5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSportPerspectiva plafonarii bugetului ii invrajbeste pe senatori

Perspectiva plafonarii bugetului ii invrajbeste pe senatori

Decizia luata in CNC al coalitiei de a mentine bugetele Senatului si Camerei Deputatilor la nivelul din 2005 a starnit reactii contradictorii in randul parlamentarilor. Cei vizati de hotarare oscileaza intre a respecta propunerea premierului si a se lupta cu orice pret pentru propriile privilegii. Parerile sunt divergente chiar si in cadrul aceluiasi partid.

Tariceanu, dezinformat?

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat in cadrul sedintei Guvernului de luni seara ca va solicita membrilor Consiliului National al Coalitiei sa accepte limitarea bugetului alocat Camerei Deputatilor si Senatului la acelasi nivel inregistrat in acest an, avand in vedere ca fondurile disponibile trebuie orientate catre proiectele sociale. Premierul a precizat ca in acest an Camera Deputatilor si Senatul – care au dreptul sa isi stabileasca singure bugetul – au beneficiat de fonduri cu 60% mai mari fata de 2004. "Pentru 2006 gasesc de cuviinta ca este necesar ca aceste cheltuieli sa fie plafonate si sa nu mai creasca fata de nivelul din 2005″, a spus Tariceanu. Dupa sedinta Guvernului, la intrunirea CNC al Aliantei, solicitarea lui Tariceanu a fost acceptata. Trebuie precizat ca senatorii si-au aprobat, saptamana trecuta, proiectul de buget pentru anul 2006, nu inainte de a solicita fonduri suplimentare pentru autoturisme si laptopuri, majorarea salariilor, dar si a pensiilor. La randul lor, deputatii vor un buget aproape dublu fata de anul acesta.
In mod curios, decizia luata la nivelul conducerii coalitiei a produs cea mai mare divizare chiar in sanul Partidului National Liberal. In timp ce unii senatori penelisti spun ca inteleg si respecta ideea sefului lor, altii zic ca propunerea lui Tariceanu n-ar putea fi pusa in practica. Mai mult, contestatarii argumenteaza ca premierul ar fi fost… dezinformat!

Vremea lui Pacuraru

Puiu Hasotti, liderul grupului Aliantei D.A. in Senat, a exprimat o pozitie foarte clara: “E o decizie politica si asta e”. Mai putin transant, dar la fel de hotarat este si senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante. “Am convenit sa facem fie un alt proiect de hotarare, fie la proiectul Legii bugetului sa intervenim cu amendamente”, a declarat Vosganian. “Noi o vom respecta (hotararea CNC al coalitiei – n.r.) si-mi manifest speranta ca si colegii din cadrul coalitiei o vor respecta”, a mai adaugat liberalul.
Pana la camarazii din arcul guvernamental, opozitia vine insa chiar din sanul PNL. Un exemplu in acest sens il constituie Paul Pacuraru, chestor al Senatului. Acesta a sustinut ca hotararea premierului nu poate fi pusa in practica deoarece Senatul ar ajunge in imposibilitatea de… a-si plati facturile de intretinere si functionare. “Este o stare de fapt care poate sa inlocuiasca sau sa corecteze pozitiile politice”, a afirmat cu speranta Pacuraru, adaugand ca nu va fi vorba de o negociere cu Guvernul, ci de “prezentarea unei situatii de fapt”, de care “primul ministru va trebui sa tina cont”. Liberalul a lansat si ipoteza ca Tariceanu ar fi fost dezinformat cand a luat respectiva decizie. “Este posibil ca informatiile sa nu fi ajuns la domnia sa”, a sustinut Pacuraru. In calitate de chestor al Senatului, el a anuntat ca solicitarea Guvernului va fi analizata astazi in Biroul Permanent, cand vor fi rediscutate si elementele proiectului de buget adoptate de senatori.

Berceanu da vina pe Olteanu

Si senatorii democrati au pareri impartite. Ministrul Administratiei si Internelor, senatorul PD Vasile Blaga, s-a declarat impotriva cresterii bugetelor celor doua Camere. “Nu credem ca trebuie sa creasca intr-o proportie foarte mare cheltuielile celor doua Camere, desi ele au dreptul legal de a-si vota propriile bugete, in conditiile in care cresc destul de putin bugetele ministerelor, inclusiv ale celor care au un program foarte strict de integrare”, a declarat Blaga. Grijuliu ca parlamentarii sa nu cheltuiasca inutil banul public, democratul a uitat probabil ca tocmai ministerul pe care il conduce a fost exceptat de prevederea O.G. nr. 66/2005, potrivit careia nici o institutie publica nu mai are dreptul sa mai cumpere mobila si masini. Nu la fel de incantat de plafonare s-a aratat democratul Radu Berceanu. Acesta a lansat chiar ideea ca decizia coalitiei a fost prezentata denaturat de Bogdan Olteanu, ministru pentru Relatia cu Parlamentul. “Decizia de aseara, pe care am vazut-o la tv spusa de dl Olteanu, nu coincidea foarte tare cu ce s-a discutat acolo”, a declarat Berceanu, adaugand ca “oricum, s-a discutat mai mult de Camera Deputatilor decat de Senat”.

Vacaroiu ameninta cu represalii

Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, s-a aratat extrem de iritat de hotararea luata in coalitie si a amenintat chiar cu represalii. “Parlamentul le poate face mari necazuri”, a tunat si fulgerat nea Nicu de la inaltimea functiei sale. El a dezvaluit si “arma” pe care o are in vedere, similara cu aceea folosita pentru Regulament: depunerea a 500-600 de amendamente la proiectul bugetului de stat, astfel incat “poate dura si un an de zile pana cand se aproba”. “Colegii de la putere au cerut consilieri si colaboratori. Daca vor sustine varianta Guvernului, le taiem o parte din drepturi, din angajati!”, a avertizat Vacaroiu.
Surprinzator insa, pozitia lui nea Nicu nu coincide cu cele ale liderilor PSD. Ion Iliescu, liderul grupului parlamentar din Senat, a declarat ca “guvernul intotdeauna trebuie sa fie zgarcit”, intrucat “lucreaza cu un buget care este limitat”. “Cand ai un buget, te conformezi la aceasta sursa”, a afirmat Iliescu, spunand ca trebuie sa se gaseasca “solutia optima intre dorinta si putinta”. Mai mult, Mircea Geoana, presedintele PSD, a venit si cu propuneri concrete ce pot fi adoptate pentru ca Senatul sa se incadreze in limita recomandata de Guvern. “Putem sa gasim zone de economisire”, a spus Geoana, prin “contopirea unor servicii care se dubleaza”. Deci daca se vrea, se poate!

Vacaroiu se plange ca-i vor ingheta nasul si picioarele

Nea Nicu este foarte ingrijorat ca luxoasa sala de plen a Senatului nu va fi incalzita si la iarna ii va ingheta nasul in timp ce prezideaza sedintele. “Numai instalatia de aerisire si caldura ne costa 62 miliarde de lei”, s-a vaicarit Vacaroiu, speriat probabil ca va trebui sa apeleze la sosete de lana, manusi si eventual un cojoc in timpul sedintelor de plen. De asemenea, el a invocat faptul ca reducerea la jumatate a bugetului Camerei Superioare nu acopera nici macar cheltuielile de intretinere ale noului sediu.
Revolta lui nea Nicu mai are insa o cauza: faptul ca Tariceanu isi permite sa dea “ordine” Parlamentului in privinta bugetului. “Intentia premierului nu este corecta, nu poate da dispozitie: taiati bugetul Senatului”, zice suparat Vacaroiu. Intrebat daca in aceste conditii Senatul va mai vota bugetul adoptat de Guvern, nea Nicu a afirmat “smechereste” ca “decizia este a plenului”. De remarcat unitatea in cuget si-n simtire dintre pesedistul Vacaroiu si liberalul Pacuraru…

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă