12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportPNL nu sustine varianta PSD de vot majoritar in doua tururi de...

PNL nu sustine varianta PSD de vot majoritar in doua tururi de scrutin

"PNL este in favoarea introducerii votului uninominal. In 2003 am prezentat un proiect de vot uninominal, pe care l-am revazut si ameliorat in 2005. Acesta reprezinta o solutie reala, mai ales ca proiectul contine si prevederi clare care asigura minoritatilor nationale reprezentare in Parlament", a declarat vicepresedintele liberal Teodor Melescanu, intr-o conferinta de presa tinuta dupa consultarile purtate, astazi, cu presedintele Basescu, la Palatul Cotroceni.

Melescanu a spus ca, la intalnirea cu seful statului, liberalii au sustinut ca referendumul pentru votul uninominal nu trebuie sa 'paraziteze' campania electorala pentru alegerile europarlamentare sau sa duca la amanarea acestor alegeri.

Melescanu a apreciat ca este dreptul presedintelui sa convoace referendumul, dar ca este esential, in acelasi timp, modul in care va fi formulata intrebarea la referendum. De asemenea, exista riscul ca referendumul sa se transforme in cel mai costisitor sondaj de opinie, in conditiile in care populatia nu o sa se prezinte la vot, a adaugat liderul liberal.

La randul sau, Ludovic Orban a subliniat ca referendumul pentru votul uninominal nu trebuie sa devina o tema care sa influenteze alegerile pentru Parlamentul European. Orban a declarat ca detine, din unele surse, informatia ca PD s-ar putea sa-si modifice atitudinea si sa sustina in final varianta de vot a PSD.
"Sper ca PD sa actioneze in aceste negocieri conform declaratiilor publice ale presedintelui Emil Boc, care a spus ca sustine proiectul elaborat de Pro Democratia cu PNL. Speram sa nu isi schimbe opinia, cum anumite surse ne-au indicat, si anume sa imbratiseze sistemul inaintat de PSD", a mai spus Orban.

In acelasi timp, Mihai Voicu, presedintele Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral, a afirmat ca la Parlament sunt mai multe proiecte privind votul uninominal si ca acceptarea de catre PD a variantei propuse de Asociatia Pro Democratia reprezinta un 'pas inainte'. Mihai Voicu spune ca in nici un caz PNL nu va sustine varianta PSD de vot majoritar in doua tururi de scrutin.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă