6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportPartidele, obligate sa-si dezvaluie sponsorii

Partidele, obligate sa-si dezvaluie sponsorii

Guvernul a aprobat ieri noua lege de finantare a partidelor, care nu va mai permite nici unei formatiuni politice autohtone sa-si tina in anonimat sponsorii. Actul normativ a fost solicitat Romaniei in repetate randuri de catre UE, iar acum ministrul Justitiei, independenta Monica Macovei, a pus pe masa Executivului un proiect cu prevederi dure (realizat in colaborare cu Asociatia Pro Democratia si cu Institutul de Politici Publice), care nu lasa portite de scapare partidelor care vor sa-si ascunda finantarile mai putin ortodoxe.
In primul rand, lista persoanelor fizice si juridice care fac donatii catre partide nu se va mai publica in Monitorul Oficial partea a treia, deoarece acesta este citit de foarte putina lume, ci in partea intai a Monitorului si pe Internet, a explicat Macovei. Cuantumul sumelor provenite din cotizatii nu va mai fi secret, ca pana acum, iar partidele vor fi obligate sa-si precizeze toate sursele financiare de care dispun, inclusiv dobanzile bancare pe care le incaseaza. In cazul in care partidele sustin ca nu au primit donatii, ele vor trebui sa dea declaratii scrise in acest sens, care vor fi publicate, de asemenea, in Monitorul Oficial. “Daca declaratiile se dovedesc a fi mincinoase, aceasta atrage raspunderea, conform legii”, a spus Monica Macovei. De asemenea, formatiunile politice au obligatia de a-si include in contabilitatea proprie reducerile de preturi pe care le fac in favoarea lor hotelurile sau alti furnizori de produse si servicii; in caz contrar, acestea vor fi considerate “donatii mascate”.
Finantarile bugetare ale partidelor vor tine cont atat de performanta acestora din alegerile generale, cat si de cea din alegerile locale. In cazul in care partidele nu-si indeplinesc obligatia de publicare a donatiilor, subventiile de la stat li se vor sista, a aratat Macovei. Amenzile pentru nerespectarea legii s-au majorat si ele, de la 30-300 milioane de lei vechi la 300-500 milioane de lei vechi.
Ministrul Justitiei a explicat ca demnitarii candidati in alegeri nu isi vor mai putea folosi masinile de serviciu in campaniile electorale, asa cum s-a intamplat in repetate randuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă