Subvenţiile pentru porci, de care ar beneficia şi fiul lui Liviu Dragnea, mare fermier în Teleorman, au fost incluse şi într-un proiect de lege. Pesediștii și-au plagiat propriul guvern

Deși, în ianuarie, Ministerul Agriculturii a inițiat o ordonanță de urgență prin care propunea subvenționarea porcilor, în februarie inițiativa a fost preluată de 16 parlamentari PSD.

Share

Mircea Marian 0 comentarii

Actualizat: 21.03.2017 - 15:40

Deși, în ianuarie, Ministerul Agriculturii a inițiat o ordonanță de urgență prin care propunea subvenționarea porcilor, în februarie inițiativa a fost preluată de 16 parlamentari PSD. 

Proiectul de lege propus de aceştia vine în contextul în care presa a arătat, recent, că fiul lui Liviu Dragnea deține, printre altele, o fermă de porci, la Salcia. Printre politicienii care au semnat proiectul se află un deputat din Alba, Ioan Dîrzu, considerat un apropiat al liderului PSD. 

Plafon de 2,5 milioane de euro

Grupul deputaților și senatorilor PSD a preluat cu copy-paste pasaje întregi din expunerea de motive a propriului guvern, dar a modificat detaliile tehnice din proiectul de ordonanță.


Citește și: Fiul lui Liviu Dragnea face afaceri cu porci, iar Guvernul susține financiar asemenea afaceri. Cum explică Ministerul Agriculturii această coincidență

Ministerul Agriculturii a prezentat, duminică, o serie de explicații pentru faptul că susține financiar crescătorii de porci, în condițiile în care unul dintre crescători este fiul lui Liviu Dragnea - liderul PSD și al Camerei Deputaților... citește mai departe aici ...

„În domeniul agriculturii și al creșterii animalelor concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obținute. Acestui context i s-au adăugat și disfuncționalitățile pieței, care periclitează existența unei economii funcționale și echitabile în aceste sectoare confruntate și în prezent cu dificultăți legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piață: embargoul impus de Federația Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 și 2016, care a condus la creșterea costurilor input-urilor în cadrul exploatațiilor agricole”, este explicația reluată cuvânt cu cuvânt atât în expunerea de motive a parlamentarilor, cât și în nota de fundamentare a Executivului.

Spre deosebire de ordonanţa Ministerului Agriculturii, proiectul celor 16 parlamentari PSD este mult mai clar în ceea ce privește ajutoarele care se vor acorda. Astfel, suma totală a subvenției pentru porci ar urma să fie, în 2017, de 86 de milioane de euro, iar programul ar trebui să fie limitat la perioada în care, teoretic, PSD se va afla la guvernare: 2017-2020.

O prevedere diferită în proiectul de lege, față de proiectul de ordonanță inițiat de Guvern, este că de această subvenție nu vor beneficia „întreprinderile considerate în dificultate financiară”. Un producător poate primi maximum 2,5 milioane de euro.


Citește și: Sabin Orcan: Cum lucrează Guvernul Grindeanu pentru bunăstarea românilor, începând cu aceea a familiei Dragnea

Sabin Orcan a explicat duminică seară, în emisiunea X-Press de la B1 Tv, cum lucrează Guvernul Grindeanu pentru bunăstarea românilor, dar începând cu bunăstarea familiei lui Liviu Dragnea... citește mai departe aici ...

 
Porcii de la Tel Drum, transferați la Dragnea jr.

Presa a arătat, recent, că fiul liderului PSD este proprietarul unei ferme de porci, la Salcia. Potrivit Hotnews, în anii 2014-2015, Dragnea jr a cumpărat mai multe firme care numai în anul 2015 au avut cifre de afaceri de 20 milioane de euro. În aprilie 2014, ferma de porci ajunge de la Tel Drum în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, dar trece mai întâi printr-un fel de intermediar, astfel încât la prima vedere nu se vede cum firma abonată la contracte de asfaltare în Teleorman transfera o afacere prosperă.

În campania electorală, președintele PSD era foarte îngrijorat de situația cărnii de porc din România. „Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci românii duc în afara țării 350 de milioane de euro ca să mancăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem să mâncăm carne de porc din România, aici suntem?! Programul nostru este ca 8 ani de zile să fie ajutor pentru îngrășare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete“, a spus el, la 26 octombrie.

De fapt, porcii crescuți la ferma lui Dragnea junior sunt tot din Germania sau Olanda, întrucât, după cum explica ministrul Agriculturii, Petre Daea, în România nu există maternitate pentru porcușori. „Nu avem capacitatea de a crește purcei. Nu avem maternitate”, a explicat ministrul Agriculturii.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...