16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPartidele traiesc pe seama firmelor cu datorii la stat

Partidele traiesc pe seama firmelor cu datorii la stat

Finantarea formatiunilor politice si modul in care acestea cheltuiesc banii, in special in perioadele electorale, ar trebui sa fie total transparente, cu atat mai mult cu cat partidele primesc subventii de la bugetul de stat, adica din banii contribuabililor. 70 miliarde lei vechi, de exemplu, doar pentru anul 2006! In realitate insa, transparenta tinde spre zero. La fel si respectarea legislatiei in vigoare, dupa cum a reiesit din rapoartele intocmite de Curtea de Conturi, pentru 2003 si 2004. Donatii care depasesc plafonul maxim admis de lege, bani primiti de la firme care aveau datorii la buget si alte incalcari ale Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Campioane la sfidarea legii au fost gasite PSD si PUR (actualul PC). Ceea ce nu inseamna ca celelalte formatiuni au respectat litera legii.

Finantele PSD au intrat in zona crepusculara

Dupa alegerile din noiembrie, cand Nastase n-a mai fost presedinte si dupa ce Cozmanca s-a retras din activitatea de partid, vistieria PSD s-a golit.
In perioada 2001-2004, cand PSD era la putere, in fiecare luna Cozmanca strangea cotizatiile din fiecare filiala, tinandu-i din scurt pe toti membrii, sub amenintarea cu sanctionarea sefilor organizatiilor judetene in cazul in care nu reusesc sa adune banii. Asa se face ca, potrivit raportului Curtii de Conturi, in 2003, PSD a adunat 253 de miliarde de lei vechi, iar in 2004, 326 de miliarde. Din donatii, Cozmanca a strans in 2003 75 de miliarde, iar in 2004 – 84 de miliarde, asta intr-o perioada prolifica, in care multe firme si “cetateni de bine” aveau interesul sa “cotizeze” la partidul aflat la guvernare.
Dupa congresul din aprilie insa, Mircea Geoana a gasit un buget gol. In acest moment nu se mai strang cotizatii de la membri, pentru ca nimeni nu mai are interesul s-o faca. “E un fel de intelegere sa nu le mai strangem banii de prin judete, pentru ca nici noi de la centru nu le mai dam nimic”, ne-a declarat secretarul general al partidului, Miron Mitrea. Acesta a explicat ca se mai aduna doar cotizatiile de la parlamentari, care dau cam 10% din indemnizatie pentru vistieria PSD.
In aceste conditii, Mircea Geoana vorbea in urma cu doua luni despre datorii de 70-80 de miliarde pe care le-a gasit la partid, sugerand ca aceste gauri au fost date bugetului de catre fostul presedinte Nastase. In plus, mai exista o creanta de un milion de dolari care nu a fost stinsa nici pana in ziua de azi pentru ca nu a fost platita mobila cumparata pentru sediul cel nou din Baneasa de la firma Mobexpert (pentru ca aveau pesedistii musai nevoie de mobila de un milion de dolari!). Din cota fixa de 2,2 miliarde de lei pe care PSD o primeste de la buget, de-abia se achita facturile la intretinere la sediile costisitoare din Bucuresti si salariile angajatilor, ca, deh, in opozitie nu-i ca la putere!
Curtea de Conturi a descoperit ca in perioada 2003-2004 PSD a primit donatii ilegale de la societati comerciale cu datorii la bugetul de stat, in suma de 3,2 miliarde de lei vechi: SC Construct – 40 de milioane, SC Romarta Tineretului – 14 milioane, SC CDS Romania – 7,8 milioane, SC Info DSC – 9,2 milioane, SC Nico Modul – 20 de milioane, SC Ulpia Traiana – 9 milioane, SC Balex Group – 10 milioane, SC Agro Chirnoghi – 20 de milioane, SC Ambas – 25 de milioane, SC Atelierele Grivita SA – 1,4 miliarde de lei, SC Farmexim SA – 200 de milioane, SC Seymi General Comimpex – 230 de milioane, SC Alexandre – 170 de milioane de lei, SC Sancris – 170 de milioane de lei, SC Sfinx Trad Co. – 160 de milioane de lei.

Liberalii spun ca partidul traieste datorita bugetului

PNL asteapta un raspuns al Curtii de Conturi in legatura cu rezolvarea semnelor de intrebare privind finantarea partidului. Secretarul general al partidului, Dan Motreanu, ne-a explicat de ce liberalii stau in expectativa: “Noi am solicitat Curtii de Conturi sa ne transmita un punct de vedere. Si anume, daca sumele donate de firmele care aveau datorii la stat le vom restitui noi sau le vor restitui firmele respective. Legea prevede ca firmele care au astfel de datorii nu au voie sa faca donatii, nu spune ca partidele trebuie sa verifice aceste firme”. Pana la urma lucrurile au ramas in suspensie. “Noi nu am primit nici un raspuns de la Curtea de Conturi. Plus ca ei au o problema cu acel raport. Firmele mentionate acolo au avut niste intarzieri, nu se poate spune ca era vorba de datorii.” Pana la raspunsul Curtii de Conturi, liberalii stau in expectativa.
Legea finantarii partidelor prevede ca “persoanele juridice sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat”. Or, in cursul anului 2004 PNL a primit donatii in suma de 1,2 miliarde lei de la sapte agenti economici care aveau datorii la stat. Firma cea mai cunoscuta – SC Tofan Grup SA, unde a lucrat o perioada chiar Theodor Stolojan, si care desi nu isi platise datoriile la stat a platit 150 de milioane de lei vechi la PNL. Si alte firme datoare la stat au facut donatii catre PNL: SC Consulting Networking SRL – 150 milioane lei, MAVO Flex SRL – 150 milioane lei, KZ Niv Media SRL – 150 milioane lei, SC Albert – 280 milioane lei, SC Fabrica de Paine SRL – 150 milioane lei, SC Mikim International SRL – 150 de milioane.
In ceea ce priveste finantarea partidului la ora actuala, Dan Motreanu spune ca donatiile si cotizatiile se depun la organizatia din care face parte persoana care plateste, si nu la sediul central. Baza finantarii actuale ar fi, potrivit secretarului general al PNL, banii primiti de la bugetul de stat – in jur de 1,2 miliarde de lei anual.

Sponsorii PD au primit contracte de la stat

Un simplu membru PD are de platit lunar modica suma de 5.000 de lei pentru a activa in cadrul partidului. Bineinteles, aceste cotizatii nu acopera cheltuielile lunare pe care le inregistreaza partidul cu intretinerea sediilor, a facturilor si cu plata salariilor angajatilor. De aceea cei care ocupa functii si demnitati publice ca urmare a faptului ca au fost sustinuti de partid au de platit o cotizatie substantial mai mare decat un simplu membru.
In semn de recunostinta pentru sprijinul venit din partea PD, democratii ajunsi in fruntea unor institutii publice sau in pozitia de parlamentar achita catre trezoreria partidului o suma ce nu depaseste 3% din retributia functiei respective. Cotizatia pentru un parlamentar sau, de exemplu, pentru un consilier judetean PD difera insa de la o organizatie la alta. Obligatiile financiare sunt stabilite de fiecare birou judetean sau de sector, astfel ca nu exista o practica unitara. Fiind insa partid parlamentar, PD este sustinut si din fondurile publice. Daca in mandatul 2000-2004 de la stat se primeau lunar aproximativ 700 de milioane, dupa alegerile din 2004, cand si-a dublat numarul parlamentarilor, PD incaseaza in jur de 1,2 miliarde. Adunate, toate aceste venituri nu acopera nici pe departe valoarea facturilor pentru PD. Asa ca partidul este nevoit sa apeleze la sponsori. Din punct de vedere moral au existat reprosuri, mai ales dupa ce s-a constatat ca unele dintre societatile comerciale care au facut sponsorizari catre PD au primit contracte publice de la institutii conduse de democrati.

PC traieste din banii lui Voiculescu

Curtea de Conturi a inregistrat, in urma unui control, faptul ca PUR (actual PC) a fost sponsorizat ilegal de SC Grivco SA, firma patronata de presedintele partidului, Dan Voiculescu. SC Grivco SA a donat in 2004 catre PUR 1,9 miliarde, depasind astfel limita maxima admisa conform legii. De asemenea, PUR a primit donatii ilegale de la societati comerciale care aveau datorii restante la bugetul de stat, in valoare de 4,7 miliarde de lei vechi. Astfel, SC Intact Advertising SA, tot firma patronata de Dan Voiculescu, a donat la partid 100 de milioane, SC Antiseptica SRL tot 100 de milioane, SC Smart Promotion International – 200 de milioane, SC Egomed SRL 100 de milioane, SC Grivco SA 1,9 miliarde, SC Galenica Impex SRL 200 de milioane, SC Liar Media SRL – 100 de milioane.

Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă