11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPentru "elita societatii" - cadou de Mos Craciun

Pentru “elita societatii” – cadou de Mos Craciun

Pentru a-si pastra privilegiile consfintite in statut ca dar de Mos Craciun, parlamentarii sunt gata sa se ia la harta cu liderii partidelor pe care le reprezinta.

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, afirma ca legea n-ar contine chiar nimic deplasat. Mai mult, spune el, deplasate sunt… declaratiile demagogice ale unor politicieni care ar dori mai degraba sa induca populatiei ideea ca parlamentarii ar trebui sa umble in zdrente. Crin Antonescu afirma ca reprezentantii legislativului sunt elita societatii si li se cuvine ceea ce au acum: “In plus, as vrea sa precizez ca, daca mai aud pe cineva, fie ca este vorba de dl Boc, fie ca este vorba chiar de dl Tariceanu, vorbind despre sanctionarea parlamentarilor, am sa le reamintesc ca parlamentarii nu sunt subordonati nimanui, ca pot fi sanctionati doar de organele legii, atunci cand incalca legea, si de electorat. In rest, dl Boc sau altcineva sa-si sanctioneze secretara sau soferul”. Fara comentarii!
Cat despre initiativa premierului de a solicita presedintelui Romaniei sa retrimita legea in Parlament, Crin Antonescu nu-i vede rostul: “Evident ca-i dreptul domniei sale sa-i ceara presedintelui orice, mai ales avand in vedere relatia excelenta dintre cei doi, insa imi pare un pic tardiv sau un pic anacronic cand ar fi putut cere in prealabil parlamentarilor PNL sa nu voteze.”
De aceeasi parere cu liberalii este deputatul PRM Lucian Bolcas. In opinia sa, legea este un act de normalitate intr-un stat care se vrea a fi democratic, iar cei care se opun legii dau dovada de populism si nu stiu daca fac deosebirea intre drepturi si privilegii.
Lucian Bolcas: “Vreau sa arat ca impotriva unui populism gaunos care incearca sa nascoceasca acum tot felul de pretexte pentru a invrajbi populatia impotriva acestui for democratic, pentru a-i scadea prestigiul si valoarea, tot ceea ce se prevede in aceasta lege exista si ii situeaza pe parlamentari la egalitate cu toti cetatenii Romaniei”.
Bogdan Ciuca de la PC realizeaza pana la urma ca subiectul are impact la public. Dar i se pare ca oricum “este normal ca unui parlamentar sa i se ofere un anumit statut”.
Nici deputatul UDMR Marton Arp'd nu vede mare diferenta intre drepturile pe care le aveau inainte parlamentarii si cele de acum, doar subiectul pare a fi nou. El spune ca era nevoie de aceasta lege care intruneste prevederi legate de functionarea legislativului, obligatiile si drepturile parlamentarilor. Spre exemplu, dreptul la pasaport diplomatic pentru toata familia unui parlamentar nu este un drept nou, nici deplasat.
Marton Arp'd: “Orice persoana care are statut de diplomat, atat sotia, cat si copiii minori pe care ii are in intretinere beneficiaza de pasaport diplomatic”.
Deputatul PD Cristian Radulescu afirma insa ca legea nu are prea multe prevederi noi. Exista insa doua reglementari noi ce forteaza totusi nota: formula prevazuta pentru pensiile de serviciu ale parlamentarilor, iar a doua – drepturile materiale de dupa incetarea mandatului, cele aproximativ 200 de milioane de lei. Cristian Radulescu spune ca vechea formula pentru pensiile parlamentarilor era mai buna.
Purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, i se pare doar ca ar fi trebuit sa analizeze mai atent in ce masura este cazul sa se acorde privilegii parlamentarilor, doar pentru ca momentul nu era potrivit.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă