10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportPetre Roman nu se teme de acuzaţiile din dosarul "Mineriada": Am conştiinţa...

Petre Roman nu se teme de acuzaţiile din dosarul “Mineriada”: Am conştiinţa împăcată. Dorm liniştit noaptea

Fostul premier al României, Petre Roman, a declarat, la postul de televiziune Digi24, că se consideră nevinovat în legătură cu acuzațiile aduse de procurori la adresa sa în dosarul „Mineriada”. 

Acuzația adusă de procurori este de "crimă împotriva umanității". Petre Roman a replicat faptul că "e treaba dumnealor. Este o acuzație gravă și profund nefondată, aș putea spune chiar fabricată".

Fostul premier a mai declarat că nu se aşteaptă să fie condamnat. "Așa ceva e dincolo de orice fel de rațiune și realitate, nu se poate așa ceva pentru că este o acuzație care nu se susține. Pe un așa-zis telex care nu-mi aparține să spui că am chemat minerii este cu totul aberant. Eu dorm liniștit noaptea pentru că nu am săvârșit niciun fel de infracțiune".

Întrebat dacă îşi reproșează ceva din ce a făcut atunci, Petre Roman a afirmat că ar fi putut să nu autorizeze "intervenția forțelor de poliție, asta aș fi putut să fac cu consecința că acel cancer din centrul capitalei să continue".

Potrivit unui document obținut de Pressone și publicat săptămâna trecută, minerii veniți la București în iunie 1990 au fost hrăniți și echipați de Armată, din dispoziția Guvernului. Informația apare într-un document declasificat după 27 de ani, la cererea Parchetului General. Petre Roman a declarat că era nevoie ca minerii veniți la București în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. „Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9.000 de mineri nemâncaț și obosiți”, a spus el, la acea vreme prim-ministru. 

Petre Roman este urmărit penal. Procurorii de la Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma. Anchetatorii au audiat un martor care a declarat că a vorbit cu Petre Roman la telefon şi că acesta din urmă i-a cerut să trimită minerii din Valea Jiului la Bucureşti.

Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...
Ultima oră
Pe aceeași temă