4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPD baga restructurarea Guvernului in Parlament

PD baga restructurarea Guvernului in Parlament

Conducerea PD a adoptat ieri o rezolutie politica privind cresterea competentelor autoritatilor locale prin care cere Guvernului sa renunte la unele prerogative ale ministerelor si agentiilor, pentru a pastra doar puterea de a reglementa si, ulterior, de a controla.
Liderul PD, Emil Boc, a anuntat ca Biroul Permanent National al democratilor a adoptat, la initiativa ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, o rezolutie politica privind reforma institutiilor statului si cresterea competentelor autoritatilor locale si judetene, printr-o descentralizare accentuata. Seful democrat a aratat ca, prin aceasta initiativa, institutiile statului ar putea fi reformate, pentru prima data dupa anul 1968. Documentul prevede ca "Guvernul central sa renunte la o parte din prerogativele pe care le are si sa le dea autoritatilor locale si judetene si sa pastreze, prin ministere si prin agentii, doar puterea de reglementare si control”, a declarat Boc.
Potrivit democratilor, reforma guvernamentala presupune "trecerea serviciilor deconcentrate ale ministerelor si agentiilor in competenta autoritatilor locale si judetene”. El a precizat ca, pentru punerea in practica a acestei rezolutii, este nevoie de "vointa politica ferma a Guvernului”. Liderul PD a sustinut ca obiectivul acestei rezolutii este inclus in Programul de Guvernare la capitolul referitor la cresterea autonomiei locale si ca "Romania ramane stat unitar, nimeni nu isi pune problema federalizarii”. Boc a aratat ca descentralizarea ar viza toate ministerele, oferind exemplul Educatiei, unde disciplinele optionale vor varia de la judet la judet, sau al Sanatatii, unde directorii de spitale ar putea fi numiti de autoritatile locale. La randul sau, initiatorul rezolutiei, Vasile Blaga, a mentionat ca "de aici inainte e de invins birocratia, care foarte greu renunta, in ministere, la parghii si mai ales la fonduri”.

Seful Guvernului respinge categoric proiectul PD

Premierul Tariceanu a respins ieri ideea PD privind cresterea autonomiei autoritatilor locale, Guvernul urmand sa-si pastreze doar prerogativele de control, argumentand ca acest lucru ar duce la “paralizia intregului aparat administrativ” cu numai trei luni inaintea Raportului CE. “In acest moment, restructurarea nu se poate face acum pentru ca ar duce la paralizia intregului aparat administrativ cand mai avem trei luni pana la momentul Raportului CE”, a declarat premierul, raspunzand unei intrebari care facea referire la proiectul democratilor. El a mentionat ca o asemenea masura ar produce haos in sistem, functionarii fiind preocupati mai degraba "daca isi vor pastra sau nu scaunele”. "Toti functionarii isi vor pune o singura problema: nu daca intra Romania in UE, ci daca isi vor pastra sau nu scaunele”, a subliniat Tariceanu.

Premierul: "Am rabdat destul!”

Tariceanu a avut ieri o in-talnire cu parlamentarii PNL axata pe necesitatea mobilizarii pentru motiunea de cenzura si pentru motiunea simpla. In cadrul intalnirii, Tariceanu a insistat pe realizarile Guvernului. Tariceanu a sustinut ca are parte de o presa proasta pentru ca Executivul a refuzat sa dea bani pentru mass-media, dupa modelul Nastase. Liderul grupului PNL din Camera, Crin Antonescu, i-a reprosat lui Tariceanu ca este lipsit de viziune si curaj. Tariceanu a replicat ca el a "rabdat destul” si a promis, spre dezamagirea celor prezenti, ca va iesi la atac de-abia dupa integrarea europeana.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă