11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPNL ii cere PD sa dea ministri agresivi si sa faca "ciocu'...

PNL ii cere PD sa dea ministri agresivi si sa faca “ciocu' mic!”

Conducerea PNL a dezbatut, marti seara, timp de mai bine de patru ore, criza aparuta intre premierul Tariceanu si presedintele Basescu, ca urmare a acuzatiilor aduse de acesta la adresa Guvernului care ar functiona sub influenta unor cercuri de interese economice. Premierul l-a acuzat in sedinta Comitetului Politic Executiv pe Traian Basescu de faptul ca “joaca incorect” fata de partenerii de Alianta impreuna cu care a castigat alegerile si, in consecinta, liberalii au decis sa joace si ei in forta in confruntarea cu Palatul Cotroceni, punand conditii drastice pentru anticipate.

Intalnire… “transanta”

Avand in vedere ca Mona Musca nu mai face parte din forurile de conducere ale partidului ca urmare a demisiei sale si ca Gheorghe Flutur si-a schimbat radical atitudinea din adversar al lui Tariceanu in partizan al acestuia, in sedinta CPEx al PNL s-au facut auzite voci vehemente impotriva politicii purtate de colegii de Alianta si de Traian Basescu. Cei mai vehementi au fost vicepresedintele Puiu Hasotti si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, care au acuzat “duplicitatea” PD, care nu-si asuma guvernarea, pasand responsabilitatile si bilele negre in ograda liberalilor. Cei doi au spus ca Tariceanu trebuie sa-i ceara lui Emil Boc sa lamureasca “cat se poate de clar” daca PD este alaturi de PNL sau impotriva acestuia. De asemenea, liberalii au aratat ca si Traian Basescu trebuie sa spuna daca are ceva impotriva PNL sau sustine acest partid ca facand parte din alianta cu PD. In consecinta, s-a decis ca premierul Tariceanu sa-l convinga pe Emil Boc sa sustina o intalnire “transanta” cu presedintele, la Palatul Cotroceni, cu cei doi lideri ai Aliantei.

Un nou protocol, in care PD sa se recunoasca invins!

Pe de alta parte, CPEx al PNL a pus la punct si un plan de “combatere” a politicii PD privind organizarea de alegeri anticipate. Liberalii au stabilit sa se opuna categoric scoaterii lui Dan Voiculescu din Guvern pentru a se forta anticipatele. De asemenea, conducerea PNL a stabilit o serie de conditii sine qua non pe care sa le puna democratilor in controversa alegerilor anticipate. Astfel, Tariceanu le-a spus colegilor de partid, potrivit unor surse participante la sedinta, ca mesajul PNL in cadrul Aliantei trebuie sa fie urmatorul: liberalii accepta anticipate dar in urmatoarele conditii: dupa ce vor fi rezolvate toate probleme create de inundatii, dupa ce va fi refacuta infrastructura afectata, dupa ce vor fi realizate cateva proiecte cu greutate care sa aduca suport electoral, si mai ales dupa ce va fi perfectat cu PD un nou protocol al Aliantei. In acest sens, liderii PNL vor sa le spuna democratilor ca sunt de acord cu organizarea de alegeri anticipate doar daca accepta sa semneze un nou protocol al Aliantei pentru anticipate prin care sa se pastreze raportul de 1,3 la 1 intre PNL si PD in ceea ce priveste paritatea pentru intocmirea listelor parlamentare. Dupa care liberalii vor si alt protocol al aliantei pentru perioada 2008-2012 in care se arata dispusi sa accepte un raport de 1 la 1! In plus, Comitetul Politic al PNL a cerut ca in sedinta Coalitiei programata aseara tarziu, sa fie deschis subiectul remanierii. Liberalii cer o remaniere drastica, acuzand fireste ca ministrii PD sunt mai slabi decat cei ai PNL. “Trebuie facuta o analiza serioasa a guvernarii. Oamenii s-au comportat sa zicem acceptabil, dar este nevoie de o guvernare mai agresiva, deci trebuie sa fie numiti ministri mai agresivi”, ne-au declarat sursele citate. Dupa publicarea Raportului de tara, in toamna, liberalii vor sa se produca o restructurare a Cabinetului.
Conducerea PNL a luat in discutie si scenariul posibil potrivit caruia PD ar putea sa incerce fortarea anticipatelor prin iesirea din guvern a ministrilor democrati care ar putea sa demisioneze in bloc pentru a-l lasa pe Tariceanu in off-side. In aceasta varianta, liberalii au cazut de acord sa nu accepte formarea unui guvern minoritar sustinut in Parlament de PSD, ci sa le spuna democratilor ca, daca ies din Guvern, se fac alegeri anticipate, dar Alianta se va rupe si PNL va participa pe liste separate.
Este lesne de presupus ca PD nu va accepta sub nici o forma conditiile puse de PNL, unele dintre ele absurde, acesta fiind si scopul liberalilor, astfel incat situatia sa treneze din sedinta in sedinta pana cand va trece timpul si nu va mai fi nici interesul democratilor si nici al lui Traian Basescu sa faca anticipate.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă