13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPledoarie pentru vorbarie

Pledoarie pentru vorbarie

Pachetul de legi privind siguranta nationala a starnit violente controverse. Presedintele Basescu a afirmat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca nu va face nominalizarile directorilor SRI si SIE pana cand nu vor fi adoptate in Parlament legile sigurantei nationale si pusa de acord legislatia privind serviciile cu legea fundamentala si cu pericolele reale care se constituie in amenintari la siguranta nationala si la siguranta cetateanului. Cele mai multe reactii insa demonstreaza faptul ca majoritatea politicienilor doresc ca dezbaterea publica sa mai continue. Secretariatul General al Guvernului organizeaza astazi o dezbatere publica pe tema proiectelor de legi privind securitatea nationala.

Atributiile excesive ale ofiterilor, marul discordiei

Legislatia propusa prin pachetul trimis Guvernului in primavara si pe care acesta nu l-a transmis Parlamentului vizeaza demilitarizarea ca o ultima etapa in procesul de reformare a serviciilor secrete romanesti. Un alt scop este acela al cresterii atributiilor in privinta persoanelor susceptibile de a atenta la siguranta nationala. O prevedere care a facut sa curga rauri de cerneala este aceea potrivit careia agentii serviciilor secrete pot efectua perchezitii, acte premergatoare urmaririi penale, dar si actiuni de prindere a urmaritorilor. Potrivit legii de functionare a SRI, aceste actiuni urmau sa intre in sarcina unor anume ofiteri desemnati si specializati. Ofiterii urmau sa fie exonerati de orice raspundere materiala, civila si penala daca prin exercitarea atributiilor in limitele legii au cauzat vatamari unor persoane sau le-au prejudiciat patrimoniul. Presedintele Basescu a afirmat ca prevederile sunt preluate din Codul Penal, care stipuleaza ca informatiile administrate de SRI in domenii specifice sunt probe in instanta. “Acum SRI are obligatia de a da informatii, iar informatia nu poate fi considerata proba. Daca te uiti in Codul Penal, vezi ca probele adunate de SRI pot fi probe premergatoare in instanta, pe domenii care tin de competenta SRI: terorism, marea criminalitate economica”, a spus seful statului. Miza disputelor este si lupta pentru controlul serviciilor de informatii. “Trebuie sa existe un control public permanent asupra serviciilor secrete. Unde vor fi ele puse? Nu are importanta, cu conditia sa existe acest control democratic asupra serviciilor pentru ca sa nu existe riscul unor derapaje”, spunea la inceputul anului premierul Tariceanu. De atunci incoace insa, actiunile liberalilor au contrazis aceasta fraza.

Basescu despre show-ul Guvernului

“A fost o dezbatere incorecta din punct de vedere al abordarii, dar vedem astazi ca a fost doar o motivatie de discreditare a institutiei prezidentiale, o motivatie de a amana introducerea unei legislatii adaptate la realitatile de astazi si o motivatie de a intarzia cresterea eficientei institutiilor statului impotriva terorismului si a criminalitatii economice si transfrontaliere”, a afirmat presedintele, acuzand astfel Guvernul ca practic a sabotat adoptarea pachetului de legi cu scopul discreditarii institutiei prezidentiale. El a mai declarat ca, dupa ce comisiile parlamentare au primit legile respective, “s-a organizat un frumos show TV”, iar dupa ce proiectele au fost transmise de catre CSAT in aprilie Guvernului, membrii Executivului “au organizat din nou mese rotunde si show-uri”, ceea ce s-a facut ca nici pana astazi sa nu fie adoptata o legislatie adecvata.

Replica: “Presiuni ca o mineriada”

Consilierul premierului Tariceanu pe probleme de securitate, Marius Oprea, a sustinut, nici mai mult, nici mai putin, decat ca Traian Basescu face presiuni pentru adoptarea legilor sigurantei, presiuni ce ar semana “cu mineriada din '91”, cand minerii erau in Bucuresti, securistii erau printre mineri, iar Parlamentul adopta legi in serie. Oprea a facut abstractie de faptul ca dezbaterea despre care vorbeste putea fi organizata mult mai repede, si nu abia astazi. La dezbaterea publica de la Palatul Victoria dedicata legilor sigurantei vor participa liderii de grupuri parlamentare si reprezentanti ai societatii civile, urmand ca legile sa fie aprobate intr-una din viitoarele sedinte de Guvern pentru a fi trimise Parlamentului candva, la toamna.
“Exact legea la care face referire presedintele lipseste din pachet si el isi asuma raspunderea pentru acest proiect de lege”, a acuzat Marius Oprea, aratand ca ar fi vorba despre un proiect care sa modifice Legea sigurantei nationale din 1991.

Vocalii se mobilizeaza

Dupa consilierul lui Tariceanu, a urmat corul liberalilor vocali. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a spus ca presedintele Traian Basescu face “o confuzie” in privinta calendarului pentru aprobarea legilor sigurantei nationale: “Legile au fost trimise Guvernului la sfarsitul lunii mai”, a tinut Olteanu sa precizeze. Lui Bogdan Olteanu i-a urmat secretarul Comisiei pentru aparare si siguranta nationala din Camera Deputatilor, liberalul George Scutaru, care l-a acuzat pe Traian Basescu ca ar refuza dialogul cu liberalii, preferand o conducere interimara a serviciilor secrete si ca, de fapt, “Traian Basescu evita sa se implice in negocieri politice care sa-i creeze o majoritate in Parlament pentru a-i trece numirile”. Scutaru isi doreste chiar mai multe mese rotunde pe aceasta tema, pentru ca subiectul… “este atat de sensibil”. A urmat vicepresedintele Comisiei senatoriale pentru aparare si siguranta nationala, senatorul PNL Norica Nicolai, care a sustinut, la randul sau, ca “dezbaterea nu trebuie facuta superficial”.
“Amanarea numirii sefilor SRI si SIE este o optiune. Fara indoiala, Guvernul va trimite in timp real Parlamentului legile sigurantei nationale”, a declarat Norica Nicolai, care in plus se declara adepta vorbariei fara limite: “Nu putem opri o dezbatere constructiva”. Presedintele Consiliului de Coordonare al UDMR, Kelemen Hunor, crede si el ca anuntul lui Traian Basescu privind numirea sefilor serviciilor secrete dupa adoptarea legilor sigurantei nationale ar fi “un mic santaj” si a sustinut necesitatea unei dezbateri amanuntite a acestora.
Presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara (PD), este insa de parere ca anuntul lui Traian Basescu referitor la numirea sefilor SRI si SIE arata respect pentru Parlament si demonstreaza ca seful statului isi onoreaza promisiunile din campania electorala.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă