16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPatriciu, afara din PNL!

Patriciu, afara din PNL!

Dinu Patriciu a primit din partea “prietenilor” de la PSD pe post de cadou o “bezea” politica, aruncata dinspre Kiseleff, drept rasplata pentru cele doua miliarde de lei cotizate la campania electorala a partidului, dar si o propunere de excludere din PNL, venita chiar de la colegii sai.
Patriciu insusi lansase, joi, semnale ca ar face curte pesedistilor, pe care sa-i peteasca pentru un mariaj cu PNL, evident la guvernare. Drept reactie, pesedistii nu au respins oferta, ba chiar au propus si o cale de dialog. In schimb, PNL il acuza public pe Patriciu ca pe liberali nu i-a sponsorizat in campanie cu nici un leu.
Dinu Patriciu a declarat, joi, in contextul unei replici la un atac dur al lui Valeriu Stoica, ca a fost intotdeauna consecvent cu sine insusi, amintind de faptul ca s-a exprimat impotriva unei aliante PNL-PD sau a unei guvernari fara o majoritate puternica. “Iar azi este evident ca istoria ultimilor doi ani imi da dreptate”, a continuat el. In opinia sa, Romania nu va putea fi guvernata decat de aliante, care detin o majoritate solida, intr-o logica a consensului. Raspunzand unei intrebari, el a admis ca, intr-o logica consensuala, o alianta PNL-PSD ar fi cea mai solida solutie de guvernare, in timp ce, “intr-o logica a conflictului, ar fi imposibila”.
Declaratia lui Patriciu a venit la 24 de ore dupa ce recunoscuse ca doua firme la care este actionar au sponsorizat PSD cu 2 miliarde de lei, la numai opt luni dupa ce s-a suspectat ca guvernul Nastase ii rezolvase problemele din afaceri. Cu atat mai mult nu a surprins declaratia lui Patriciu cu cat, chiar si in momentul alcatuirii Aliantei PNL-PD, el a pledat pentru o alianta post-electorala cu PSD, nu cu democratii. De altfel, vicepresedintele PD Radu Berceanu l-a si acuzat ieri ca “si-a construit imperiul economic sub guvernarea PSD”, deci se explica astfel preferinta sa pentru social-democratie.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a respins, ieri, intr-o conferinta de presa, ideea liberalului Dinu Patriciu privind o colaborare PNL-PSD, dar… a conditionat inceperea unui dialog politic cu partidul lui Tariceanu. “PSD are doua conditii majore pentru a putea decide un dialog institutionalizat cu PNL. Pe de o parte, asumarea raspunderii fata de dezastrul economic cauzat de masurile liberale impuse de Guvernul Tariceanu si, pe de alta parte, asteptam de la dansii o platforma politica pe baza careia s-ar putea deschide un dialog institutionalizat”, a precizat Cristian Diaconescu. Purtatorul de cuvant al PSD a apreciat, totodata, ca propunerea lui Patriciu nu are cum sa aiba sorti de izbanda, pe motiv ca ea este respinsa chiar de conducerea PNL.
In schimb, colegii de partid ai lui Patriciu au avut o reactie aproape violenta fata de declaratiile sale pro-pesediste. Intr-un comunicat al biroului de presa al partidului, Dinu Patriciu este pus la zid: “Declaratiile dlui Dinu Patriciu referitoare la o posibila guvernare PNL-PSD reprezinta o pozitie personala, regretabila si inacceptabila, care se situeaza in afara liniei politice si actiunilor partidului”. Acelasi comunicat spune ca “aceasta declaratie nu reprezinta o noutate, dl Dinu Patriciu pronuntandu-se in mai multe randuri in favoarea unei colaborari cu PSD, precum in 2004, cand propunerea sa a fost repinsa de PNL”. De asemenea, Patriciu este acuzat de propriul sau partid ca nu a sponsorizat campania electorala a Aliantei si nici pe a PNL, in 2004! Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat chiar ca Dinu Patriciu ar trebui sa fie exclus din partid din cauza declaratiilor de dragoste la adresa PSD.

“Sa se duca la PSD!”

Liderul PNL Bistrita-Nasaud, Sabin Iliesi, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca ii cere lui Dinu Patriciu sa renunte la PNL si sa se inscrie in PSD, daca tot a finantat acest partid in perioada campaniei electorale. “In calitate de liberal, m-a deranjat informatia potrivit careia firmele lui Dinu Patriciu au sponsorizat PSD. In conditiile in care noi, ceilalti, am luptat cu toate fortele impotriva fostului partid de guvernamant, trebuie sa aflam acum ca unii dintre noi l-au finantat sa reziste cat mai mult. Mi se pare inacceptabil gestul colegului nostru si cred ca ar trebui sa ne lase si sa se incrie in PSD”, a spus Iliesi.
La randul sau, Radu Stroe, secretarul general al Guvernului, a anuntat, tot ieri, ca la prima sedinta a Biroului Central al PNL va cere ca filiala PNL Prahova sa il excluda pe Patriciu din partid.

Flutur critica si el logodna cu pesedistii

“PNL a respins ideea lui Patriciu si in perioada 2002-2004 privind coabitarea PNL-PSD. O respinge si astazi”, a spus vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur. “Nu putem fi de acord cu cei care inteleg sa ajunga la putere criticand abuzurile facute de PSD, dupa care sa se logodeasca cu el”, a spus vicepresedintele PNL.
Potrivit lui Flutur, aceasta atitudine dovedeste lipsa de maturitate politica si nu face decat sa contribuie la scaderea partidului in sondaje. De asemenea, Flutur a mai precizat ca nu poate sa fie de acord, sub nici o forma, cu afirmatia lui Patriciu, afirmand ca acesta vorbeste in calitate de sponsor al PSD. Flutur a mai spus ca PNL a castigat alegerile din 2004 aratand abuzurile facute de partidul “baronilor”. “Eu sunt pentru mentinerea si consolidarea aliantei D.A.”, a conchis el.

Videanu: Social-democratii au fost mereu o optiune pentru liberali

Vicepresedintele PD Adriean Videanu spune ca declaratiile lui Dinu Patriciu nu reprezinta o noutate si ca ele vin sa confirme faptul ca tot timpul in PNL a existat un curent de opinie care si-a dorit o alianta cu PSD. “Nu-i nimic nou in declaratiile domnului Patriciu. In politica de aliante a PNL, chiar si inainte de alegeri a existat o optiune pentru PSD, iar aceste declaratii vin sa confirme acest lucru”, ne-a declarat Videanu. El a precizat ca, pentru moment, PD nu va cere explicatii liberalilor in legatura cu declaratiile lui Patriciu, deoarece omul de afaceri nu reprezinta o voce autorizata in partid, iar respectivele afirmatii reprezinta mai mult un punct de vedere personal.

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă