12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPNL, dezbinat de Atanasiu

PNL, dezbinat de Atanasiu

Suspendarea ministrului Apararii agita apele in PNL. Premierul Tariceanu si apropiatii sai doresc ramanerea la guvernare, in timp ce radicalii forteaza ruperea relatiei cu PD. Ieri, deputatii liberali au anuntat ca vor limita colaborarea cu grupul PD doar la legile din programul de guvernare si cele necesare integrarii.

Disensiunile au aparut chiar imediat dupa suspendarea lui Atanasiu de catre presedintele Traian Basescu, cand Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu au pledat pentru o atitudine mai retinuta, dar Puiu Hasotti si Crin Antonescu au cerut amenintarea PD cu iesirea de la guvernare. Mai mult, o parte a liberalilor sustinea ca Tariceanu ar fi stiut de suspendare cu o zi inainte, dar l-ar fi anuntat doar pe Atanasiu si nu si pe ceilalti lideri de partid.
Ieri, nemultumitii din partid au iesit, din nou, la rampa. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ca “in urma suspendarii de catre Traian Basescu a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu”, partidul sau ar trebui sa adopte “o masura mai radicala decat ruperea Aliantei D.A.”. Intrebat daca masura radicala la care se refera ar impune iesirea de la guvernare, Puiu Hasotti nu a negat.

Antonescu vrea disocierea de Basescu

La randul sau, liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a declarat ca premierul si conducerea PNL ar trebui sa aiba o discutie serioasa cu partenerii democrati pe tema relatiilor cu acestia. El a apreciat ca primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, nu mai conduce si nu mai stabileste Guvernul, nu mai poate face remanieri, avand in vedere actiunea presedintelui Basescu de suspendare a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, iar datoria PNL este de a pune in discutie disocierea politica de Basescu.
El a aratat ca Basescu a “descoperit si testat o jucarie sau o arma extrem de periculoasa, astfel incat l-a suspendat pe Atanasiu fara sa tina cont de prevederile Legii raspunderii ministeriale, fara implicarea institutiilor de drept”. “Ajungem la pretentia clara a lui Traian Basescu de a conduce Guvernul”, a comentat Crin Antonescu. “Vreau de la primul ministru Tariceanu sa-i arate clar lui Traian Basescu pana unde poate sa se intinda, conform Constitutiei”, a spus Antonescu. “Daca programul Aliantei se bazeaza pe respectarea Constitutiei, Alianta PNL-PD poate sa continue, dar daca democratii dau o interpretare Constitutiei ' la Basescu nu mai putem fi impreuna”, este parerea lui Crin Antonescu. “PNL trebuie sa se gandeasca la un alt candidat la presedintie in 2009”, cere liderul deputatilor liberali.

Colaborarea cu deputatii PD, restransa

Grupul PNL din Camera “isi rezerva dreptul de a limita colaborarea cu deputatii PD doar la adoptarea legilor asumate de Alianta pentru integrarea in UE si din programul de guvernare. Consideram ca atitudinea retinuta a primului ministru si a conducerii PNL in legatura cu evenimentele din ultimul timp nu mai este suficienta pentru a asigura echilibrul democratic si eficienta actului de guvernare”, au precizat liderii grupului PNL intr-un comunicat citit de viceliderul Gabriel Sandu.
Romulus Georgescu
Radu Stroe, posibil succesor pentru Atanasiu
Neintelegerile continua si in ceea ce priveste succesiunea lui Atanasiu. Tariceanu pare tentat sa traga de timp pentru a lasa deschisa posibilitatea ca Atanasiu sa revina in post, daca s-ar produce o eventuala decizie favorabila a justitiei. Dar conducerea PNL este constienta ca sunt sanse reduse ca situatia lui Atanasiu sa se rezolve in 45 de zile. Deja, pe langa problema interimarului, se pune si problema unui succesor “plin” care sa preia portofoliul Apararii. Premierul Tariceanu a pastrat tacerea asupra acestui subiect, dar surse liberale acreditau faptul ca secretarul general Radu Stroe ar fi preferatul premierului ca interimar si ca ministru definitiv. In cercurile liberale se vehiculau si alte nume precum Norica Nicolai, George Scutaru sau Cristian David.

Opozantii lui Tariceanu – tot mai aproape de excludere

Ca orice razboi, cel dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria are si victime colaterale. In acest caz, este vorba de sustinatorii aripii Stolojan din PNL, care urmeaza sa fie exclusi in perioada urmatoare. Primul pe lista pare sa fie Stolojan insusi, care nu are functii in partid si situatia sa trebuie analizata de organizatia din care face parte, cea din sectorul 2. Liderul PNL Bucuresti Ludovic Orban urmeaza sa ceara PNL sector 2 excluderea lui Stolojan. Recent, Stolojan a primit un dur avertisment, alaturi de Valeriu Stoica. Ultimele declaratii dure ale lui Stolojan cum ca Tariceanu va pierde competitia cu Basescu l-au “detasat” de restul plutonului, el avand cele mai mari sanse sa fie primul exclus.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă