23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPD si PC contra PNL si UDMR!

PD si PC contra PNL si UDMR!

Coalitia reactioneaza diferit in fata initiativelor legislative inaintate tocmai de unii dintre membrii sai. Ieri, la Senat, democratii au votat o initiativa legislativa a PC la care s-au raliat PSD si PRM impotriva PNL, ai carui reprezentanti au fost contra impreuna cu UDMR. Actul normativ vizeaza reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare de baza si nu a fost sustinut de liberali si nici de Guvern, in schimb democratii au afirmat ca exista resurse bugetare pentru ca o asemenea lege sa poata intra in vigoare fara probleme.
Pe timpul dezbaterilor asupra legii senatorii PD nu au dat senzatia ca vor vota pentru adoptarea propunerii PC. Imediat dupa vot, liberalii au aparut in fata presei cu niste fete mari, desfigurate, semn ca nu prea mai intelegeau ce se intampla. Desi ar fi trebuit sa anticipeze ca se va ajunge si aici daca tot i-au atacat sub centura in repetate randuri pe democrati. S-au repliat insa repede. Negru de suparare, liderul grupului Aliantei D.A., liberalul Puiu Hasotti, i-a acuzat pe democrati de tradare: “PD a votat alaturi de PSD, a votat impotriva Guvernului…, au un comportament traditional!”.
Democratii insa nu au facut prea mare caz. Viceliderul grupului Aliantei, Maria Petre, a negat ca ar fi avut loc vreo negociere intre PD si PC, spunand ca sustinerea a fost neconditionata. “A fost o decizie pe acest obiectiv punctual, nenegociata cu nimeni. Este decizia noastra, a senatorilor PD. Am votat pentru un pret redus la produsele alimentare de baza si pentru o saracie atenuata. Suntem pentru reducerea TVA si exista resurse in Guvern pentru a sustine aceasta reducere.” Cat despre decizia de vot, nu fusese stabilita la nivelul grupului parlamentar PNL-PD.
La randul sau, liderul PC, Dan Voiculescu, a negat vehement ca ar fi avut vreun aranjament cu PD. De altfel, Voiculescu declarase in plenul Camerei Superioare ca Tariceanu nu i-a raspuns la telefon pentru a se pune de acord asupra initiativei legislative. “Vreau sa-l informez pe domnul prim-ministru Tariceanu ca Partidul Conservator nu accepta din partea nimanui sa nu fie respectat. Acceptam orice, dar dorim sa fim respectati.” Cu cateva minute inainte de vot liderul PC declara mahnit ca este si “nemultumit de faptul ca colegii nostri de coalitie nu sustin initiativa noastra. Ne rezervam drep-tul de a analiza foarte atent initiativele de la PNL-PD, pentru ca trebuie sa se inteleaga ca nu exista partid mare si partid mic”.
Initiativa PC a trecut cu 65 de voturi “pentru” si 34 “contra”. Singurul liberal care a dat un vot pozitiv a fost ministrul Cristian David. “Probabil a gresit”, l-a scuzat colegul Radu Stroe. Alaturi de liberali au votat doar senatorii UDMR. Potrivit actului normativ, TVA se va reduce la 9% pentru produsele alimentare de baza cum ar fi painea, carnea, laptele, pestele, uleiuri vegetale si margarine, zahar, orez si oua.
Liberalul Varujan Vosganian s-a impotrivit micsorarii TVA, sustinand ca acest lucru nu va duce neaparat la scaderea preturilor produselor. In plus, el sustine, fara sa argumenteze de ce, ca efectul real ar fi acela ca “de la bugetul de stat se vor transfera 450 milioane euro catre patroni”.
Senatorii PRM si PSD au sustinut ca motivul real pentru care Guvernul se “incapataneaza” sa mentina cota ridicata a TVA este acela ca in buget s-a creat un gol de resurse de peste un miliard de euro, care trebuie acoperit prin orice mijloace.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă