8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPNL atacă pușculița ilegală a Guvernului

PNL atacă pușculița ilegală a Guvernului

Liberalii solicită înființarea a două comisii de anchetă în Camera Deputaților și Senat, pe tema cheltuirii Fondului de rezervă a Guvernului și a situației autostrăzii Comarnic-Brașov. Anchetarea modului în care au fost alocați banii din Fondul de rezervă ar urma să fie realizată la nivelul Camerei Deputaților.

„Raportul Curții de Conturi relevă faptul că banii au fost alocați după criterii politice, în mod evident nu face altceva decât să confirme practica alocării subiective și politice a banilor aflați la dispoziția primului ministru și, bineînțeles, în afara scopului pentru care s-a creat acest fond”, a explicat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii, a anunţat, recent, Curtea de Conturi. Legea finanţelor publice locale stabileşte că banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pot fi acordaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, doar pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Autostradă în stand-by

Guvernul a aprobat, însă, în ultimii ani, numeroase derogări de la această lege pentru a aloca bani din această sursă în special primarilor, banii fiind repartizaţi prin ordin al ministrului Administraţiei Publice, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi fără ca lista primăriilor beneficiare să mai fie prezentată public, în Monitorul Oficial, ca în anii precedenţi.

Senatul ar trebui să ancheteze situația autostrăzii Comarnic- Brașov.

“Guvernul trebuie să răspundă de ce nu se realizează acest obiectiv și din fonduri europene și, bineînțeles, explicații așteptăm și în legătură cu modul nejustificat în care s-a tot amânat luarea unei decizii finale în acest proiect”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Statul vrea să găsească un model financiar mai eficient în raport cu bugetul şi să atragă finanţare de la instituţii financiare internaţionale pentru această autostradă, iar discuţiile cu consorţiul selectat vor continua până în aprilie, a anunţat Ministerul Transporturilor (MT). 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă