23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPatriciu a pompat 3,6 miliarde lei in campania electorala PNL-PD

Patriciu a pompat 3,6 miliarde lei in campania electorala PNL-PD

Listele sponsorilor partidelor politice din anul 2005, oficializate recent, ofera o surpriza pentru cei care vad la televizor ca PD si PNL sunt la cutite: Dinu Patriciu a sponsorizat campania lui Adriean Videanu. In rest, Patriciu a dat bani si la PNL, pesedistii au stat destul de bine in primul an de opozitie, iar PD are cea mai lunga lista de sponsori.

Firmele lui Dinu Patriciu au sponsorizat cu 3,6 miliarde lei campania lui Adriean Videanu de anul trecut pentru alegerile pentru Primaria Capitalei. Trei dintre firmele lui Dinu Patriciu au oferit fiecare 1,2 miliarde lei: ROMPETROL DOWNSTREAM SA, ROMPETROL Rafinare SA si ROMPETROL SA. Sumele au fost publicate in Monitorul Oficial, la capitolul destinat donatiilor din 2005 pentru partidele politice. Adriean Videanu a recunoscut ca a primit acesti bani, dar a adaugat ca faceau parte din contributia liberalilor pentru campania de la alegerile locale. Cele doua partide au avut o intelegere potrivit careia fiecare partid urma sa sponsorizeze campania comuna, indiferent de cine va fi candidat – Adriean Videanu sau Ludovic Orban. Potrivit lui Videanu, banii ar fi fost adusi de Ludovic Orban (care a fost seful sau de campanie). Partea frumoasa este ca Orban sustine ca, atunci cand a intervenit el, Videanu aranjase deja sponsorizarea cu Patriciu.

Alianta, finantata de firme cu datorii la stat

Trebuie spus ca una din firmele lui Patriciu care a sponsorizat campania lui Videanu avea datorii la stat. Era vorba de Rompetrol Downstream, cu o datorie de 12 miliarde lei, firma care are o cerere de compensare a datoriilor, in curs de solutionare. Si alte firme cu datorii au sponsorizat Alianta. De exemplu, Alexandrion Grup Romania SRL a dat Aliantei 420 milioane lei, dar datoreaza statului 17 miliarde lei. In lista datornicilor se regaseste si Magnum Servicii SRL, care a donat 90.000 RON dar are restante de 13319 si statul a inceput procedura de executare silita. Potrivit legii, firmele cu datorii la stat nu au voie sa finanteze partidele politice.

PD Ð lista cea mai lunga de sponsori

Democratii au cea mai lunga lista de sponsori Ð practic o cartulie de donatori. Printre sponsorii PD a fost si un fost condamant penal, Liviu Ciupe, care a donat 22 de milioane lei filialei bistritene a acestui partid. Organizatia Oamenilor de Afaceri din PD s-a dovedit destul de retinuta, cel putin in privinta sponsorizarilor oficiale Ð 133 milioane lei. Una din afaceristele partidului, Anca Constantinescu, nu a fost nici ea prea generoasa cu partidul Ð a donat 84 milioane lei . Multi dintre liderii partidului apar cu donatii de 14 milioane lei. Desi a devenit primar gratie PD, Darius Valcov, edilul-sef din Slatina, a donat 500.000 lei.

La PNL, banii au ajuns prin fundatii

Doua fundatii alimentate de Dinu Patriciu au fost printre cei mai generosi sponsori ai PNL. Fundatia Horia Rusu a varsat 1,7 miliarde lei in conturile PNL, in timp ce Institutul pentru Libera Initiativa a sponsorizat partidul condus de Tariceanu cu 1,36 miliarde lei. In schimb, adversarii conducerii PNL au fost retinuti in privinta sponsorizarilor. Desi trece drept un prosper om de afaceri, deputatul Cristian Boureanu s-a dovedit extrem de retinut, oferind partidului in 2005 doar 65 de milioane lei. Raluca Turcan a dat la partid 35 de milioane lei Ð echivalentul unei indemnizatii lunare a unui parlamentar.

PSD a strans 5,5 miliarde lei

PSD a primit donatii care insumeaza 5,5 miliarde lei. Printre sponsorii partidului condus de Mircea Geoana, s-au numarat Dan Ioan Popescu si Aura Vasile, care au oferit impreuna 260 de milioane lei. Noul val s-a dovedit mai generos. De unul singur, seful PSD sector 1 Dan Tudorache a dat aproape cat cei doi – 230 milioane. Baronul Teodor Nitulescu s-a multumit sa ofere, prin intermediul firmei sale TELDRUM, 50 de milioane lei.
Unul dintre sponsorii UDMR s-a dovedit a fi senatorul Attila Verestoy, care a contribuit cu 120 milioane lei. O contributie modesta, daca este sa tinem cont ca, de exemplu, fundatia Progress din Cluj a oferit partidului aproape un miliard de lei. In total, partidul condus de Marko Bela a strans in jur de 4,5 miliarde de la 46 de donatori persoane fizice si juridice.
Partidul Conservator se bazeaza in continuare pe sponsorizarile oferite de Dan Voiculescu si George Copos. De exemplu, SC GRIVCO SA a donat PC 15 miliarde lei. George Copos a donat personal 285 milioane lei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă