13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPatrimoniul Fundatiei Gojdu nu intereseaza

Patrimoniul Fundatiei Gojdu nu intereseaza

Camera Deputatilor a amanat ieri votul final asupra ordonantei privitoare la infiintarea Fundatiei publice Emanuel Gojdu. Potrivit acestei ordonante, se infiinteaza o fundatie romano-ungara care sa administreze patrimoniul lasat mostenire de Emanuel Gojdu Bisericii Ortodoxe Romane in scopul de a acorda burse tinerilor ortodocsi romani si ungari. In prezent exista o fundatie Gojdu sub tutela Bisericii Ortodoxe Romane care administreaza acest patrimoniu estimat la 3 miliarde de euro insa in urma sedintei de Guvern comune intre Executivul de la Bucuresti si cel de la Budapesta s-a convenit sa fie infiintata o alta fundatie romano-ungara care sa preia acesti bani de la biserica ortodoxa si sa ii administreze. In acest scop Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta foarte controversata, care de altfel nu intruneste sprijinul parlamentarilor PD si nici pe cel al PSD si PRM. Ordonanta este insa sustinuta puternic de PNL si, evident, de UDMR, care insa vazand ca nu poate sa adune numarul suficient de voturi ca sa fie adoptata de Camera Deputatilor incearca sa prelungeasca prezenta ei pe ordinea de zi astfel incat sa intre in procedura de adoptare tacita. Deputatul independent Aurelian Pavelescu a prezentat ieri in Camera Deputatilor o scrisoare a arhiepiscopilor din Ardeal semnata si de Bartolomeu Anania, in care prelatii Bisericii Ortodoxe Romane il acuza pe Calin Popescu Tariceanu ca vrea sa nationalizeze patrimoniul Gojdu si sa il instraineze statului ungar.
Ordonanta va intra din nou in dezbatere in termen de 15 zile sau daca liberalii vor reusi sa o amane din nou va fi adoptata tacit, urmand sa fie inaintata spre dezbatere la Senat.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă