13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPesedistii viseaza sa obtina presedintia Senatului

Pesedistii viseaza sa obtina presedintia Senatului

Lupta la baioneta pentru sefia Senatului. Ieri, dupa mai bine de o ora de discutii aprige, reprezentantii Aliantei D.A. si ai PSD au blocat negocierile. Liberalii si democratii au cerut negocierea si a functiei de presedinte al Senatului, impreuna cu celelalte functii, pesedistii doreau ca presedintele sa fie ales direct prin votul plenului. Tratativele s-au reluat dupa aproximativ trei ore.

In jurul orei 12.00, pedistii Radu Berceanu si Vasile Blaga insotiti de liberalul Nicolae Vlad Popa au iesit val-vartej din sala de sedinte. Dupa ce in cursul zilei de marti ajunsesera la o intelegere cu celelalte grupuri parlamentare privind componenta Biroului Permanent, ieri si-au dat seama ca negocierile astfel cum se incheiasera nu ar fi respectat litera legii. “Ieri s-a venit cu o formula incorecta din punct de vedere constitutional si regulamentar, folosita, din pacate, in trecut”, a spus Berceanu. Totodata, acesta a explicat si motivul pentru care negocierile au intrat in impas. “Pana acum, presedintele Senatului se punea deoparte si nu intra in aceasta discutie (n.r. – negocierea structurii Biroului Permanent) si se imparteau celelalte functii. Asta face ca grupul parlamentar care avea presedintele sa fie avantajat foarte mult, cu peste 10% fata de procentul care i l-a dat electoratul”, a mai spus liderul PD. In plus, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a argument ca in regulamentul Senatului se spune ca “toate functiile Biroului Permanent se negociaza potrivit algoritmului. Astfel, implicit trebuie sa se negocieze si functia de presedinte, deoarece acesta face parte din Biroul Permanent”.
Potrivit algoritmului, daca se vor negocia 11 functii in loc de 10, grupul parlamentar care va pierde postul de presedinte va obtine cu doua functii de vicepresedinte sau secretari mai mult pentru fiecare sesiune, lucru care i-ar asigura o mai mare influenta in structura de conducere a institutiei.

Disputele au continuat pe holurile Senatului

Imediat dupa ce negocierile au fost blocate, disputele au continuat pe holurile Senatului. Dupa reprezentantii Aliantei, in fata presei a aparut si pesedistul Doru Ioan Taracila pentru a-si exprima propriul punct de vedere. Speculand momentul, liberalul Popa si-a scos din buzunar regulamentul Senatului si a tinut sa-i dea o lectie lui Taracila si in fata presei, citind exact articolele care permiteau negocierea functiei de presedinte al Biroului Permanent la comun cu celelalte functii. Pesedistul l-a ascultat linistit, frunzarind Constitutia si ridicand din cand in cand cate o spranceana. Apoi, fara sa dea vreo replica, s-a apucat sa le explice ziaristilor propria versiune, facand tot timpul trimitere la Constitutie. “Pentru alegerea presedintelui sunt proceduri diferite. Adica fiecare grup parlamentar are dreptul sa propuna un candidat pentru presedintia Senatului, care va fi ales prin votul secret al plenului”, a spus Taracila. Acesta se bazeaza pe faptul ca grupul parlamentar PSD din Senat ar putea reusi impreuna cu PUR, UDMR si cu alti doi senatori racolati de la PRM si PNL (posibil Mihail Lupoi si Paul Pacuraru) sa-si asigure majoritatea. Pesedistii spera astfel ca prin votul plenului partidul lor sa aiba mai multe sanse de a se impune in lupta pentru sefia Senatului.

Se invoca semnatura lui Gherman

In baza cererii lor, liberalii si democratii au invocat faptul ca la alegerile anterioare pesedistii au reusit sa pacaleasca celelalte grupuri parlamentare si sa separe numirea presedintelui de negocierea celorlalte functii ale Biroului Permanent. “Am gasit documente si din 1996, si din 2000. Probabil cineva (n.r. – PSD) a reusit sa-i determine, ca sa nu zic sa-i fraiereasca pe ceilalti”, a mai spus Berceanu. Unul dintre aceste acte ar purta chiar semnatura fostului presedinte Oliviu Gherman. In cele din urma, s-a amanat luarea unei decizii pentru o data ce nu s-a stabilit inca. “Am amanat lucrarile la cererea PSD, care a spus ca trebuie sa se mai gandeasca”, a declarat Nicolae Vlad Popa. Inseamna ca au acceptat propunerea Aliantei, altfel se ridicau de la masa, a adaugat Popa. “Nimeni nu si-a schimbat punctul de vedere”, a afirmat Doru Ioan Taracila. Urmeaza o noua runda de negocieri.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă