierul României va lua parte la Conferinţa Fundaţiei Friedrich Ebert, eveniment la care va susţine un discurs, iar la 19:55 va ajunge la Cancelaria Federală, unde va fi primit oficial cu cerelonial militar.

Victor Ponta şi Angela Merkel vor discuta timp de 15 minute, între 20:00 şi 20:15, după care vor susţine declaraţii de presă. La finalul conferinţei de presă comune, în jur de 20:30, Victor Ponta va lua parte la dineul oferit în onoarea lui de către cancelarul german Angela Merkel.

Marţi, 11 iunie, de la ora 11:00, şeful Guvernului de la Bucureşti va face o vizită la Stuttgart, la sediul companiei Daimler, precum şi la sediul Guvernului landului Baden-Württemberg. În partea a doua a zilei va pleca în vizită la Bratislava pentru întâlniri oficiale cu premierul şi preşedintele slovac.

Ponta a declarat recent că se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, ca şi cu alţi oficiali europeni, precum prim-ministrul Poloniei, la o dată care urmează să fie stabilită.

Citeşte şi Ponta se întâlneşte cu Angela Merkel săptămâna viitoare

În urmă cu două săptămâni, în cadrul oficial în care liderii europeni se salută înaintea lucrărilor Consiliului European, Ponta a avut o discuţie de câteva minute cu Merkel.

Duminică seară, Ponta a luat masa cu fostul prim-ministru britanic Tony Blair, aflat la Bucureşti. Cei doi au cinat la un restaurant din apropierea sediului PSD, şeful Guvernului declarând la final că a discutat cu acesta despre ce se va întâmpla în Europa şi că a primit multe sfaturi bune.

În iulie 2012, de Ziua Franţei, Victor Ponta a declarat că nu ştie limba germană, dar că este mândru că vorbeşte limba franceză: “România este o ţară francofonă şi francofilă. În ultimele zile am vorbit mult în franceză, engleză, portugheză, italiană…Din păcate, nu vorbesc germană. Trebuie învăţată şi germana, este foarte clar, în Europa de astăzi. Dar sunt foarte mândru să vorbesc franceza”.

Citeşte şi FOTO Tony Blair l-a vizitat pe Victor Ponta şi au cinat împreună

Atunci, Victor Ponta a încercat să combată în mod voalat acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora Guvernul USL ar fi declanşat un proces de izolare a României în cadrul Uniunii Europene şi a făcut referire la criticile primite din partea cancelarului german Angela Merkel. Avem relaţii foarte bune cu toate ţările, mai puţin cu Germania, şi asta nu din cauza noastră, pare să fi sugerat premierul prin discursul său.

Ulterior, Victor Ponta a avut şi o mică discuţie cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, prezent la eveniment, care i-a spus premierului român că nu are nevoie să cunoască limba germană pentru a avea un dialog cu oficialii de la Berlin.

“I-am spus că în Europa ar trebui să ştie două limbi ale ţărilor membre. El vorbeşte şi engleză şi franceză, cred că este foarte bine. Nu cred că are timp să înveţe germană zilele acestea. (…)Oficialii germani nu îi cer premierului să vorbească germană, se poate să vorbească şi în altă limbă”, a declarat ambasadorul Mettenheim.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă